Tekoäly kehittyy nopeasti ja siihen liittyvä osaaminen nähdään jo kansalaistaitona. Työelämän organisaatiot ja oppilaitokset tutkivat ja kehittävät tekoälyn hyödyntämistä tulevaisuudessa rinnakkain, vaikka käytännöt eivät ole vielä vakiintuneita. Tulevaisuudessa vastaavia sovelluksia ja malleja tulee lisää ja niiden toiminnallisuudet kehittyvät edelleen. Seuraamme tekoälyteknologioiden kehitystä jatkuvasti ja päivitämme ohjeistustamme sen mukaisesti. Haluamme rohkaista ja kannustaa opiskelijoitamme ja henkilökuntaamme tekoälyn hyödyntämiseen.
Käytitpä tekoälyä missä roolissa tahansa, keskeistä on huomioida vastuullisen käytön periaatteet. Ne pitävät sisällään mm. oleellisia lainsäädäntöön perustuvia käytänteitä. Tutustuthan niihin siis huolellisesti.
Tekoäly on uusi työelämätaito, jonka perusteet on hyvä opiskella jo hyvissä ajoin. Näitä taitoja tarvitset jo nyt ja etenkin tulevaisuudessa.
Tekoälyä hyödyntämällä tehostat oppimistasi. Siitä käytetäänkin usein myös termiä tukiäly. Olet kuitenkin aina itse vastuussa omien opiskelutehtäviesi sisällöistä sekä arvioinnin kohteena olevista materiaaleista. Käyttäessäsi tekoälytyökaluja sinun tulisi huomioida seuraavat asiat:
Opettajasi ohjeistaa tekoälyn käytön eri opintojaksoilla Arenen (2024) liikennevalomallin käyttösuositusten mukaan.
Toimintaohje opintovilppitapauksiin – Lapin ammattikorkeakoulu
Tutkimukseen sovelletaan tieteellisen tutkimuksen kriteerien mukaisia ja eettisesti kestäviä tiedonhankinta-, tutkimus- ja arviointimenetelmiä (katso esim. Hyvä tieteellinen käytäntö, TENK, 2023). Huomaathan, että tekoälyn käyttöön liittyy myös rajoituksia ja eettisiä periaatteita, jotka liittyvät hyviin tieteellisiin käytäntöihin (katso esim. Arene, 2023). Opinnäytetyöprosessissa kannattaa alusta asti huomioida seuraavat asiat:
Arene, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto. (2024). Arenen suositukset tekoälyn hyödyntämisestä ammattikorkeakouluille.
TENK, Tutkimuseettinen neuvottelukunta. (2023). Hyvä tieteellinen käytäntö HTK