Osaamispäällikkö | Tulevaisuuden terveyspalvelut
Lapissa sosiaali- ja terveysala on vahva toimiala ja työllistäjä. Rakenteiden ja toimintatapojen muutokset ovat nyt käsillä. Myös muutokset sosiaali- ja terveysalan johtamiskulttuurissa ovat tarpeen.Palvelurakenteeseen, palvelujen kehittämiseen ja tarjontaan vaikuttavat etenkin väestön ikääntyminen mutta myös asiakkaan valinnanvapaus sekä voimistuva matkailu.
Etähoiva ja hoitotyön digitaaliset ratkaisut ovat avain terveyspalveluiden tuottamisen ja saatavuuden ongelmiin erityisesti väljästi asutuilla alueilla.
Luontoon perustuvat hyvinvointia tukevat menetelmät ja palvelut ja niihin liittyvä ohjausosaaminen korostuvat tulevaisuudessa. Lapin monimuotoinen luonto tarjoaa mahdollisuuden toimia edelläkävijöinä Green Care-osaamisen tuottamisessa. Terveydenhuollon ammattilaisten tehtävänä on aiempaa vahvemmin neuvonta ja ohjaus.
Mitä ryhmä tekee ja mihin se Lapin kehittämisessä tähtää? Katso video.
Oho! Tämä YouTube-upotus ei näy, koska et ole hyväksynyt markkinointievästeitä.Hyväksy markkinointievästeet.
Osaamisryhmässä kehitetään kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia edistävää osaamista tilanteessa, jossa terveydenhuollon ammattilaisten tehtävänä on aiempaa vahvemmin neuvonta ja ohjaus. Samaan aikaan terveydenhuollon palveluiden painopisteet siirtyvät korjaavista toimista ennalta ehkäisevään toimintaan.
Osaamisen kehittämisen keskiössä ovat digitaaliset ratkaisut sekä luontoon perustuvat hyvinvointia tukevat menetelmät.
Voit suodattaa digitalisaatiota edistäviä hankkeitamme hanketietohaullamme.
Katso myös: Avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteet Lapin AMKissa.
Simulaatiosairaala SKY on avoin ja monialainen oppimisympäristö Kemin Kosmoksessa.
Hoitotyön simulaatio- ja kehittämisympäristöä käytetään opetuksessa ja koulutuksessa mm. simuloimaan käytännön tilanteita, joiden harjoittelu ja toisto voisi muuten olla lähes mahdotonta – esimerkiksi erilaiset vaaratilanteet.
Simulaatiosairaalassa on useita autenttisia sairaala- ja hoitoympäristöjä: vuodeosastot, lääkehuone, leikkaussali ja valvontaosasto.
Tiloja voivat hyödyntää koulutus ja oppimisympäristönä ammattiin opiskelevien lisäksi eri työyhteisöt sekä järjestöt. Simulaatio- ja kehittämisympäristöstä on myös kokeilu-, näyttely-, ja testausympäristöksi hyvinvointialan yrityksille ja tuotekehittelijöille.
Simulaatiosairaalaa ovat käyttäneet oman henkilöstön kouluttamiseen/kehittämiseen mm. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin leikkaus- ja anestesia osasto sekä Laphan ensihoidon henkilökunta.
Aurora on Suomen pohjoisin hyvinvointialan simulaatio-oppimisen ja kehittämisen keskus Rovaniemellä.
Aurora on monipuolinen ja joustava oppimis- ja kehittämisympäristö, jota eri alojen ammattilaiset ja yritykset voivat hyödyntää omiin kehittämistarpeisiin. Toiminta ja välineet ovat siirrettävissä myös asiakkaiden omiin toimintaympäristöihin.
Ympäristö koostuu monipuolisista ja moderneista tiloista. Auroran toiminnassa keskeisiä toimintaperiaatteita ovat vastuullisuus ja kestävä kehitys.
Terveys- ja hyvinvointiauto ONNI tarjoaa matalan kynnyksen palveluja kaikenikäisille. ONNI ajaa enimmäkseen Meri-Lapissa, mutta tekee välillä kiertueita muissakin Lapin kunnissa.
ONNI-auto on osa Hyvinvointipysäkin oppimisympäristöä. ONNI-auto vie Hyvinvointipysäkin palvelut ihmisten luo.
ONNI kiertää kerran kuukaudessa Kemissä, neljällä pysähdyspaikalla, sekä kerran kuukaudessa Torniossa Lapparilla, eli entisellä Lapin Kullan tehtaalla. Aikataulut löytyy sivun alaosasta.
ONNIssa voidaan tehdä lähes kaikki samat mittaukset kuin Hyvinvointipysäkin laboratoriossa ja vastaukset saadaan heti. ONNI-auton palveluihin saa tulla aikaa varaamatta.
ONNI-auto on tilattavissa erilaisiin tapahtumiin ja olemmekin olleet mukana rastipäivillä, eläkeläisten kerhoissa, maakuntakierroksilla, lukuisissa mesuissa jne.
Hyvinvointipysäkki on monialainen opiskelijoiden avoin oppimis- ja harjoitteluympäristö. Toiminnan lähtökohtina ovat terveyden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen, asiakaslähtöisyys sekä moniammatillisuus.
Hyvinvointipysäkillä hoitotyön, vanhustyön, sosiaalialan ja fysioterapian opiskelijat tarjoavat erilaisia palveluita asiantuntijoiden ohjaamana.
Palveluita ovat
Hyvinvointipysäkillä opiskelijat tekevät käytännönharjoittelua asiakastyössä, ottaen kokonaisvaltaisen vastuun Pysäkin palveluiden toteutumisesta. Työnkuva on monipuolinen, sisältäen tehtäviä vastaanotossa ja asiakaspalvelutilanteissa. Työhön kuuluu myös päivittäin näytteidenottoa, asiakkaiden ohjausta, palveluiden suunnittelua ja toteutusta. Samalla opiskelijat saavat kuvan yritystoiminnasta, sillä opiskelijat osallistuvat myös toiminnan sekä tapahtumien suunnitteluun, markkinointiin ja toteutukseen.
Opiskelijavetoista toimintaa järjestetään myös Hyvinvointipysäkin ulkopuolella, kuten kouluilla, järjestöjen tiloissa ja palvelutaloissa.
Vire on Lapin ammattikorkeakoulun Rovaniemen kampuksen monialainen oppimis- ja harjoitteluympäristö, jossa liikunnanohjaaja-, fysioterapeutti- ja hoitotyön opiskelijat tarjoavat erilaisia palveluja opettajien ja asiantuntijoiden ohjaamana.
Vireestä saat hyvän olon, lisää energiaa ja voimaa arkeen, liikunnasta nauttimista, paremman mielen, kunnon kohotusta ja eväät terveellisempään elämään!
Tarjoamme monipuolisia terveys- ja hyvinvointipalveluita tarpeesi mukaan: liikunnanohjausta, terveysmittauksia ja -neuvontaa, kuntotestauksia sekä toimintakykyä ylläpitävää ja edistävää ohjausta yksilöille sekä erilaisille ryhmille ja yhteisöille.
Luonnon hyvinvointivaikutuksia voidaan hyödyntää laajasti eri elinkeinoissa.
Poikkitieteellistä ja monialaista toimintaa voidaan harjoittaa niin matkailun, kasvatuksen kuin sosiaali- ja terveysalojenkin palveluissa. Hyvinvointivaikutuksia sovelletaan myös rakentamisessa ja kemian- ja kosmetiikkateollisuudessa.
Palveluiden mahdollistamiseksi tarvitaan teknologiaa, vuorovaikutus- ja viestintätaitoja sekä erityisosaamista ja ohjauskeinojen tuntemista.
Luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntävissä palveluissa ovat taustalla luontoympäristöt, -olosuhteet ja luonnonraaka-aineet.