Älytekstiileihin luodaan uusia ympäristöystävällisiä vihreän kemian ratkaisuja yhteistyössä yritysten kanssa.

EU-lippu, vipuvoimaa-logo ja ely-logo vierekkäin.

Euroopan aluekehitysrahasto on myöntänyt rahoituksen Future Bio-Arctic Design II (F.BAD II) -projektille, joka on toinen askel lappilaisten tekstiili-innovaatioiden tutkimus- ja kehitystyössä. Projektissa luodaan uusia ympäristöystävällisiä vihreän kemian ratkaisuja älytekstiileihin Luonnonvarakeskuksen, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja Lapin ammattikorkeakoulun sekä yritysverkoston yhteistyönä.

Syksyllä 2021 päättyneessä F.BAD-projektissa tutkittiin pohjoisen luonnon kasveista yhdisteitä, jotka voisivat korvata nykyisin tekstiiliteollisuudessa käytettyjä haitallisia ja vaarallisia viimeistelykemikaaleja. Projektin älysovellutuksissa merkittäviksi nousivat pohjoisten kasvien, kuten suopursun ja väinönputken uutteiden mahdollisuudet luonnonmukaisina homeenestoaineina, UV-suojina tai hyönteisten karkotteina.

Esimerkiksi hyttysten ja tuholaisten torjuntaan soveltuvia tekstiilejä on jo olemassa, mutta niissä käytetään ympäristölle, kaloille ja vesieliöille erittäin vaarallista permetriiniä. F.BAD-projektissa luotiin luonnonmateriaaleista älytekstiiliprototyyppejä, joiden tekstiilimateriaalien valmistamisessa olivat mukana tiiviisti lappilaiset tekstiili- ja vaatetusalan yritykset.

– F.BAD II -projektissa tehdään edellisessä vaiheessa valmistamastamme älytekstiilimateriaalista ensimmäiset tuoteprototyypit yhteistyössä yritysten kanssa. Tämän lisäksi tutkimuksessa perehdytään tekstiilimateriaalin älyominaisuuksiin ja kestävyyteen sekä ympäristövaikutuksiin, tutkija Susan Kunnas Lukesta kertoo.

Yrityksiä otetaan mukaan verkostoon

F.BAD II -projektissa edetään osallistuvan tutkimus-yrityskumppanuuden avulla lappilaisten luonnontuotealan ja tekstiilialan yritysten sekä tekstiiliteollisuuden yritysten kanssa tutkimuksesta konkreettisiin yrityksissä tehtäviin tuoteprototyyppeihin.

– Kaikki kiinnostuneet luonnontuotealan ja tekstiili- ja vaatetusalan (teva) yrittäjät otetaan mukaan verkostoon sekä keväällä 2022 järjestettäviin työpajoihin. Rahallista panostusta ei tarvita, mutta jo verkostossa ja työpajoissa mukana olo voi tuoda uusia ideoita omaan liiketoimintaan, Lapin AMK:n projektipäällikkö Reeta Sipola sanoo.

– Joskus tarvitaan myös niin sanottuja radikaaleja innovaatioita, jotka voivat johtaa yrityksen jopa aivan uusille urille. Esimerkiksi F.BAD II -projektissa on muodostumassa kokonaan uusia arvoketjuja luonnontuote- ja teva-alojen yrittäjille, professori Heidi Pietarinen Lapin yliopistosta jatkaa.

Lisätietoja:

• Tutkija Susan Kunnas, p. 029 532 5299, susan.kunnas(a)luke.fi
• Professori Heidi Pietarinen, p. 040 484 4401, heidi.pietarinen(a)ulapland.fi
• Projektipäällikkö Reeta Sipola, p. 040 704 0027, reeta.sipola(a)lapinamk.fi