Horizont-yhteisötaidetapahtuma on valloittanut purettavan kerrostalon Torniossa Röyttäntiellä ja Tornedalskolanin vanhan koulurakennuksen Haaparannalla. Näyttely on avoinna vielä syyskuun 23. päivään saakka.

LuovaLumot-ryhmähankkeessa kokeillaan ja kehitetään luontoon tukeutuvaa yhteisöllistä taidetoimintaa. Kohderyhmänä on erityistä ja vahvistettua tukea tarvitsevat, kaikkein heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat kuntoutuvat ja kotoutuvat ihmiset.

Yhteisöllisesti osallistava taide näyttäytyy purkutaloissa

Emilia Vuori, Pohjantähti-opiston projektityöntekijä, esittelee hankkeeseen liittyvää purkutaidetaloa. Eletyn elämän jäljet näkyvät purettaviksi tuomituissa rakennuksissa. Purkutalo on kuin urbaani albumi ja päiväkirja.

Purettaviin rakennuksiin on luotu 25 taiteilijan voimin henkeäsalpaavan kekseliästä tilataidetta. Kaikkiaan LuovaLumot- hankkeen purkutaidetaloprojektiin on osallistunut 150 ihmistä, joista 73 oli paikan päällä.

Projekti on aloitettu jo tammikuussa. Ensimmäisenä ammattitaiteilija Linda ”Superflinda” Söderholm teki suunnitelman teoksista käyttämällä teemoja yhdenvertaisuus, monikulttuurisuus, all equal ja eri kulttuurit. Ammattitaiteilijan osaamista ovat yhteisötaidetyöskentely ja katutaide.

– On kuitenkin pyritty siihen, että taiteilijat pystyvät itse valitsemaan mitä tekevät, kertoo Emilia Vuori joka valitsi työstettäväksi asunnon, jonka seinäpinnat olivat riittävän hyvässä kunnossa.

Suuret teokset saavat inspiraation virtaamaan vapaasti

Ääriviivojen ulkopuolelle astuminen antaa taiteilijan ideavirralle rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. Lopputulemana voi olla ihan mitä vain. Esimerkiksi Wille Erkki Tetrin tuunaama lähiökolmio Crypt of love kuvaa perheasunnon auvoisaa elämää angstisesti.

Ehkä juuri hetkessä eläminen ja pysymättömyys tekee tuhottavaksi tarkoitetusta taiteesta mielenkiintoista ja käsityksen rajat ylittävää.

Emilia Vuori kertoo vierailleensa eri tapahtumissa ja yhteistyökumppaneilla. Esimerkiksi Mikserissä hän kävi pitämässä massalintutyöpajan, jonka tuotos roikkuu yhden huoneen katossa.

– Kehitetyt toimintamallit vakiinnutetaan osaksi kuntouttavan ja kotouttavan työn käytäntöjä, Emilia muistuttaa.

Kylpyhuoneen kaikki pinnat pienien tarrojen peitossa.

PopUp-työpajoissa on tehty WC:hen tarroja.

Ominaista hankkeelle on paikkasidonnaisuus

Samat taiteilijat työstävät teoksia molemmin puolin valtionrajoja. Näkyväksi tulemisen tarve on käsinkosketeltavaa. Haavekuva vapaudesta ja jälkimaterialistisen yhteiskunnan välinpitämättömästä suhtautumisesta tavaraan on pyyteetöntä ja voimakasta.

Torniossa on projektin käytössä kokonainen asunto, mutta Haaparannalla luokkahuoneeseen on tehty pieni elementti vihjaamaan, mitä asunnosta löytyy suurempana. Haaparannalla on toisin sanoen tehty jokaiseen Tornion tilataideteoksen pieni vastinpari. Teosten hiljaisuus ei tee luomuksista vähemmän vaikuttavia. Hukassa olevan nuoren hapuileva yritys sopeutua yhteiskuntaan menee ihon alle.

Haaparannan kuvastosta on riisuttu moderni digitalisotunut koulumaailma ja aistittavissa oli paluuta menneille vuosikymmenille. Ajankohtaista on useiden taiteilijoiden ratkaisu käyttää kunnianosoituksena vain Ukrainan lipun värejä.

Kierrätyshelmiä lahjoituksina

Materiaaleja, kuten kukkia, maaleja ja tapetteja teoksiin on saatu lahjoituksina Kemin K-Raudan kauppiaalta ja kierrätyskeskus Goodwillista, josta esimerkiksi peilihuoneen peilit ovat peräisin.

Sädehtivä peilihuone ottaa vieraan vastaan Tornion purkutalon A-rapussa. Huone on päällystetty peileillä ja kiiltävillä cd-levyillä. Se haastaa jokaisen näkemään kuinka perusteltu on oma identiteettikäsitys. Peilihuone toimii vahvana muistutuksena siitä, että havainto on aina subjektiivista ja ennakko-oletusten vääristämää.

– Meillä on vakaa olettamus, että yhteisöllinen taide toimii ja auttaa erityistä ja vahvistettua tukea tarvitsevia. Osallisuus vahvisti käsitystä siitä, mihin asiakkaamme parhaimmillaan kykenivät ja mitä saavat aikaan. Se oli aivan huippua! Emilia Vuori vakuuttaa haltioituneena.

LuovaLumot hankkeen päätoteuttaja on Lapin AMK ja muut osatoteuttajat ovat Meriva, Pohjantähti-opisto, MoniNet ja Luonnonvarakeskus. Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan Sosiaalirahastosta. Hanke on käynnissä 2.1.2023 – 31.10.2025 ja sen projektipäällikkönä toimii lehtori Laura Jokela.

Katso myös: Horizont-yhteisötaideprojektin verkkosivut

Vaatteita roikkuu seinälle kiinnitetyissä hengareissa.

Mustassa vaatekaapissa on ääniteos, jonka on suunnitellut musiikin tekemisestä kiinnostunut nuori.