Opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvointi on meille tärkeää. Haluamme tarjota opiskelijoillemme ja henkilöstöllemme turvallisen opiskelu- ja työskentely-ympäristön. Teemme turvallisuustyötä ennakoivasti korkeakouluyhteisön kokonaisturvallisuutta kehittäen.
Jokainen meistä on vastuussa turvallisuudesta ja meitä kaikkia tarvitaan turvallisuustyöhön. Yhteisenä tavoitteenamme on kehittää ja ylläpitää hyvää turvallisuuskulttuuria kiinteänä osana toimintaamme.
Meillä kaikilla on velvollisuus omalla toiminnallamme edesauttaa turvallisuuden ylläpitämistä, ilmoittaa vaara-, uhka ja onnettomuustilanteista, sekä ryhtyä tarvittaessa kykyjemme mukaisiin torjunta- ja pelastustehtäviin.
Akuutissa välittömässä vaaratilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon 112. Hätänumerosta tavoitat poliisin, pelastuslaitoksen, ensiavun, myrkytyskeskuksen sekä kaiken tarvitsemasi hätäavun.
Ei-akuuteissa tilanteissa voit olla yhteydessä turvallisuuden erityisasiantuntijaan.
Tulipalon, sairaskohtauksen, onnettomuuden tai väkivallan sattuessa yleinen hätänumero 112.
Hätäilmoituksen tekeminen
Arvioi tilanne
Jos henkilö saa sairaskohtauksen tai joutuu onnettomuuteen eikä herää puhutteluun ja ravisteluun
Hengittääkö potilas?
Painelu-puhalluselvytys
Verenvuoto
Toiminta tulipalon sattuessa
Pelasta välittömässä vaarassa olevat
Varoita muita kiinteistössä olevia ja käske poistumaan
Hälytä 112. Soita myös toimipisteen infoon, kun se on mahdollista.
Sammuta palo, jos arvioit sen mahdolliseksi. Älä kuitenkaan vaaranna itseäsi.
Rajoita palon leviäminen sulkemalla ovet ja ikkunat
Opasta pelastajat paikalle
Poistu rakennuksesta lyhintä mahdollista reittiä kokoontumispaikalle. Muista, että kokoontumispaikalta saa poistua vasta, kun siihen on annettu lupa.
Tulipalosta ilmoitetaan palokelloilla, kuuluttamalla ja huutamalla.
Muista! Vaarallisinta tulipalossa ovat siinä muodostuvat myrkylliset savukaasut.
Kohdatessasi uhkaavan henkilön
Tilanteen jälkeen
Uhkaava tilanne on aina järkytys. Älä jää tunteidesi kanssa yksin. Keskustele tapahtuneesta esihenkilösi ja turvallisuuden erityisasiantuntijan kanssa. Kerro, mikäli halua keskusteluapua esimerkiksi työterveydestä.
Lapin ammattikorkeakoulun turvallisuusryhmässä käsitellään muun muassa korkeakoulun turvallisuuden tavoitteet, turvallisuuspolitiikka, turvallisuusviestinnän periaatteet, ajankohtaiset turvallisuustapahtumat, turvallisuuden budjettiin liittyvät asiat ja esitykset, turvallisuusohjeistukset sekä jalkauttamisen periaatteet.
Pyrimme varautumaan kriiseihin ja torjumaan niitä ennakolta. Varautumisella kriisitilanteisiin pyritään pitämään vahingot ja haitat mahdollisimman pieninä ja estämään kriisin laajeneminen.
Valmiusryhmän tehtävänä on ohjeistaa, organisoida ja johtaa toimintaa kriisitilanteissa. Jokainen ammattikorkeakouluyhteisön jäsen on velvollinen toimimaan valmiusryhmän ohjeistuksen mukaan.