Struven kolmiomittausketju on yksi seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta. Näyttely “Sinun maailmanperintösi” on avoinna Torniossa 12.5.2022 asti.

Näyttelyn avajaiset olivat Rajalla kauppakeskuksessa maanantaina 11.4. Opastettuja kierroksia yleisölle järjestetään avajaispäivän lisäksi 19.4, 27.4 ja 6.5 klo 13-14. Avajaisissa oli esillä kaksi virtuaalilaseilla pelattavaa ympäristöä: Alatornion kirkon torni 3D-mallinnettuna, sekä 360 -valokuvista koostettu virtuaalinen matka ketjun muutamilla pisteillä. Kuvataiteen opiskelija Aliisa Koskela on muuttanut reitin varrelle kytkeytyviä tarinoita hienosti digitaalisiski kuviksi, joita on printattu osaksi näyttelyä.

Näyttely sisältää maailmanperintöpisteistä löytyvän tiedon lisäksi runsaasti aineistoa tutkimusmatkan varrelta. Struven ketjun pisteillä voi vierailla Tornionlaakson museossa jo nyt virtuaalisesti. Infokioskissa itse herra Struve tulee opastamaan vierailijaa Struven ketjun kertomuksissa. Eila Seppänen on Maailmanperintö Struven ketjun pohjoiset osat (Struve North) -hankkeen koordinaattori Lapin ammattikorkeakoulussa.

– Alueen kulttuuriperintö on rikasta. Struven ketju tarjoaa kävijälle loistavan oppimiskokemuksen, Eila lupaa. 

Struven ketjua ei ole hyödynnetty tarpeeksi matkailun tuotteistuksessa. Potentiaalia siihen Eilan mukaan on. Hankkeessa on kerätty ketjun varrelta paikallisten ideoita. Millaisia tuotteita Struven ketjusta voisi syntyä.

Maan muoto ja koko ovat aina askarruttaneet ihmiskuntaa

 Eila Seppänen kertoo, että noin 180 vuotta sitten Struven ketju oli pisin siihenastinen meridiaanin mittaus, jonka avulla maapallon koko ja muoto voitiin määritellä tarkasti.

– Voidaan sanoa, että Struven ketju on jättimäinen mittanauha, Eila huomauttaa.

Jo aikaisemmat tutkimukset olivat osoittaneet, että maapallo on navoiltaan litteä, ja tämä tutkimus vahvisti teoriaa. Sen avulla määriteltiin maapallon meridiaanikaaren pituus Mustaltamereltä Jäämerelle, yhteensä 2 820 kilometriä.
Eila Seppäsen kuva.
                                                                                                                                                                                                             Eila Seppänen
Ketju on määritelty kolmiomittauksen avulla. Kolmiomittauksessa kolmion kahden tuntemattoman sivun pituudet voidaan laskea kolmion kulmien avulla, kun yhden sivun pituus tunnetaan. Kolmioverkossa on siis kiintopisteitä, jotka muodostavat lukuisia kolmioita. Ketjun todellinen sijainti ja asento suhteessa Maan pintaan saadaan tähtitieteellisistä paikan määrityksistä. Struven ketju kulkee kymmenen valtion alueella. Maanmittauslaitos hallinnoi sitä Suomen osalta.

Struven ketju on Lapin edustus tärkeiden maailmanperintökohteiden joukossa

Perintökohteiden vaaliminen mahdollisimman alkuperäisinä ja autenttisina on koko ihmiskunnan asia. Kohteiden avulla meille välittyy tietoa, taitoa, käsityksiä ja perinteitä. Eila kertoo maailmanperintökohteiden olevan osa paikallisten asukkaiden arkea. Niiden tarinoista opimme samalla lisää myös omasta alueesta. Struven ketjussa yhdistyvät tiede, historia ja luontoarvot.

– Maailmanperintökohteet ja muut mittauspisteet ovat jokainen ainutlaatuisia tarinaltaan ja ympäristöltään, Eila kertoo.

Suomessa Unescon maailmanperintökohteita on tällä hetkellä seitsemän. Listalle pääseminen on saavutus, eikä siellä pysyminenkään ole itsestäänselvyys. Unescon maailmanperintökohteita Suomessa ovat Vanhan Rauman lisäksi Suomenlinna Helsingissä, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas Kouvolassa, Rauman Sammallahdenmäen röykkiökalmisto, Struven astemittausketju sekä Merenkurkun saaristo.