YAMK-opinnäytetyönä syntyneen oppaan avulla voidaan yhtenäistää kivun arviointitavat ja kirjaamismenetelmät sädehoitoyksikössä.

Auli Nurmela tutki ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyössäänpään ja kaulan alueen syöpäpotilaiden kipukokemuksia sädehoidon aikana, kivun arviointia sekä kivun rakenteista kirjaamista potilastietoihin.

Työn toimeksiantajana toimi Suomessa sijaitsevan keskussairaalan sädehoitoyksikkö, jossa annetaan ulkoista sädehoitoa erilaisiin syöpämuotoihin aikuispotilaille.

Opinnäytetyön tuotoksena syntynyt opas mahdollistaa yhtenäiset kivun arviointitavat ja kirjaamismenetelmät sädehoitoyksikössä työskentelevälle hoitohenkilökunnalle.

Kipu kulkee pään ja kaulan alueen syöpää sairastavan potilaan mukana sädehoidon ajan

Opinnäytetyössä selvitettiin kirjallisuuskatsaukseen pohjautuen pään ja kaulan alueen syöpäpotilaiden sädehoidon aikaisia kipukokemuksia, kuinka kivun voimakkuutta arvioidaan ja kuinka kipu kirjataan rakenteisesti potilastietoihin.

Tulosten mukaan eniten kipua aiheuttaa suun mukosiitti, joka on syöpähoitojen aiheuttama limakalvovaurio suun ja nielun limakalvoilla. Suun mukosiitti näyttäytyy limakalvon punoituksena ja arkuutena sekä haavaumina suun limakaloilla. Haavaumien vaikeusaste määräytyy sen mukaan, pystyykö potilas syömään normaalisti kiinteää ruokaa, vaatiiko nestemäisen ruokavalion vai onko ravitsemus suun kautta ollenkaan mahdollinen. Hoitoalueella esiintyvän kivun lisäksi potilaat kokevat neuropaattista kipua ääreishermostossa, joka johtuu sädehoitoon yhdistetystä solunsalpaajahoidosta eli kemosädehoidosta.

Kivun arvioinnissa hyödynnetään kipumittareira, kuten visuaalista mittaria (VAS), numeerista mittaria (NRS) ja verbaalista mittaria (VRS). Lisäksi kipua arvioidaan haastattelemalla potilasta sekä kliinisen tutkimuksen avulla.

Potilastietoihin kipu voidaan kirjata rakenteisesti hyödyntämällä suomalaisen hoitotyön luokituskokonaisuutta, joka sisältää hoidon tarveluokituksen, toimintoluokituksen ja tulosluokituksen. Kipuun liittyvät asiat kirjataan rakenteisesti pää- ja alaluokkia hyödyntäen, joiden otsikkotasoja voidaan täydentää tarvittaessa vapaalla tekstillä. 

Kivun arviointi ja kirjaaminen ovat osa röntgenhoitajan päivittäistä hoitotyötä

Opinnäytetyön tuotoksena syntyneen oppaan avulla yhtenäistetään kivun arviointitavat sekä kivun kirjaamismenetelmät sädehoitoyksikössä. Opasta voidaan hyödyntää kaikkien syöpäpotilaiden kohdalla sädehoidon aikana. Opas luo varmuutta kivun arviointiin ja sen avulla kivun rakenteinen kirjaaminen on nopeaa ja helppoa. Jatkossa sädehoitoyksikössä kivun mittaustulokset ovat vertailukelpoisia, koska kipu kirjataan rakenteisesti potilastietojärjestelmään potilaan koko hoitojakson ajan.

Opinnäytetyö osoittaa, että potilaat kokevat kivun erimuotoisena ja että kipu on jatkuvaa, mutta sen voimakkuus vaihtelee sädehoidon aikana. Sen vuoksi onkin tärkeää kartoittaa kipua koko sädehoidon ajan, jolloin lääkehoidon seuranta tapahtuu säännöllisemmin ja kipulääkityksen tehostukseen voidaan reagoida aiemmin. Tällä mahdollistetaan potilaan toimintakyvyn sekä elämänlaadun pysyminen mahdollisimman hyvänä sädehoidon aikana.

Kirjallisuuskatsaukseen liittyvä aineisto kerättiin Medline-, PubMed- ja Finna-tietokannoista. Tutkimusartikkeleiden lisäksi aineistoon sisällytettiin kolme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitotyön kirjaamiseen liittyvää opasta.

Opinnäytetyön tuotoksena syntyi kivun arviointiin ja kirjaamiseen liittyvä opas, jota hyödynnetään päivittäisessä työssä jokaisen syöpäpotilaan kohdalla sädehoitoyksikössä.

Lisätietoja opinnäytetyöstä:
Auli Nurmela
nurmelaauli@gmail.com