Luonnontuotteiden täysimääräinen hyödyntäminen ja tehokkaat arvoketjut voivat tuoda lisäarvoa alan yrityksille. Uudessa yhteishankkeessa haetaan tapoja hyödyntää pohjoisia luonnontuotteita.

Luonnontuotteet voivat olla arvokkaita raaka-aineita eri teollisuudenaloilla elintarvikkeiden, lisäravinteiden, rehun, kosmetiikan ja uusien biopohjaisten tuotteiden valmistuksessa. Soveltuvien menetelmien puuttuessa Lapin luonnontuotealan yritykset jäävät helposti raaka-aineen tuottajiksi, ja pidemmälle jalostetuista tuotteista saatavat lisäarvorahat valuvat muualle.

Uudessa Lapin liiton rahoittamassa hankkeessa kehitetään luonnontuotealan yritysten teknologiavalmiuksia raaka-aineiden täysimääräiseen hyödyntämiseen uutto- ja erotusprosessien avulla. Tavoitteena on, että yritykset tuottavat jatkossa uusia biotuotteita markkinoille.

Erikoistutkija Susan Kunnas Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kertoo, että yrittäjiä ohjataan hyödyntämään luonnon raaka-aineita täysimääräisesti toisiinsa kytkeytyvillä teknologiaratkaisuilla. Näin raaka-ainetta ei menisi hukkaan ja siitä saataisiin erotettua mahdollisimman tehokkaasti erilaisia jakeita eri käyttötarkoituksiin.

– Lapissa on paljon kehittämisympäristöjä ja laboratorioita, joita yritykset voivat hyödyntää omassa tuotekehityksessään, Lapin AMK:n asiantuntija Reeta Sipola täydentää.

Luonnontuotealan yrittäjät ovat tunnistaneet tarpeen kehittää lisäarvotuotteita ja menetelmäosaamista. Projekti järjesti aloitustilaisuudet lokakuussa Rovaniemellä, Muoniossa ja Kemijärvellä. Aloitustilaisuuksien lisäksi projektin aikana järjestetään demotyöpajoja ja tuotekehityssparrausta. Niissä luonnontuotealan yrittäjiä ja toimijoita koulutetaan uutto- ja erotusmenetelmiin sekä korkeamman lisäarvon tuotteiden valmistukseen. Yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuksiin

Hankkeen syksy jatkuu yrittäjien kanssa käytävien keskustelujen merkeissä. Niissä kerätään tietoa yritysten tarpeista ja valitaan ne keskeisimmät kasvit, jotka kiinnostavat mahdollisimman montaa yrittäjää.

Biomateriaalien jalostusarvon nosto arktisella luonnontuotealalla (LisäarvoBAR) -hanketta rahoittaa Lapin Liito Euroopan aluekehitysrahastosta. Hanke on Luonnonvarakeskuksen (Luke), Lapin ammattikorkeakoulun (Lapin AMK), Kemi-Tornionlaakson Koulutuskuntayhtymä Lappian ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n yhteinen.

Tiedustelut

Reeta Sipola, asiantuntija
Tulevaisuuden biotalous -osaamisryhmä, Lapin AMK
p. 040 704 0027
etunimi.sukunimi@lapinamk.fi