Lapin ammattikorkeakoulun Digitaaliset terveyspalvelut ja terveyden edistäminen (YAMK) -koulutuksen opiskelija Kaisa Simo tutki YAMK-opinnäytetyössään videovastaanottojen mahdollisuuksia psykofyysisessä fysioterapiassa. Tutkimuksessa tarkasteltiin etäkuntoutuksen käyttöä psykofyysisen fysioterapian kentällä ja sen etuja ja haasteita.

Videovastaanottojen mahdollisuudet ja haasteet

Etäkuntoutus on kasvattanut suosiotaan osana terveydenhuollon palveluja, ja se mahdollistaa asiakkaille joustavan pääsyn kuntoutukseen ajasta ja paikasta riippumatta. Etäkuntoutus, kuten videovastaanotot, tukevat perinteisiä kasvokkain tapahtuvia vastaanottoja, mutta niiden käyttö ei ole vielä vakiintunut psykofyysisessä fysioterapiassa. Psykofyysinen fysioterapia keskittyy kehon ja mielen vuorovaikutuksen. Kehollisen harjoittelun ja hoidon avulla voidaan lievittää muun muassa stressiä, ylivirittyneisyyttä, unettomuutta ja väsymystä

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää fysioterapeuttien kokemuksia psykofyysisen fysioterapian videovastaanotoista ja kartoittaa, miten digitaalisten palveluiden käyttöä voidaan kehittää. Aineisto kerättiin 42 psykofyysisen fysioterapian täydennyskoulutuksen suorittaneelta fysioterapeutilta, ja se analysoitiin Webropol-ohjelman ja sisällönanalyysin avulla.

Tulokset osoittavat, että videovastaanotot psykofyysisessä fysioterapiassa herättävät positiivista kiinnostusta, mutta ne eivät vielä ole laajasti käytössä. Vastaajat kokivat videovastaanottojen tarjoavan mahdollisuuden erityisesti kevyempien asiakasryhmien hoidossa, kuten asiakkaiden stressin, uupumuksen ja univaikeuksien hallinnassa. Etäkuntoutus nähtiin erityisesti välikäynteinä hoitoprosessissa, mutta kehon havainnointi ja aistillinen läsnäolo nousivat haasteiksi, jotka rajoittavat videovastaanottojen soveltuvuutta.

Psykofyysisen fysioterapian etävastaanottojen tulevaisuus

Psykofyysisen fysioterapian luonne, jossa kehon kokemus ja liikkeenhallinta ovat keskiössä, asettaa vaatimuksia etävastaanottojen toteutukselle. Erityisesti asiakasryhmille, joilla on traumaperäisiä oireita tai kehon hahmottamisen häiriöitä, lähivastaanoton vuorovaikutteisuus ja turvallisuuden tunne ovat korvaamattomia. Etäkuntoutus tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden saavutettavuuden parantamiseen ja voi tukea asiakasta esimerkiksi ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa ja välikäynneillä.

Tutkimuksen mukaan etävastaanotot voivat tulevaisuudessa olla keskeinen osa psykofyysisen fysioterapian palvelutarjontaa, mutta niiden kehittäminen vaatii tarkempaa asiakasryhmien arviointia, teknisten ratkaisujen parantamista ja koulutuksen lisäämistä. Videovastaanotot voivat tarjota joustavuutta ja mahdollisuuksia erityisesti silloin, kun asiakkaan on vaikea osallistua lähivastaanotolle, mutta ne eivät voi täysin korvata perinteistä, kehoa ja mieltä yhdistävää kasvokkain tapahtuvaa fysioterapiaa.

Tämä YAMK-opinnäytetyönä tehty tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa psykofyysisen fysioterapian videovastaanottojen kehittämiseksi ja niiden soveltuvuudesta erilaisten asiakasryhmien tarpeisiin. Se tukee hyvinvointialueiden digitaalisten terveyspalveluiden kehittämistä ja palvelujen saavutettavuutta kaikille kansalaisille.

Lisätiedot:
Kaisa Simo

Henkilön käsi tietokoneen näppäimistöllä.