Tekstiilejä päätyy paljon sekajätteeseen. Vuoden alussa on kuitenkin astunut voimaan jäteasetus, jonka mukaan kuntien on vastattava käytöstä poistettujen tekstiilien keräyksestä ja kierrätyksestä.

Tekstiiliteollisuus käyttää runsaasti luonnonvaroja ja aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Onkin tärkeää, että tekstiilit kierrätetään tehokkaasti joko uudelleenkäyttöön tai poistotekstiileinä kuiduksi, muistuttavat Annika Hilliaho, Marika Nordman-Tuominen ja Mervi Voutilainen.

Kolmikko on tutkinut aihetta osana Lapin ammattikorkeakoululle tekemiään YAMK-opintoja ja laatinut kaikkien käyttöön infograafien sarjan. Infograafit havainnollistavat, miten vaatteet kuuluu kierrättää.

Aihe on lakimuutoksen myötä nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Itselle tarpeettomaksi käyville tekstiileille on nykyisin lukuisia kierrätysmahdollisuuksia tai ne voi myydä kirpputoreilla, kivijalassa tai netissä. Käyttökuntoiset tekstiilit on helppo toimittaa myös lahjoituksena monille toimijoille, kuten Punaisen Ristin Konttiin tai Pelastusarmeijalle.

– Paras ympäristöteko on silti pitää tekstiilit käytössä mahdollisimman pitkään, opiskelijat muistuttavat.

Kun tekstiili ei ole enää käyttökuntoinen, tulee siitä poistotekstiiliä. Osa kunnallisista jätekeskuksista on kerännyt poistotekstiilejä jo ennen vuoden vaihteen lakimuutosta, mutta tästä vuodesta eteenpäin jokaisen suomalaisen ulottuvilla tulee olla poistotekstiilien keräyspiste. Puhtaat ja kuivat, tiivisti pakatut tekstiilit voi siis viedä oman kuntansa jätekeskuksen ilmoittamaan keräykseen. Myös osa vaateliikkeistä ottaa vastaan käyttökelvottomia tekstiilejä.

Annika Hilliaho, Marika Nordman-Tuominen ja Mervi Voutilainen ovat Lapin ammattikorkeakoulun YAMK-tutkinto-opiskelijoita Kestävän tuotannon kehittämisen ohjelmassa.

Alla sarjan ensimmäinen infograafi. Katso kaikki viisi infograafia (pdf).

Infograafit - Poistotekstiilit_Page_1.jpg



Opintoprojektin toimeksiantajana on LTKT2.0 – Lapin teollinen kiertotalous – Lapin kiertotaloustoiminnan vahvistaminen – hanke, jota Lapin AMK toteuttaa yhteistyössä Kemin Digipolis Oy:n ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa. Hanke on käynnistynyt 1.6.2020 ja jatkuu 31.8.2023 saakka. Hanketta rahoittaa Lapin liitto Euroopan aluekehitysrahastolta.

Hanketoimijoiden ja rahoittajien logot rinnakkain.

Yhteydenotot tekstiilikierrätykseen liittyen: Mervi Voutilainen, mervi.voutilainen(a)edu.lapinamk.fi
Lisätiedot LTKT2.0-hankkeesta: Projektipäällikkö Sanna Tyni, sanna.tyni(a)lapinamk.fi, 040 674 7964