Mielenkiintoinen, monipuolinen ja kehittyvä ala, kuvailevat maanmittaustekniikan opiskelijat Pauliina Hattukangas, Kati Hyvärinen ja Jenni Nurmi opiskelemaansa alaa.

– Teknologia on nykyisin alalla hallitsevaa verrattuna entiseen. Mittanauhoilla ei juuri enää mitata, ja ohjelmistot ja mittauslaitteet ovat työssä mukana. Suunnittelu ja 3D-mallinnus, laserskannaus, paikkatietojen hallinta sekä kaukokartoitukset lennokeilla ja koptereilla ovat tätä päivää. Ala on myös sosiaalinen ja vaihteleva: töitä voi tehdä sisällä tai ulkona, kuvailee Kati maanmittaustekniikan alaa.

Syitä hakeutua maanmittausalalle on kolmikolla monia, mutta kaikki ovat sitä mieltä että opinnot ovat monipuolisia ja työ maanmittausalalla vaihtelevaa. Kaikkia yhdistää myös kiinnostus karttoihin.

– Minulla on aikaisempi tutkinto yliopistosta biologian alalta, ja halusin siirtyä käytännön työhön. Maanmittausala tuntui monipuoliselta: alaan kuuluvat mittauslaitteet ja suunnittelu, lainsäädäntö, kiinteistötalous ja kaavoittaminen. Ja mikä parasta, voi valita työskenteleekö sisä- tai ulkotöissä. Pohjoinen on ollut myös mukava opiskelupaikka, kertoo Etelä-Suomesta tullut Jenni.

Kati puolestaan oli aiemmin ravintola-alalla, mutta vaihtoi maanmittausalaan koska rakastaa karttoja ja mittauslaitteet ja asemakaavojen tekeminen kiinnostavat.

-Minulle taas selkein syy hakeutua maanmittaustekniikan alalle oli se, että tykkään metsässä ja luonnossa liikkumisesta sekä siitä, että voi valita tekeekö siistiä sisätyötä vai onko ulkona luonnossa. Hakeuduin Lapin AMKiin koska se oli lähellä kotipaikkakuntaani ja kuulin koulutuksesta hyvää, kertoo Pauliina.

Työllistymismahdollisuutensa opiskelijat näkevät hyvänä.

– Tälle alalle työllistyy hyvin ehkä senkin vuoksi, että ala on pieni. Lapin AMKin koulutusta arvostetaan työelämässä, sillä opiskelijat voivat valmistumisen jälkeen työllistyä laajasti alan eri tehtäviin. Tälle alalle työllistyy hyvin myös naisena.

Nuorten naisten mukaan harjoittelu- ja työpaikkoja löytyy, varsinkin jos on valmis lähtemään muualle. Oman alan kesätöihin pääsee hyvin ja opiskelijat työllistyvät oikeisiin alan töihin jo opintojen aikana. Harjoittelujaksot ovat pitkiä ja työkokemusta saa kerättyä hyvin opintojen aikana. Myös palkkaus on hyvä.

Kati on menossa kesäksi töihin maanalaiselle kaivokselle tekemään kaivosmittauksia ja Pauliinalla on kesätyöpaikka Maanmittauslaitoksella, jossa hän tekee sekä maasto- että toimistotöitä. Jennin kesä kuluu kunnalla kiinteistön muodostustöissä.

Lapin ammattikorkeakoulussa maanmittaustekniikan insinööriksi voi opiskella Rovaniemellä päivä- tai monimuoto-opinnoissa. Opintojen laajuus on 240 op ja kesto 4 vuotta. Monimuoto-opinnoissa opiskelu onnistuu kauempaakin ja työn ohessa, sillä lähijaksoja on noin 3 kertaa lukukaudessa, muutoin opiskelu tapahtuu verkossa.