Voisimmeko olla maailman huipulla myös luonto- ja eläinavusteisten palveluiden tarjoajina ja kuluttajina?

Hikilenkki metsässä polkuja pitkin kulkien. Sunnuntain hiihtolenkki lumen naristessa suksen alla. Koiran kanssa jutustelu ja rapsuttaminen pitkän työpäivän päätteeksi.

Ja kas, verenpaine laskee, stressi lievittyy ja mielihyvähormoneja erittyy verenkierron vietäväksi.

Tutkimukset ovat vahvistaneet kokemuksiamme, miten luonto ja eläimet lisäävät hyvinvointiamme. Meille lappilaisille kaduntallaajille tutkimustiedot ei ole uutta. Olemme tottuneet ihastelemaan helmikuun kasvavaa valoa ja tunnistamme sen virkistävät vaikutukset itsessämme.

Mutta miten tällaiset vaikutukset voisi hyödyntää entistä paremmin sosiaali-, terveys- ja kasvatuspalveluissa?

Voisimmeko olla maailman huipulla myös luonto- ja eläinavusteisten palveluiden tarjoajina ja kuluttajina?

Mittatarkkana maana osaamme mitata terveyttä ja hyvinvointia. Mittaamalla voimme todentaa myös luonto- ja eläinavusteisten palveluiden vaikutuksia.

Asiakasvaikutusten mittaaminen on edistänyt luonto- ja eläinavusteisten palveluiden pääsyä osaksi sosiaali-, terveys- ja koulutusalojen tarjontaan. Esimerkiksi ratsastusterapiassa hevosen läsnäololla on mitattavaa vaikutusta asiakkaaseen. Metsien stressiä vähentävää vaikutusta on todennettu niin verenpaine kuin stressihormoni -mittauksilla.

Mittaamisen kautta on saatu näyttö palveluiden myönteisistä vaikutuksista käyttäjiinsä, meihin tavallisiin tallaajiin. Toki mittaaminen ei ole hätiköityä hommaa. Pitää tietää, mitä on syytä mitata ja millä mittarilla.

Lääkäriä kiinnostaa muutokset verenpaineessa, ikäihmisen omaista puolestaan läheisensä vireystila. Jokainen laatua arvostava yrittäjä on kiinnostunut mittaamaan palvelunsa laatua. Ongelma ei niinkään ole mittareiden puute, vaan erilaisten mittareiden päätä huimaava määrä.

Kun tavoite on selvä, on mittarin valinta helpompaa. Maailman onnellisimpana kansana tiedämme, ettei tämänkään muuttujan mittaaminen ole mahdotonta. Sole ko tehdä – yhdessä saamme luonnon, eläimet ja pohjoisen ympäristömme yhä useammin osaksi hyvinvointia edistäviä palveluita.

Psykologi ja psykoterapeutti, ratsastusterapeutti Minna Wasenius luottaa eläin- ja luontoavusteisuuteen terapiatyössään NorTher Oy:ssä. Hän tuottaa mm. hevosavusteista psykoterapiaa Kelan, terveyskeskusten kuntoutusryhmien, sairaanhoitopiirien sekä vakuutusyhtiöiden kustantamana.

Minna kertoo palveluiden asiakasvaikutuksista ja erilaisista mittareista 19.2.2020 luontoperustaisten palveluiden vaikutus ja vaikuttavuus -tehopäivässä -tervetuloa mukaan.