Turvallisemman tilan periaatteet

Sivu luotu: 3.2.2025
Viimeksi päivitetty: 4.2.2025

Turvallisemman tilan periaatteilla luomme puitteita moninaisuuden huomioimiseen, osallisuuden vahvistamiseen sekä turvalliseen opiskelu- ja työympäristöön. Tavoitteenamme on luoda korkeakouluyhteisöstämme keskiverto yhteiskuntaa turvallisempi tila.

Turvalliseksi koettu yhteisö mahdollistaa ideoiden, mielipiteiden ja ongelmien esille tuomisen. Se myös luo ympäristön, jossa avun pyytäminen ja huolien esille tuominen on mahdollista. Myös virheet ja epäonnistumiset uskalletaan tuoda esille, jotta niistä voidaan oppia.

Psykologista turvallisuutta voidaan tarkastella kolmen eri tason kautta:

  • organisaation ilmapiiri, 
  • lähiyhteisön turvallisuus sekä 
  • yksilön kokemus.

Korkeakoulun vastuulla on luoda yhteiset käytänteet, periaatteet ja rakenteet. Koko yhteisön vastuulla puolestaan on niihin sitoutuminen arjen vuorovaikutustilanteissa. Turvallisemman tilan periaatteiden lisäksi ammattikorkeakoululle on laadittu toimintaohjeet häirinnän ja epäasiallisen kohtelun tilanteisiin. Tilanteiden selvittelyä hoitavat henkilöt ovat nimetty ohjeisiin sekä opiskelijoille että henkilöstölle. 

Tutustu

  • henkilöstön Vastuullinen vuorovaikutus työyhteisössä ohjeisiin intrassa (henkilöstölle, edellyttää kirjautumista) ja
  • opiskelijoiden Häirintä ja epäasiallinen kohtelu ohjeisiin verkkosivuilla.

Turvallisemman tilan periaatteet ovat osa Lapin ammattikorkeakoulun vastuullisuus-, yhdenvertaisuus-, tasa-arvo- ja saavutettavuustyötä.

Turvallisemman tilan periaatteet

Olemassaolon oikeuden periaate

Kaikilla on yhtäläiset perus- ja ihmisoikeutensa. Jokaisella on oikeus olla oma itsensä. Kenenkään ei tarvitse perustella tai oikeuttaa olemassaoloaan.

Oletuksien ja ennakkoluulojen tunnistamisen periaate

On normaalia muodostaa oletuksia ja ennakkoluuloja ihmisiä ja tilanteita kohtaan. Pyri tiedostamaan ja tunnistamaan oletuksesi sekä olemaan toimimatta omien ennakko-oletustesi pohjalta.

Syrjimättömyyden periaate

Jokaisella on oikeus saapua fyysiseen tai virtuaaliseen tilaan, olla tilassa ja osallistua joutumatta syrjinnän, häirinnän tai muun epäasiallisen kohtelun kohteeksi.

Kohtaamisen periaate

Korkeakouluyhteisömme hyväksyy moninaisuuden ja suhtautuu siihen rikkautena. Jokainen yhteisöömme kuuluva henkilö kohdataan sukupuolestaan, ominaisuuksistaan, piirteistään ja identiteetistään riippumatta yhdenvertaisella tavalla.

Jokaisella meistä on erilainen tarve henkilökohtaiselle tilalle, joka voi vaihdella tilanteen mukaan. Kunnioitamme kohtaamisissa ilmaistuja fyysisen ja sosiaalisen läheisyyden ja etäisyyden tarpeita.

Annamme tilaa erilaisille näkemyksille ja tarkastelemme asioita eri näkökulmista, mielipiteiden vapautta unohtamatta. Jokaisella on vastuu toimia asiallisesti ja kunnioittavasti tilanteissa, joissa kohtaamme erilaisia mielipiteitä ja arvoja. Voimme sopia olevamme erimieltä, arvottamatta mielipiteitä ja tulla siitä huolimatta kaikkien kanssa toimeen.

Annamme palautetta kannustavasti ja rakentavasti, kommentoimatta henkilön ominaisuuksia. Ymmärrämme saamamme palautteen merkityksen oman kasvun näkökulmasta. Muistamme antaa myös myönteistä palautetta. Meillä on myös oikeus ottaa puheeksi saamamme palaute, jos näkemyksemme eroaa saadusta palautteesta.

Osallistumisen periaate

On olemassa monia erilaisia ja hyväksyttyjä tapoja osallistua. Jokaisella meistä on oikeus osallistua, tulla kuulluksi ja kuulua korkeakouluyhteisöön omista lähtökohdistaan käsin.

Puheeksiottamisen periaate

Kannamme huolta toinen toisistamme. Kysymme mitä kuuluu ja ilmaisemme jos jokin saa meidät huolestumaan. Tarjoamme tukea omien kykyjemme ja voimavarojemme mukaan ja kannustamme hakemaan apua haastaviin tilanteisiin.

Kenenkään ei tule jäädä yksin. Mikäli et itse voi vaikuttaa tilanteeseen, on tärkeää tuoda tapahtunut tiedoksi henkilöille, joilla on oman roolinsa puolesta mahdollista puuttua asiaan, esimerkiksi häirintäyhdyshenkilöille tai koulutuksesta vastaaville, esihenkilölle tai työsuojeluvaltuutetulle.

Vastuunkantamisen periaate

Yhteistä toimintaamme ohjaavat erilaiset lait sekä korkeakoulun säännöt ja toimintaohjeet. Vastuunkantamisen periaatteen merkitys korostuu tilanteissa, joissa edellä mainitut periaatteet eivät ole toteutuneet. Toimintaa ohjaavat keskeiset lait ja ohjeistukset:

Lainsäädäntö: Suomen perustuslaki, Yhdenvertaisuuslaki, Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta, Ammattikorkeakoululaki

Säännöt ja ohjeet Lapin AMKssa: Eettiset ohjeet, Häirintä- ja epäasiallinen kohtelu- toimintaohje opiskelijoille, Vastuullisen vuorovaikutuksen toimintaohje henkilöstölle, Saavutettavuussuunnitelma, Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma, Tutkintosääntö