HyTe – Testbed

Sivu luotu: 12.11.2024
Viimeksi päivitetty: 25.4.2025

Lapin ammattikorkeakoulun hyvinvointi- ja terveysteknologian Testbed toimintamallin ja palveluiden kehitys

HyTe Testbed on Lapin ammattikorkeakoulun kehityshanke, jossa luodaan hyvinvointi- ja terveysteknologian testbed-toimintamallia. Tavoitteena on kehittää yrityksille ja innovaatioille suotuisa ympäristö, jossa uusia ratkaisuja voidaan testata ja kehittää Lapin erityisolosuhteet huomioiden.

Hankkeen aikana

  • Kartoitamme Lapin ammattikorkeakoulun kehittämisympäristöjä ja niiden mahdollisuuksia hyvinvointi- ja terveysteknologian alalla.
  • Muodostamme kokonaiskuvan palveluista ja toimintamallista, jota voidaan kehittää ja testata yhteistyössä yritysten ja asiantuntijoiden kanssa.
  • Liitymme kansalliseen testbed-verkostoon ja haemme yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa.
  • Kokeilemme testbed-toimintaa pilottien avulla ja keräämme palautetta sen kehittämiseksi.

Hanke on suunnattu erityisesti

  • Hyvinvointi- ja terveysteknologian yrityksille, jotka toimivat Lapissa tai harkitsevat toimintansa laajentamista alueelle.
  • Startupeille, innovaattoreille ja tutkimuslähtöisille yrityksille, jotka kehittävät uusia ratkaisuja alalle.
  • Alan sidosryhmille, kuten sosiaali- ja terveysalan organisaatioille sekä teknologiayrityksille.

Lapissa on tarve uusille hyvinvointi- ja terveysteknologian ratkaisuille, jotka tukevat alueen haasteita, kuten pitkien etäisyyksien ja ikääntyvän väestön palveluiden kehittämistä. HyTe Testbed -hankkeen tavoitteena on edistää tätä kehitystä ja vahvistaa Lapin roolia alan innovaatioympäristönä.

Hanke on käynnistysvaiheessa, ja ensimmäisiä askeleita ovat nykytilan kartoitus, verkostoituminen sekä toimintamallin suunnittelu. Ensimmäiset pilotit on jo suunnitteilla ja lisää kokeiluja toteutetaan hankkeen edetessä.

Seuraa hankkeen etenemistä ja tule mukaan kehittämään kanssamme hyvinvointi- ja terveysteknologian testausalustaa Lappiin!


Ajankohtaista

Huhtikuu 2025:

Työpajapäivä 15.4.

Kuvassa hanke porukalla (Marko ei valitettavasti päässyt paikalle)! Kemin kampuksen työpajapäivä toi yhteen tiimiläiset eri kampuksilta – ja hyvä niin. Kun ideat lentelevät ja naurut raikuvat, syntyy myös hienoja tuloksia. Tästä jatketaan innolla eteenpäin!

Maaliskuu 2025: Aloitimme kartoittamaan yritysten tarpeita käymällä keskusteluja Teamsissa muutamien kohdeyritysten kanssa. Ensimmäisten pilottien suunnittelu etenee ja ensimmäisten toimenpiteiden tarkempi suunnittelu yhdessä yritysten kanssa jatkuu.

Helmikuu 2025: Marko osallistui Oulu Healthin työpajaan, jossa päivän aiheena oli Digitalisaatio ja testausympäristöt.

Hanketiimi Helsingissä vierailulla

Vierailu Helsingissä

Hanketiimi vieraili Health Proof Helsingissä.

Tammikuu 2025: Saimme ensimmäiset yhteydenotot piloteihin liittyen , ja keskustelut ovat käynnistyneet. Tämä on tärkeä askel hankkeen etenemisessä ja yhteistyön rakentamisessa.

Olimme mukana työstämässä Lift-hankkeen palvelukonsepteja työpajoissa 23.-24.1. Pohdimme erityisesti Lapin AMKin Sports Lab ja Semppi kehittämisympäristöjen palveluita teknologiayritysten näkökulmasta. Lift-hanke mahdollistaa liikunnan ja fysioterapian -ympäristöjen hyödyntämisen yritysten toiminnan, palveluiden ja liiketoiminnan kehittämiseksi.

Marraskuu 2024: Hanketiimi kokoontui ensimmäiseen työpajaan Rovaniemen kampuksella. Päivän aikana syvennyttiin hankkeen keskeisiin teemoihin ja suunniteltiin tulevia askelia.

Osallistuimme Arctic RoboWelfare hankkeen Robotiikan Demoday tapahtumaan Rovaniemellä 20.11.2024. Pääsimme esittelemään hankettamme, verkostoitumaan sekä oppimaan erilaisista robotiikkaratkaisuista. 

Lokakuu 2024: Hanke on käynnistynyt, ja ensimmäinen aloituskokous on pidetty. Kokouksessa käytiin läpi hankkeen tavoitteet ja sovittiin ensimmäisistä toimenpiteistä. Tästä uutisesta löytyy lisää tietoa hankkeesta.


Hankkeen monialaiseen tiimiin kuuluvat:
Reetta Mustonen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden terveyspalvelut
Marko Vatanen, lehtori, Tulevaisuuden terveyspalvelut
Katja Jussi, asiantuntija, Tulevaisuuden terveyspalvelut
Tuomo Lindholm, lehtori, Digitaaliset ratkaisut
Hanna Grönlund, suunnittelija, Osallisuus ja toimintakyky
Nico Karinti, asiantuntija, Digitaaliset ratkaisut

EAKR 2021-2027
1.10.2024 – 31.8.2027
Kokonaisbudjetti 498 187 €