Tavoite

Hankkeen tavoitteena on parantaa poronhoitajien työhyvinvointia ja työn tuottavuutta kehittämällä poronhoitajien toimintaa organisaatioissaan eli paliskunnissa, porotalousyrityksissä sekä verkostoissa toimittaessa. Hankkeella edistetään poronhoitajien ja porotalousyrityksien sopeutumiskykyä työelämän ja elinkeinoelämän muutokseen ja mahdollistetaan poronhoityön laadun ja tuottavuuden kehittyminen. Poronhoitotyö on muutospaineessa, jossa sen tulee sopeutua sekä paikalliseen että globaaliin kilpailuun; poronhoitoalueella on enenevässä määrin muita elinkeinoja, jotka ovat kinnostuneita hyödyntämään aluetta. Globaali kiinnostus arktisia alueita ja niiden luonnonvaroja kohtaan luo poronhoitajille uudenlaisen osaamisen tarpeita: heidän on sopeuduttava lisääntyvään alueiden käyttöön sekä pystyttävä säilyttämään asemansa kilpailussa alueiden käytöstä. Elinkeinon rakennemuutos näkyy tuotannon keskittymisenä entistä isompiin yksiköihin taloudellisten tekijöiden sekä työn jatkajien puutteesta johtuen. Porotalouden harjoittajien ikärakennekehitys ja elinkeinon tuotannon rakennekehitys pakottavat paliskuntia kehittämään osaamistaan sekä etsimään uusia toimintamalleja työn sujuvuuden ja työssä jaksamisen turvaamiseksi.

Tulokset

Toimenpiteinä hankkeessa ovat paliskuntien verkostoitumisosaamisen tehostaminen ja lisääminen edistämään poronhoitotyön resurssitehokkuutta ja työn organisointia. Paliskunnissa ja porotalousyrityksissä osaamista lisätään johtamis-, neuvottelu-, ja työelämätaitokoulutuksilla. Oman työn kehittämistä ohjataan lisäämällä oman työn suunnittelu- ja johtamisosaamista, työn uudelleen suunnittelulla ja paliskuntien sekä poronhoitajien työn kehittämiskokeiluilla. Koulutusten, verkostoitumisen ja vertaisoppimisen kautta on löydettävissä poronhoitotyöhön uusia toimintamalleja, jotka lisäävät työhyvinvointia ja sitä kautta työn tuottavuutta. Kehittävän työnotteen testaus ja käyttöönotto lisäävät työssä jaksamista erilaisista rajoitteista (esim. ikääntyminen) huolimatta ja tuovat tehokkuutta itsensä johtamiseen. Tätä kautta saadaan tehokkuutta poronhoitotyöhön sekä paliskunnissa että porotalousyrityksissä.Hankkeen tuloksena on rakennettu uusia yhteistyön ja toiminnan malleja paliskuntien, porotalousyrittäjien ja muiden poronhoitoalueen toimijoiden välille. Paliskunnat ovat sisäistäneet verkostojen tärkeyden ja saaneet osaamista verkostoitumiseentyön organisoinnin välineenä. Työntekijän ja työorganisaation roolit ovat hankkeen tuloksena selkeytyneet ja paliskunnan henkilöstön johtamis- ja työyhteisötaidot kohentuneet. Näiden kautta on mahdollistettu työhyvinvoinnin parantuminen koko työyhteisössä. Työyhteisön jäsenten itsenäisen kehittämistyön tuloksena on työn tekeminen sujuvoitunut, kun työhön on löydetty työn mielekkyyttä lisääviä, työnteon tapoja uudistavia toimintamalleja. 

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeen aikana luodut koulutuspaketit on tarkoitus julkaista sähköisesti kaikkien saataville. Kohderyhmälähtöisesti tuotetut materiaalipaketeista tai toimintamalleista julkaistaan tiedot ja ne annetaan hankkeen jälkeen vapaaseen käyttöön. Hankkeessa toteutettu somebrändi jää poronhoitajien väliseksi yhteysverkostoksi sekä poronhoitajien markkinointityökaluksi.