Vastuullisuusjohtaja | Johtaminen ja kehittäminen AMK
Kehittämispäällikkö | Johtaminen ja kehittäminen AMK
Vuosi 2024 merkitsi Lapin AMKille merkittävää kehitysaskelta paitsi vastuullisuusohjelman toteutuksessa, myös vastuullisuusraportoinnissa.
Vuoden 2024 raportti on ensimmäinen EU:n kestävyysraportointidirektiivistä (CSRD) ja VSME-ohjeesta (Voluntary Sustainability Reporting Standard for SMEs) johdettu kokonaisuus AMK-sektorilla. Raportti on rakennettu ammattikorkeakoulujen yhteisesti sopiman viitekehyksen mukaisesti.
Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat Lapin AMKin strategian ydin. Vuosien mittaan niihin liittyvä työmme on muuttunut koko ajan järjestelmällisemmäksi ja tavoitteellisemmaksi. Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen edistäminen on osa toiminnan jatkuvaa kehittämistä.
Lapin ammattikorkeakoulun (Lapin AMK) vastuullisuus- ja kestävyystyö siirtyi uuteen vaiheeseen vuonna 2024, jolloin käynnistyi AMKin oman vastuullisuusohjelman vieminen korkeakoulumme arkeen.
Osaava henkilöstömme on avainroolissa tällä muutosmatkalla. Henkilöstömme kautta vastuullisuus- ja kestävyysnäkökulmat ovat entistä vahvemmin osa koulutustamme, TKI-toimintaamme ja kumppanuuttamme sidosryhmien kanssa, kuten myös muuta korkeakoulumme toimintaa ja vaikuttavuutta.
Vuonna 2024 koimme tärkeäksi tehdä vastuullisuutta ja kestävyyttä entistä näkyvämmäksi ja konkreettisemmaksi korkeakouluyhteisössämme, sekä vahvistaa niihin liittyvää osaamistamme.
Vuoden 2024 Lapin AMKin kestävyysraportti on laadittu uudenlaisella tavalla aiempiin vuosiin verrattuna ja se on osa uuden raportointitavan kehittämistyötä. Raportointimallin taustalla on paljon erinomaista yhteistyötä muiden AMKien kanssa. Raportointimallin taustasta ja raportin valmistelusta kerrotaan tarkemmin vastuullisuusraportin lopussa olevassa kehittämispäällikön puheenvuorossa.
Kokonaisuudessaan vuoden 2024 vastuullisuus- ja kestävyystyömme piti sisällään monipuolista toiminnan kehittämistä, ja monessa mielessä olimme uuden äärellä. Tästä meidän on hyvä jatkaa kohti tulevia vuosia. Vielä emme ole valmiita.
Lämmin kiitos koko henkilöstöllemme sekä vastuullisuutta ja kestävää kehitystä edistävälle työryhmällemme!
Hannu GyldénVastuullisuusjohtaja
Alle on koostettu tiivistelmä vuoden 2024 kestävyysraportista. Tutustu yksityiskohtaiseen raporttiin, indikaattoreihin sekä poimintoihin vuoden aikana tehdystä vastuullisuustyöstä täällä.
Tämä raportti on laadittu ammattikorkeakoulujen yhteisen raportointimallin mukaisesti, jonka taustalla on CSRD-direktiivin mukainen viitekehys. Kyseessä on koeraportti, jonka viitekehys vastaa monilta osin VSME-rakennetta. Raportissa käytetty termi jalanjälki viittaa toiminnan suoriin ympäristövaikutuksiin. Termillä kädenjälki viitataan koulutuksen ja TKI-toiminnan kautta syntyviin, kestävyyttä edistäviin vaikutuksiin.
Vuoden 2024 tavoitteena oli, että kestävyysajattelu siirtyy osaksi kaikkea päätöksentekoa. Lapin AMKin hallitus käsitteli kestävyyttä osana vuosikelloaan. Vastuullisuus oli osa johdon strategiapäivien ohjelmaa. Vuonna 2024 toteutettiin johdon katselmointi sekä päätettiin uuden sisäisen valvonnan toimintaohjeen laatimisesta.
Vuonna 2024 aloitettiin ammattikorkeakoulun riskienhallinnan kehittäminen jatkuvammaksi ja sen siirtämiseksi osaksi prosessien arviointia ja kehittämistä.
Kestävyyden huomioiminen hallinnossa ja johtamisessa ovat hyvällä tasolla. Kestävyyden integroimista arkeen täytyy kuitenkin vahvistaa. Vuoden 2024 raportointiprosessi osoitti, että indikaattoritiedon ja mittausmenetelmien kehittämiselle on vielä tarvetta.
Lapin AMKin strategiaan on sisällytetty kestävyyteen liittyviä tavoitteita. Vuoteen 2030 ulottuvassa vastuullisuusohjelmassa on viisi teemaa ja 19 tavoitetta, joiden avulla pyritään edistämään kestävyyttä erityisesti koulutuksen ja TKI-toiminnan kautta.
Kestävyystavoitteiden toteutumista seurataan vuosittain ja ne on sisällytetty myös OKM:n sopimuskauden strategisiin tavoitteisiin.
Toimintakauden 2024 päättyessä Lapin AMK oli mukana neljässä uudessa vastuullisuusverkostossa: Sitoumus 2050, SDG Accord, UN Global Compact ja FIBS monimuotoisuussitoumus.
Lapin AMK osallistui aktiivisesti Arenen kestävän kehityksen työryhmiin ja johti valtakunnallista raportointityöryhmää.
Lapin AMKin toiminta rakentuu tiiviille sidosryhmäyhteistyölle, joka tukee koulutuksen, TKI-toiminnan ja aluekehityksen tavoitteita. Lapin AMK sai vuonna 2024 Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) Excellence-laatuleiman tunnustuksena poikkeuksellisen korkealaatuisesta kehittämistyöstä.
Lapin AMKin kumppanuuteen liittyvää toimintamallia on kehitetty vuosia pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Strategisten valintojen pohjalta määritellyt painopisteet ovat luonteeltaan ilmiöpohjaisia ja liittyvät kaikki osaltaan vastuullisuuteen.
Vuonna 2024 osaamiskärkityötä edistettiin mm. uusilla TKI‐avauksilla, teemojen integroimisella koulutukseen, kehittämällä henkilöstön osaamista sekä uudistamalla oppimis- ja kehittämisympäristöjä.
Kaksoisolennaisuusanalyysi auttaa arvioimaan toiminnan keskeiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet. Ne jaetaan edelleen lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin toimenpiteisiin ja kehittämissuosituksiin. Analyysi on osa CSRD- raportointiviitekehystä (EFRAG 2024).
Työ tapahtuu vaiheittain: sidosryhmäanalyysin vaiheessa kartoitetaan Lapin AMKin keskeiset sidosryhmät. Arvoketjukartoituksessa listataan tärkeimmät toiminnot ketjun eri vaiheissa.
Vaikutusten arviointivaiheessa tunnistetaan ne olennaiset tahot, joihin Lapin AMKin toiminnalla on vaikutuksia. Taloudellinen arviointi tehdään suhteessa toiminnan riskeihin ja mahdollisuuksiin. Olennaisuus määritetään molempiin ulottuvuuksiin nähden (taloudellinen olennaisuus ja vaikutusolennaisuus).
Lapin AMK on sitoutunut hiilineutraaliuden saavuttamiseen vuoteen 2030 mennessä.
Vuonna 2024 käynnistettiin hiilitiekartan valmistelu. Sen tavoitteena on jakaa päästövähennystavoitteet hallittaviksi osakokonaisuuksiksi. Suunnitellut toimet keskittyvät mm. kiinteistöjen energiatehokkuuteen, uusiutuvan energian käyttöön sekä hankintojen ja matkustamisen päästöjen pienentämiseen.
Hiilijalanjälki kasvoi 7 % edellisvuodesta. Syynä tähän oli matkustuksen päästöjen kasvu (+119 %) sekä kiinteistönpitoon liittyvän laskennan tarkentuminen (+24 %). Hankintojen päästöt vähenivät 12 % edellisvuodesta.
Lapin AMK seuraa päästövähennystavoitteiden kehittymistä Arenen yhteisesti sopimalla laskentamallilla. Päästövähennystavoitteiden toteutuminen edellyttää jatkossa laajempaa integraatiota päätöksentekoon, tarkempaa tiedonkeruuta ja henkilöstön sitouttamista.
Vuonna 2024 toteutetttu People Power-henkilöstötutkimus osoitti henkilöstön tyytyväisyyden tason olevan asiantuntijanormia korkeammalla tasolla.
Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa myös vastuullisuusosaamisen tilaa: 93% vastaajista kertoi tietävänsä, mitä vastuullisuus tarkoittaa oman työn kannalta.
Henkilökunnan hyvinvointia tuettiin mm. seuraavin, uusin tavoin:
Lapin AMKista vuonna 2024 valmistuneet opiskelijat antoivat erinomaista palautetta opinnoistaan. Kaikkien kysymysten keskiarvoluvuissa Lapin AMKin saama palaute oli Suomen parasta.
Vuonna 2024 käynnistettyjen opetussuunnitelmien tarkastelu osoitti, että Arenen geneeriset kompetenssit näkyivät suurimmassa osassa opetussuunnitelmia.
Vastuullisuusohjelman toteutusta tuettiin kymmenellä toimeksiannetulla opinnäytetyöllä.
Lapin AMKin henkilökunnalle tarjottiin koulutusta vastuullisuuden teemoihin.
Opiskelijakunta ROTKOn työntekijä kiinnitettiin vastuullisuustyöhön 20 %:n työaikavarauksella.
Lapin AMK on sitoutunut erityisesti kuuden SDG-teeman mukaiseen kehittämistyöhön (SDG 3, 4, 7, 8, 9, ja 11). Vuonna 2024 asetetut hankkeet tuli jo asettamisvaiheessa kiinnittää vähintään yhteen SDG-tavoitteeseen. Vuonna 2024 81% käynnissä olevista hankkeista liittyi ensi- tai toissijaisesti kestävyyteen (SDG:t).
Toimintakauden 2024 aikana Arenen kestävyyskriteerit otettiin osaksi hankkeiden suunnittelua ja arviointia. Projektipäälliköiden työn tueksi luotiin vastuullisuuden perehdyttämispaketti. TKI-hankkeiden väliarviointiin lisättiin vastuullisuutta koskeva kysymys.