Jonna Kuoppala ja Kaisa-Leena Tommila tutkivat Tiedolla johtamisen asiantuntijan YAMK -opinnäytetyössä Lapin ammattikorkeakoulun tiedon ja osaamisen jakamisen nykytilaa sekä siihen vaikuttavia tekijöitä.

Tieto ja osaaminen ovat Lapin ammattikorkeakoulun kilpailukyvyn ja tuloksellisuuden kannalta keskeisiä menestystekijöitä. Aika- ja resurssihaasteisiin paneutumalla ja organisaatiokulttuuria vahvistamalla tieto ja osaaminen saadaan jaettua sujuvammin.

Kuoppalan ja Tommilan tutkimuksen tavoitteena oli löytää keinoja, jolla Lapin ammattikorkeakoulussa voidaan vahvistaa tiedon ja osaamisen jakamista osana arkea. Tavoitteena oli myös antaa uusia kehittämisideoita tiedon ja osaamisen jakamisen tueksi.

Opinnäytetyön keskeisimmät tutkimustulokset kiteytyvät Kuoppalan ja Tommilan mukaan Lapin ammattikorkeakoulussa havaittuihin aika- ja resurssihaasteisiin, organisaatiokulttuurin vahvistamiseen sekä digitaalisten ratkaisujen hyödyntämiseen tiedon ja osaamisen jakamisessa.

Onnistunut vuorovaikutus on avain tiedon ja osaamisen jakamiselle, toteavat Kuoppala ja Tommila tutkimuksessaan. Myös yksilön asenteella ja motivaatiolla on tutkimuksen mukaan merkittävää vaikutusta. Tuloksissa korostui haastateltavien toive siitä, että virallisia sekä epävirallisia vuorovaikutustilanteita pyritään jatkossakin luomaan henkilöstön välille.

Tiedon ja osaamisen jakamisen kehittäminen vaatii koko organisaation yhteistä panostusta ja kiinnostusta asiaan. Yhteistä toimintakulttuuria on tutkimuksen mukaan kehitettävä erityisesti koronapandemian jälkeen vuorovaikutteisempaan suuntaan digitaalisuutta hyödyntäen sekä kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia lisäten. Digitaaliset foorumit tukevat erityisesti ”ei aikaan”-sidottua digitaalista vuorovaikutusta myös monipaikkaisen työn osalta, toteavat Kuoppala ja Tommila tutkimuksessaan.

Lapin ammattikorkeakoulun tiedon ja osaamisen jakamisen tueksi Kuoppala ja Tommila esittävät keskeisimpinä kehittämisideoina organisaatiokulttuurin ja organisaation sisäisen viestintäympäristön kehittämistä sekä henkilöstön osaamisen hallintaa ylläpitävän järjetelmän käyttöönottamista.

Opinnäytetyö toteutettiin tapaustutkimuksena ja tutkimuksessa haastateltiin seitsemää Lapin ammattikorkeakoulun palveluksessa erilaisissa asiantuntija-, esihenkilö-, opetus-, TKI- tai johtotehtävissä työskentelevää henkilöä. Kuoppalan ja Tommilan mukaan opinnäytetyön tutkimustulokset ovat hyödynnettävissä erityisesti toisissa ammattikorkeakouluyhteisöissä mutta myös muissa asiantuntijaorganisaatioissa.

Lisätietoja:


Kaisa-Leena Tommila, puh. 045 3102080, kl.tommila@gmail.com
Jonna Kuoppala, puh. 044 3056717, jonnam.kuoppala@gmail.com

Opinnäytetyö Theseuksessa:  https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112524190