Nanna Urhonen Terveyspalveluiden johtaminen ja kehittäminen YAMK-koulutuksesta teki toimintatutkimuksen henkilöstön psyykkisestä työhyvinvoinnista.

Opinnäytetyön toimeksiantajana toimineen Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin vastaanottokeskuksen Seinäjoen yksikön henkilöstöön kohdistunut toimintatutkimus paljasti, että työn psyykkisesti kuormittavat tekijät korreloivat voimakkaasti johtamiseen. Tutkimuksen keskiössä oli henkilöstön kokemukset työn psyykkisestä kuormittavuudesta ja kehittämiskohteet työhyvinvoinnin edistämiseksi.

Vastaanottokeskustyö on haastavaa roolista riippumatta. Työ on emotionaalisesti kuormittavaa, joka vaatii jatkuvaa varautumista, nopeita päätöksiä sekä haastaa työntekijöiden turvallisuuden tunteen epävarmuudellaan. Tämän vuoksi johtamisosaamiseen on erityisen tärkeä panostaa vastaanottokeskustyössä.  

Opinnäytetyön tavoitteena oli kuvata vastaanottokeskuksen henkilöstön kokemuksia työn psyykkisestä kuormittavuudesta ja löytää keinoja työhyvinvoinnin tukemiseksi. Ensimmäisessä tutkimuskysymyksessä selvitettiin, millaisia kokemuksia henkilöstöllä on työn psyykkisestä kuormittavuudesta. Menetelmänä käytettiin ryhmähaastattelua ja haastatteluun osallistui yhteensä 9 henkilöstön jäsentä. Toisessa tutkimuskysymyksessä haluttiin selvittää, miten esihenkilö voi tukea henkilöstön psyykkistä työhyvinvointia esihenkilötyössään. Menetelmänä käytettiin aivoriihiä, jossa osallistettiin vastaanottokeskuksen johtoryhmää miettimään erilaisia keinoja viitaten haastattelun tuloksiin. 

Tutkimuksen keskeiset tulokset osoittivat, että suurin osa psyykkistä kuormitusta aiheuttavista tekijöistä liittyi johtamisosaamiseen, kommunikaatioon ja viestintään tai sen puutteeseen, sekä työn osaamiseen ja perehdytyksen puutteeseen. Nämä kehityskohteet nousivat etenkin lähiesihenkilöiden kohdalla esiin.

Esihenkilön tärkein keino henkilöstön psyykkisen työhyvinvoinnin tukemisessa on oman johtamisosaamisen kehittäminen. Esihenkilö voi omalla persoonallaan, asenteellaan ja työskentelytavoillaan sekä kokemuksellaan vaikuttaa työntekijöiden jaksamiseen. Opinnäytetyön tulokset tarjoavat konkreettisia keinoja esihenkilöille psyykkisen työhyvinvoinnin tukemiseksi päivittäisessä johtamisessa. Aivoriihessä esille tulleet keinot on koottu muistilappuun, joka toimii käytännön työvälineenä esihenkilöille. 

Nanna Urhonen
Sairaanhoitaja AMK
nanna.urhonen(at)edu.lapinamk.fi
Terveyspalveluiden johtaminen ja kehittäminen YAMK -koulutus