Jokiväylän kampuksella Rovaniemellä järjestettiin Tietoturvallisuus yrityksen arjessa –seminaari. Seminaarissa pohdittiin tieto- ja kyberturvallisuuteen liittyviä ajankohtaisia asioita alan asiantuntijoiden voimin.

Tapahtuman suunnittelu lähti liikkeelle Jykesin Inka-ohjelmasta, jonka tavoitteena on lisätä kyberturvallisuuden tietoutta ympäri Suomen. Jykes järjesti seminaarin yhteistyössä Lapin AMKin ja Rovaniemen Kehitys Oy:n kanssa.

Digitalisaation myötä tieto-ja kyberturvallisuus on ajankohtainen aihe, ja sen vuoksi tapahtuman keskiössä olivat kaikki alueen yritykset, toimijat ja opiskelijat. Teollisuuden ja luonnonvarojen lehtorin Kenneth Karlssonin johdolla suurin osa seminaarin osallistujista oli Lapin AMKin tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoita.

Seminaarin jälkeen yrityksillä oli mahdollisuus käydä kyberasiantuntijoiden pitämällä sparrausklinikalla kysymässä neuvoa kyberturvallisuusasioihin liittyen. Sparraus lähti liikkeelle yrityksen taustojen ja tietoturvallisuustilanteen kartoittamisella, jonka jälkeen asiantuntijat kertoivat mitkä asiat ovat yrityksen kannalta tärkeimmät turvata ja miten. Sparrausklinikoiden ansiosta yritykset ovat ympäri Suomen saaneet mahdollisuuden hankkia uusia näkökulmia omaan toimintaan maksuttomasti.

 

Kuva 1.jpg

Seminaarin avasi Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi puheenvuorolla digitalisaation ja kyberturvallisuuden ajankohtaisuudesta, merkityksestä ja sen kehittämisestä.

 

Kuva 2.jpg

Jykes Oy:n kyberturvallisuuden ohjelmajohtaja Mika Kataikko oli seminaarissa kertomassa mitä on kyberturvallisuus. Hän muistutti puheenvuorossaan mm. että kyberturvallisuus koskee jokaista ihmistä ja yritystä. Hyvin hoidettuna se on riskienhallintaa ja luo kilpailuetua, sen ei siis tarvitse olla välttämätön paha, vaan se voi olla myös mahdollisuus.

 

Kuva 3.jpg

Lapin sairaanhoitopiirin tietohallintopäällikkö Vesa-Matti Tolonen oli paikalla kertomassa sosiaali- ja terveyspalveluiden muutoksesta, liittäen aiheeseen digitalisaation ja tietoturvan sekä niiden kehittämismahdollisuudet.

 

Kuva (4).jpg

Lapin yliopiston tietohallintojohtaja Manu Pajuluoma kertoi konkreettisista kyberuhkista ja – hyökkäyksistä. Hän antoi muun muassa vinkkejä siitä miten tulee toimia, jos uhkia tai hyökkäyksiä havaitsee ja miten kyseisiä riskejä on mahdollista välttää.

 

Kuva 5.jpg

Santa’s Hotels/Sava-Groupin toimitusjohtaja Maarit Aho avasi matkailuyrityksen näkökulmia tietoturvallisuuteen. Hän kertoi, että hotelli toiminnassa turvallisuus on huomioitu tarkkaan jo toiminnan suunnittelu vaiheessa ja mahdollisia riskejä kartoitetaan jatkuvasti.

 

Kuva 6.jpg

Intelles Informatica Oy:n toimitusjohtaja Antti Haukipuro puolestaan kertoi esityksessään älykkäistä langattomista ratkaisuista arjessa, mm. Suvanto -hankkeesta. Aiheeseen liittyi oleellisesti myös tietoturvallisuuden osatekijät. Haukipuro halusi nostaa esille, että kyberturvallisuus ei ole pelkästään tietoturvallisuutta.