Talviuinnin maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Rovaniemellä. 20.–23. maaliskuuta 2014. Tapahtuma oli paitsi suuri useiden toimijoiden yhteisponnistus, myös oppimisympäristö matkailualojen opiskelijoille.

Talviuinnin MM-kilpailuiden järjestelyihin osallistui noin 70 opiskelijaa Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista (MTI). Suurin osa opiskelijoista työskentelee kisakansliassa, kaupunkioppaina ja media-assistentteina. Lisäksi MTI toteutti tapahtumassa talousvaikuttavuustutkimuksen.

Talviuinti_opiskelijat_web.JPG
Kuva: Matkailun kansainvälisen koulutusohjelman opiskelijoita ja vaihto-opiskelijoita kisakansliassa Pohjanhovissa
 

Työ aloitettiin jo alkuvuodesta 2013, jolloin opiskelijaliiderit Tiina Takala, Jari Helin ja Salla Karhumaa rekrytoitiin projektin vetovastuisiin Kehitysprojekti-opintojakson kautta. Myöhemmin keväällä 2013 tiimiin liittyi vielä Lapin yliopiston opiskelija Kati-Pauliina Lehtosaari. Opiskelijaliiderit saivat omat vastuualueet yksilöllisen osaamisperustan, taustan ja henkilökohtaisen kiinnostuksen perustella.

Opiskelijaliiderit ovat suunnitelleet aktiivisesti ja vastuullisesti tapahtuman eri vaiheita, toimintoja ja kokonaisuutta yhteistyössä kilpailujärjestäjän kanssa ja työstäneet esimerkiksi viestintään ja markkinointiin, asiakkaan palvelukohtaamiseen ja turvallisuuteen liittyviä sisältöjä. Vuoden työn tuloksena on syntynyt muun muassa kilpailijan kisapaketin sisältöön liittyviä dokumentteja ja perehdyttämismateriaali opiskelijoiden kisakansliatyöskentelyyn.

– Olemme suunnitelleet opiskelijoiden rekrytointilomakkeet, täytättäneet ne ja haastatelleet opiskelijoita sekä järjestäneet ideariihiä, palavereita, työvuorolistoja ja perehdytyspäiviä. Lisäksi olemme käyneet useissa turvallisuuskoulutuksissa, tiedotustilaisuuksissa ja kisapaikalla. Toteutimme myös benchmarking-matkat World Cupiin Leville ja Talviuinnin SM-kisoihin Vierumäelle, kertoo opiskelijaliideri ja Lapin AMK:n restonomiopiskelija Salla Karhumaa.

Teemoja, joita opiskelijat oppivat projektin aikana, ovat asiakkaan kohtaaminen kielten ja kulttuurien näkökulmista, viestintä ja markkinointi sekä turvallisuus. MTI:n opettajille sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan projektihenkilöstölle on jaettu vastuita koordinointiin ja teemojen sisällölliseen ohjaukseen sekä valmennukseen liittyen.

– Erityisen tärkeää tässä kaikessa on ollut yhteistyö toimeksiantajana toimivan Ounasvaaran Ladun ja tapahtumaan liittyvän koko toimijaverkoston kanssa. Yhteistyötä on tehty avoimessa ilmapiirissä ja jokaisella on ollut yksilöidyt vastuualueet. Laaja kokonaisuus ja sen hallussapito on edellyttänyt MTI:ssa opiskelijoiden, opettajien sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan projektiväen kesken sähäkkää etenemistä projektin eri vaiheissa. Yhteistyö ja keskinäinen luottamus on ollut kaiken a ja o, kertoo projektia koordinoiva opettaja Päivi Hanni-Vaara.

Projektin myötä on syntynyt monipuolisia tapahtumajärjestämiseen sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyviä verkostokontakteja ja opinnäytetyöaiheita. Tapahtumassa tehtiin myös yhteistyötä VTT:n kanssa tarjoamalla turvallisuuden testiympäristö riskienarvioinnin ja -hallinnan työkalulle. Lisäksi MTI:ssa tullaan toteuttamaan artikkeleista koostuva julkaisu, joka esittelee tapahtumaa elämänmakuisena oppimista tukevana toiminteena ja välineenä.

Lisätietoja:
Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti/Lapin AMK
Päivi Hanni-Vaara, lehtori
Puh. 020 798 6422 paivi.hanni-vaara(at)lapinamk.fi
www.luc.fi/matkailu

Talviuinnin MM-kilpailujen kotisivut: www.winterswimming2014.com