Tavoite

VAHTO – Vahvuusperustaisen tulevaisuusohjauksen kehittäminen -projektissa tavoitteena oli tehostaa korkeakouluopiskelijoiden onnistumista urasuunnittelussa ja tulevaisuuden uratavoitteiden saavuttamisessa vahvuusperustaisen tulevaisuusohjauksen myötä. Projektissa kehitimme korkeakouluopiskelijoiden ohjauksen käytäntöjä ja menetelmiä sekä rakensimme näistä koostuvan, korkeaopiskelijoiden tarpeisiin ja työelämän haasteisiin vastaavan Vahvuusperustainen tulevaisuusohjaus (VAHTO) -mallin yhdessä korkeakoulujen henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Kehittämistyötä tehtiin tutkimuksen, soveltavan tutkimuksen sekä käytännönläheisten ja osallistavien kehittämistoimenpiteiden merkeissä. 

Tavoitteisiin päästään seuraavien toimenpiteiden kautta:

1) Selvitetään loppuvaiheen korkeakouluopiskelijoiden näkemyksiä, tarpeita ja odotuksia työelämään valmistavasta ohjauksesta

2) Tutustutaan kansainvälisellä ja kansallisella tasolla ura- ja tulevaisuusohjauksen käytänteisiin ja menetelmiin

3) Kehitetään edellisten toimenpiteiden pohjalta vahvuusperusteista ohjausta korkeakouluissa toteuttamalla opetus- ja ohjaushenkilöstöä sekä kohderyhmää osallistavia työpajoja

4) Toteutetaan vahvuusperusteisen ohjauksen pilotteja korkeakouluissa

5) Muotoillaan hankkeen kokemusten ja parhaiksi todettujen käytäntöjen pohjalta VAHTO-ohjausmalli Lapin korkeakouluihin ja hyödynnettäväksi myös korkeakoulujen ulkopuolella.

Tulokset

Kehittämismatkalla toteutettiin viisi toimenpidekokonaisuutta, jotka nivoutuivat kehittämisprosessin aikana toisiinsa. Aluksi tutustuttiin kansainvälisellä ja kansallisella tasolla vahvuusperusteisiin ohjausteorioihin, uraohjauskäytänteisiin sekä ohjauksen työkaluihin ja menetelmiin. Lisäksi analysoitiin kansainvälisiä ja kansallisia tutkimuksia ja aineistoja, joissa erityinen huomio kohdistui korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa tehtyihin interventioihin. Toisena toimenpiteenä kartoitettiin korkeakouluistavalmistuneiden näkemyksiä ja odotuksia työelämään valmistavasta ohjauksesta. Opintojen aikainen vahvuusperustainen tulevaisuusohjaus Lapin korkeakouluissa -kysely toteutettiin vuonna 2020.

Kartoituksen jälkeen toteutettiin opetus- ja ohjaushenkilöstölle osallistavat työpajat. VAHTO-työpajat pidettiin palvelumuotoilun prosessin mukaisesti ja opiskelijoita osallistettiin palvelumuotoiluprosessin asiakkaina. Työpajat teemoitettiin ja ne sisälsivät vahvuusperustaisuuteen ja tulevaisuusohjaukseen liittyviä asiantuntija-alustuksia, yhdessä työskentelyä ja yhteisten kokemuksien jakamista. Neljäntenä toimenpidekokonaisuutena oli vahvuusperustaisen ohjauksen pilotit. Pilottikokeilut sijoittuivat opintopolun eri vaiheisiin ja erityyppisiin ohjaustilanteisiin sisältäen erilaisia vahvuusperustaisen tulevaisuusohjauksen menetelmällisiä kokeiluja- Myös pilottikokeilut antoivat eväitä viimeiseen toimenpiteeseen eli hankkeen kokemusten ja parhaiksi todettujen käytäntöjen pohjalta muotoiltavaan VAHTO-malliin.

Kehittämistyön lopputulemana syntyi VAHTO-malli, joka koostuu korkeakouluopiskelijoiden opintopolun eri vaiheisiin liittyvistä ohjauksen viitekehyksistä sekä vahvuusperustaisen ohjauksen prosessista, toimintatavoista ja menetelmistä. Opiskelijakeskeisessä ohjausmallissa yhdistyvät kolme eri tiedonlajia; teoria-, käytäntö- ja kokemustieto. Se on vahvuusperustainen ura- ja tulevaisuusohjauksen toimintamalli, jonka ytimenä on vahvuusperustainen ohjausprosessi. Malli sisältää erityisesti korkeakouluopiskelijoiden ohjaukseen soveltuvia ohjauksen menetelmiä ja toimintatapoja opiskelun sekä urasuunnittelun eri vaiheissa. Sen avulla opetus- ja ohjaustyötä tekevät voivat tukea korkeakouluopiskelijoita tunnistamaan erityisvahvuuksiaan, määrittämään uratavoitteitaan ja onnistumaan opintojen ja työelämän välisissä siirtymissä. 

Kehittämistyön tuotoksena syntyi opetus- ja ohjaustyön tueksi Vahvuusperustaisen ohjauksen työkirja ja VAHTO-vahvuuskortit. Työkalujen ja käytäntöjen pilotoinnista sekä saaduista kokemuksista ja teoreettisesta viitekehyksestä löytyy lisää luettavaa loppujulkaisusta Vahvuusperustaisen tulevaisuusohjauksen kehittämismatka ja VAHTO-malli Lapin korkeakouluista. Kaikki materiaalit ovat löydettävissä ja ladattavissa verkkosivuilta: www.vahtoohjaus.fi .