Kiikarissa kestävä tulevaisuus
Lapin AMKin vastuullisuusraportti 2022

Sivu luotu: 17.2.2025
Viimeksi päivitetty: 17.2.2025

Tämä keväällä 2023 julkaistu vastuullisuusraportti pohjautuu vuoden 2022 saatuihin tuloksiin ja toimintaamme ja kokoaa edellisen vuoden vastuullisuustyömme tuloksia ja vaikutuksia.

Vastuullisuusjohtajan katsaus vuoteen 2022

Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen merkitys ja rooli kasvavat koko ajan yhteiskunnassamme. Tässä työssä Lapin AMK haluaa olla etulinjassa edistämässä hyvää tulevaisuutta meille kaikille.

Lapin AMKin arvot, visio ja strategia rakentuvat vastuullisuudelle. Ne luovat pohjaa AMKin vastuullisuudelle ja vastuullisille toimintatavoille. Lapin AMKin arvoja ovat luottamus, ennakkoluulottomuus ja yhteisöllisyys. AMKin visiona on olla luova edelläkävijä, vastuullinen arktinen korkeakouluyhteisö. Lisäksi vastuullisuus on keskeinen osa AMKin strategisia valintoja, painopisteitä ja osaamiskärkiä.

Lapin AMK on sitoutunut Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n julkaisemaan ammattikorkeakoulujen yhteiseen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan, jossa todetaan osaamisen olevan suurin yksittäinen aikaansaava voima tarvittavaan yhteiskunnalliseen muutokseen. Tämä pitää sisällään ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävän kehityksen sekä sen, että huomioimme kaikessa toiminnassamme suorat ja epäsuorat vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan.

Ammattikorkeakouluyhteisöjen kädenjäljen kasvattamisen ja jalanjäljen pienentämisen osa-alueet vastuullisuuden osatekijöinä (Arene 2020).

Vastuullisuus on strategiamme mukaisia valintoja

Lapin AMK edistää toiminnassaan kaikkia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, joita on yhteensä 17. AMKissa on myös tunnistettu koulutuksen ja TKI-toiminnan kannalta kuusi merkittävintä YK:n kestävän kehityksen tavoitetta, joita AMK erityisesti edistää. Valitut tavoitteet liittyvät vahvasti strategisiin valintoihimme ja ydinosaamiseemme.

Lapin AMKin valitsemat kuusi YK:n kestävän kehityksen tavoitetta

Suurinta yhteiskunnallista vaikuttavuutta Lapin AMKin vastuullisuustyöllä saavutetaan koulutuksen ja TKI-toiminnan kautta. On kuitenkin tärkeää, että vastuullisuus ja kestävä kehitys huomioidaan kokonaisvaltaisesti kaikessa AMKin toiminnassa. Vastuullisuustyömme konkretisoimiseksi, täsmentämiseksi sekä tavoitteiden asettamiseksi ja seuraamiseksi Lapin AMKissa aloitettiin vuonna 2022 oman vastuullisuusohjelman valmistelu. Määrittelytyötä tehdään yhdessä henkilöstön, opiskelijoiden ja sidosryhmien kanssa. Vastuullisuusohjelma valmistuu vuoden 2023 aikana.

Lapin AMKissa toimii vastuullisuuden ja kestävän kehityksen työryhmä, joka edistää AMKissa vastuullisuutta ja kestävää kehitystä sekä muun muassa niihin liittyviä hyviä käytänteitä, tiedon jalkauttamista ja toiminnan näkyvyyttä. Kuitenkin koko henkilöstömme rooli on aivan keskeinen siinä, että vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat osa AMKin jokapäiväistä toimintaa ja yhteistä toimintakulttuuria. Tässä olemme hyvällä tiellä, kiitos erinomaisen henkilöstömme.

Lämpimät kiitokset opiskelijoillemme, henkilöstöllemme ja kumppaneillemme työstä vastuullisuuden edistämiseksi! Jatketaan yhdessä työtä tulevaisuuden parhaaksi!

Hannu Gyldén
Vastuullisuusjohtaja

Vastuullinen TKI-toiminta

TKI-toiminnan kehittämiskohteena on ollut hanketoiminnan vastuullisuuden ja kestävän kehityksen selkeämpi näkyvyys ja hankkeiden vastuullisuuden systemaattinen tarkastelu niiden käynnistymisestä päättymiseen saakka. Vuonna 2022 TKI-toimintaa suunnattiin entistä vahvemmin kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen erityisesti strategiatyöllä, jonka kautta strategisten valintojen painopisteitä ja osaamiskärkiä tarkennettiin. Lapin AMKin kolme strategista valintaa sisältää nyt yhteensä kuusi painopistettä, joiden alle määriteltiin 15 tarkempaa osaamiskärkeä. Kaikki osaamiskärjet liittyvät vahvasti vastuullisuuden ja kestävän kehityksen edistämiseen.

Lapin AMKissa TKI-hankkeille on määritelty vuodesta 2021 lukien kestävän kehityksen tavoitteet, joita ne toteuttavat. Näiden tavoitteiden kirjaamista tarkennettiin vuoden 2022 aikana ja tähän liittyvää kehittämistyötä jatketaan edelleen. Valtaosa Lapin AMKin hankkeista edistää kestävän kehityksen tavoitteita.

Sidosryhmäyhteistyössämme vastuullisuus on esillä koko ajan vahvemmin. Vastuullisuusosaamiselle ja vastuullisille ratkaisuille on selvästi tarvetta. Lapin AMK aloitti syksyllä 2022 kaikille avoimet kestävän kehityksen aamukahvit yhteistyössä Kemin kaupungin ja Lapin liiton kanssa. Aamukahvit järjestettiin kuukausittain vaihtuvilla teemoilla vihreästä siirtymästä ja kestävästä kehityksestä.

Koulutus ja kestävä kehitys

Arene julkaisi vuonna 2022 uuden suosituksen ammattikorkeakoulujen yhteisistä kompetensseista ja niiden soveltamisesta. Kaikkiin AMK- ja YAMK-tutkintoihin sisältyviä yhteisiä laajoja osaamiskokonaisuuksia eli kompetensseja on yhteensä kuusi, joista suoraan vastuullisuuteen liittyviä ovat erityisesti kestävä kehitys ja eettisyys. Lapin AMKissa opetussuunnitelmien kehittämistyötä kohdennettiin vuonna 2022 uusien kompetenssien käyttöönottoon koulutuksissa. Kompetenssit ovat käytössä lähes kaikissa koulutuksissa syksyllä 2023 opintonsa aloittaville opiskelijoilla.

Kestävän kehityksen ja eettisyyden kompetenssit sisältyvät kaikkiin Lapin AMKin koulutuksiin syksystä 2023 lähtien.

AMKin opetussuunnitelmille teetettiin tekoälypohjainen tekstianalyysi, jossa opetussuunnitelmien sisältöjä verrattiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja kuvauksiin. Analyysi tuotti yleiskuvauksen siitä, mitkä kestävän kehityksen tavoitteet korostuvat eri koulutuksissa ja mitkä tavoitteet jäävät vähemmälle. Analyysin tuloksia voidaan hyödyntää opetussuunnitelmien edelleen kehittämisessä.

Kestävän kehityksen ja eettisyyden kompetenssit sisältyvät kaikkiin Lapin AMKin koulutuksiin syksystä 2023 lähtien.

Kestävä ja vastuullinen korkeakouluyhteisö

Tavoitteenamme on, että vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukainen osaaminen on luonteva osa jokaisen opiskelijan, henkilöstön jäsenen ja koko yhteisön ajattelutapaa, ammatillista asiantuntijuutta sekä arjen konkreettista tekemistä.

Vastuullisuus on osa Lapin AMKin toimintakulttuuria.

Lapin AMKin eettiset ohjeet heijastavat arvojamme ja ohjaavat osaltaan vastuullista toimintaamme. Uudet Lapin AMKin yhteisön eettiset ohjeet julkistettiin elokuussa 2022. Ne valmisteltiin AMKin arvojen ja aiempien pelisääntöjen pohjalta yhdessä henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Ohjeet sisältävät omat osionsa korkeakouluyhteisöstä, oppimisesta, työskentelystä, johtamisesta sekä sidosryhmistä ja yhteistyöstä.

Opiskelijoiden hyvinvointi

Opiskelijoiden hyvinvointiin kiinnitettiin monin tavoin huomiota. Syksyllä 2021 käynnistetty kuraattoripalveluiden ajanvaraus- ja neuvontapalvelu osoitti tarpeellisuutensa. Opiskelijat saivat kuraattoripalveluihin sekä myös muuhun hyvinvointiin liittyvää tukea aiempaa paremmin. Yhteistyössä sidosryhmien kanssa pohdittiin opiskelijoiden hyvinvointiin, erityisesti mielenterveyteen, liittyviä kysymyksiä.

Opiskelijoiden ohjaukseen on tietoisesti panostettu ja tulokset olivat nähtävissä muun muassa valmistuvien opiskelijoiden palautekyselyssä, jossa Lapin ammattikorkeakoulusta valmistuneet arvioivat ohjauksen ja neuvonnan kärkipäähän suomalaisten ammattikorkeakoulujen joukossa.

Uusille opiskelijoiden Startti korkeakouluopiskeluun -opintojaksoa kehitettiin kestävää kehitystä koskevalla sisällöllä. Opintojaksolla muun muassa tutustutaan Lapin AMKiin opiskeluympäristönä ja perehdytään sen toimintaan vastuullisena korkeakouluna.

Henkilöstön hyvinvointi

Henkilöstön rooli ja osaaminen ovat keskeisiä tekijöitä vastuullisuustyön onnistumisessa. Vuoden 2022 aikana vastuullisuutta ja sen merkitystä pidettiin aktiivisesti esillä AMKin toiminnassa ja tilaisuuksissa. Lapin AMKin työntekijöitä kannustettiin vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvän osaamisen kehittämiseen ja tarjottiin tähän liittyvää koulutusta.

Lapin AMK osallistui Vastuullinen työpaikka -kampanjaan kolmatta kertaa ja allekirjoitti sen myötä vastuullisen työnantajan periaatteet sekä sitoutui kehittämään työn tekemisen tapoja jatkuvasti vastuullisempaan suuntaan. Tarjoamme työntekijöille mahdollisuuden kehittää omaa ja organisaation osaamista tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.

Parillisina vuosina toteutettava henkilöstön työhyvinvoinnin People Power® ‐tutkimus tehtiin syksyllä 2022. Lapin AMK on verrattuna Suomen asiantuntijanormiin People Power®-luokituksessa tasolla A+. Työhyvinvointia seurataan myös välivuosina yksinkertaistetulla henkilöstökyselyllä.

Tavoitteena hiilineutraalius

Lapin AMK on sitoutunut ammattikorkeakoulujen yhteisessä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmassa määriteltyyn hiilineutraalisuuteen vuoteen 2030 mennessä. Lapin AMKin hiilijalanjälki laskettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019, jolloin kategorioina olivat kiinteistöt ja matkustaminen. Vuoden 2020 hiilijalanjäljen laskennassa otettiin käyttöön ammattikorkeakoulujen yhteinen laskentamalli. Vuonna 2021 yhteistä laskentataulukkoa päivitettiin ja hiilijalanjäljen laskentaan otettiin mukaan myös hankinnat. 

Lapin AMKin hiilijalanjälki 2019-2022 (tCO2)

Lapin AMK on käyttänyt hiilineutraalia sähköä vuodesta 2021 lähtien, mikä on ollut yksi vaikuttavimmista hiilipäästöjä vähentäneistä toimenpiteistä. Lapin AMK on myös kartoittanut mahdollisuutta siirtyä hiilipäästöttömään kaukolämpöön. Matkustamisen päästöjen vähentämiseksi on otettu käyttöön vähäpäästöiset vuokra-autot. Vuoden 2022 aikana koronapandemian aiheuttamat rajoitukset liikkumiseen vähenivät selvästi, mikä lisäsi matkustamista ja siihen liittyviä päästöjä vuoteen 2021 verrattuna. Hankinnoissa Lapin AMK kiinnittää yhä enemmän huomiota vastuullisuuteen. Tätä tukemaan valmistellaan uutta hankintastrategiaa.

Lapin AMK osallistui syksyllä 2022 käynnistyneeseen Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan ja sitoutui laskemaan kampuskiinteistöjen keskilämpötilaa yhdellä asteella niissä tiloissa, joissa se toiminnallisesti on mahdollista. Työtiloissa huomioidaan suositukset riittävistä työskentelylämpötiloista. Lapin AMKin kampuskiinteistöjen pinta-ala on noin 48 000 m2. Kiinteistöjen lämpötilan laskeminen suunnitellusti yhdellä asteella arvioitiin pienentävän lämmitysenergian kulutusta noin 300 MWh verran.

Lapin AMKin hiilijalanjäljen jakautuminen päästöittäin vuonna 2022