Kuusi opiskelijaa Torniosta ja kaksi opettajaa osallistui huhtikuussa Budapestissa kahden viikon mittaiseen, Lapin AMKin koordinoimaan kansainväliseen Innomaratoniin.

Kaikkiaan työpajaan osallistui 30 opiskelijaa ja 10 opettajaa Suomesta, Unkarista, Puolasta, Islannista ja Romaniasta.

Toimeksianto liittyi paikallisen pienen yrityksen liiketoimintamallin kehittämiseen ja opiskelijat innovoivat sekaryhmissä ideoita muun muassa palveluiden, viennin ja markkinoinnin kehittämiseen.

Opiskelijat olivat ennen varsinaista työpajaa opiskelleet verkon kautta innovaatiomenetelmiä ja tutustuneet Unkariin liiketoiminta-alueena.

Vierailulla Unkarin keskuskauppakamariin tähän aiheeseen perehdyttiin syvällisemmin. Opiskelijat olivat myös tehneet esitelmän omasta maastaan ja itsestään pohtien omaa osaamistaan, tulevaisuuden toiveitaan ja elämänfilosofiaansa. Näin he pääsivät heti alussa tutustumaan toisiinsa, mutta samalla oppivat myös paljon itsestään.

Varsinaisen työpajan lisäksi ohjelmaan sisältyi kulttuuria, yritys- ja yliopistovierailuja ja paljon yhteistä tekemistä. Budapest on upea kaupunki, jolla on vaikuttava historia ja jossa riittää näkemistä ja kokemista. Tarjolla oli shoppailun lisäksi ohjelmaa terrorimuseosta kylpylään ja Lentävä hollantilainen –oopperaan. Ryhmä vieraili myös Kemin ystävyyskaupunki Székesfehervarissa.

Kuuden monialaisen ja –kansallisen tiimin multimediatuotokset esiteltiin päättöseminaarissa ja raati valitsi parhaat esitykset, joita case-yritys Etyeki Kúria –niminen viinitila voi hyödyntää omissa suunnitelmissaan. Lapin AMKin joukkueen jäsenet olivat Laura Kuismanen, Antti Mustonen, Zanna Lavrucenoka, Erika Viitanen Tiina Alapekkala, Tinja Jokelainen ja opettajat Pirjo Alatalo ja Esa Jauhola.

Eri tieteenaloja, kansallisuuksia ja ikäryhmiä edustavat opiskelijat katsoivat asioita eri perspektiiveistä ja tuloksena oli toinen toistaan luovempia ideoita sekä videoin ja kuvin höystettyjä esityksiä.

Verkostoituminen on bisnessmaailmassa tärkeää. Laura Kuismasen mielestä parasta antia olivatkin lukuisat uudet ystävät. Zanna Lavrucenokan mukaan tällainen monikansallinen Innomaraton kehittää monenlaisia valmiuksia kuten luovuutta ja tiimityötaitoja. Antti Mustosen mukaan myös kielitaito vahvistuu ja opiskelijat pääsevät läheltä tutustumaan oikean yrityksen haasteisiin.

Innomaraton rahoitettiin EU:n Erasmus-ohjelmasta.

Katso kuvia matkalta.