Tulevaisuuden biotalous

Sivu luotu: 24.10.2024
Viimeksi päivitetty: 11.11.2024

Lapin kehittäminen pohjautuu pohjoisiin olosuhteisiin, uusiutuvien luonnonvarojen kestävään käyttöön ja vähähiilisyyteen. Maakunnan tavoitteena on nousta bio- ja kiertotalouden edelläkävijäksi ja kasvattaa alan pk-yrittäjyyttä.

Biotalouden osaamisryhmän päätoimialat ovat maa- ja metsätalous, luonnontuote- ja elintarvikeala sekä porotalous. Toimialarajat ylittävässä bio- ja kiertotaloudessa on paljon liiketoimintapotentiaalia Lapissa.

Mitä ryhmä tekee ja mihin se Lapin kehittämisessä tähtää? Katso video.

Tutkintokoulutukset

Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot

Biotalouden osaamisryhmä lisää pohjoista osaamista järjestämällä korkea-asteen koulutusta ja tekemällä koulutusta tukevaa soveltavaa tutkimusta.

Kehittämishankkeet

Voit suodattaa biotaloutta edistäviä hankkeitamme hanketietohaullamme.

Katso myös: Avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteet Lapin AMKissa.

Oppimis- ja kehittämisympäristöjä

Lapin ammattikorkeakoulun ja Arktisen keskuksen biolaboratorio on keskittynyt erityisesti luonnontuotteiden tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Biolabrasta löytyvät monipuoliset ammattilaitteet ja asiantuntemusta tuotekehitysprosessin eri vaiheisiin raaka-aineen esivalmistelusta pakkaukseen.

Käytettävissä on mm. pakkaskuivain, kuivurit, uuttolaitteet, koekeittiö ammattikeittiölaitteineen, pakkauslaitteet, kuten kammio- ja pöytävakuumikone sekä erilaista laboratoriolaitteistoa. Lisäksi käytössä on laaja-alainen osaaminen ja tutkimustieto luonnontuotteisiin ja sivuvirtoihin liittyen.

Tarjoamme myös mahdollisuuden hyödyntää verkostossamme olevien yhteistyökumppaneiden erikoisosaamista ja laitteistoja.

Biolabran virtuaaliesittely:
https://my.matterport.com/show/?m=q3pzCGN212n

Lisätiedot ja labran käyttöajat:
Sirja Sarkkinen
sirja.sarkkinen@lapinamk.fi
040 512 5745

Hyvinvointia luonnon aineettomista ja aineellisista arvoista

Luonnon hyvinvointivaikutuksia voidaan hyödyntää laajasti eri elinkeinoissa.

Poikkitieteellistä ja monialaista toimintaa voidaan harjoittaa niin matkailun, kasvatuksen kuin sosiaali- ja terveysalojenkin palveluissa. Hyvinvointivaikutuksia sovelletaan myös rakentamisessa ja kemian- ja kosmetiikkateollisuudessa.

Palveluiden mahdollistamiseksi tarvitaan teknologiaa, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja sekä erityisosaamista ja ohjauskeinojen tuntemista.

Luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntävissä palveluissa ovat taustalla luontoympäristöt, -olosuhteet ja luonnonraaka-aineet.

Yhteyshenkilöt

Sanna Vinblad, agrologi, projektipäällikkö
sanna.vinblad@lapinamk.fi
040 701 2238

Reeta Sipola, agrolgi YAMK, projektisuunnittelija
reeta.sipola@lapinamk.fi
040 704 0027