Luonnonvarakeskuksen ja Lapin ammattikorkeakoulun hankkeessa kehitetään lappilaisen nokkosen viljelyä ja arvoketjua tuotannosta lopputuotteeksi.

Nokkonen on yksi monipuolisimmista luonnonkasveistamme, jonka kaupallista potentiaalia ei ole juurikaan hyödynnetty. Lapissa tuotetun nokkosen ravintorikkaus ja pohjoisten kasvuympäristöjen puhtaus voivat olla kilpailu- ja lisäarvotekijöitä, jotka tukevat lappilaisten nokkostuotteiden kysyntää ja markkinoita.

Nokkosen monipuolisten käyttömahdollisuuksien vuoksi kiinnostus lajiin lisääntyy nopeasti. Vaikka nokkosen kysyntä on ollut tasaisessa kasvussa, nokkosraaka-aineen saatavuus on hankaloittanut useiden yritysten tuotekehitystä ja pääsyä markkinoille. Nokkosen viljelyllä voidaan kuitenkin vaikuttaa raaka-aineen laatuominaisuuksiin ja varmistaa sen saatavuus.

Arktinen nokkonen (ARKNOKK) -hankkeessa kehitetään perinteistä ja luonnonmukaista viljelyä jo olemassa olevien nokkostuotteiden raaka-aineeksi ja uusien tuotteiden kehittämistä varten. Lisäksi käynnistetään yhteistyö ja luodaan arvoverkosto nokkosen tuotantoon ja jalostukseen lopputuotteeksi. Hankkeessa myös testataan ainutlaatuisesti nokkosen hyödyntämistä porojen talviruokinnassa.

Hankkeessa tuotetaan tietoa kansallisten ja kansainvälisten nokkosmarkkinoiden tilanteesta ja toimintatavoista, maantieteellisen alkuperän vaikutuksista laatuun ja satoon, menetelmistä taloudellisesti kannattavaan viljelyyn sekä hyvinvointivaikutuksista porojen ruokinnassa.

Tavallisen poltinkarvaisen isonokkosen (Urtica dioica) lisäksi ARKNOKK-hankkeessa kartoitetaan harvinaisemman, poltinkarvattoman alalajin, pohjannokkosen (Urtica dioica ssp. sondenii) hyödyntämismahdollisuuksia. Hanke vahvistaa ja monipuolistaa lappilaista luonnontuotealaa.

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt hankkeelle rahoitukset Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hanke toteutetaan 01.03.2020–28.02.2023 välisenä aikana.

Hankeen päätoteuttaja on Luonnonvarakeskus ja osatoteuttaja Lapin ammattikorkeakoulu. Lisäksi hankkeen toteutuksessa on mukana erikoiskasvituotannon, maa- ja porotalouden, luonnontuotealan, viestinnän, tutkimuksen ja biotalouden toimijoita.

EU ja muut logot

Lisätietoja:

Françoise Martz
+358 (0)29 532 4419
francoise.martz(ät)luke.fi

Tapio Pyörälä
 +358 40 1820 529
tapio.pyorala(ät)lapinamk.fi