Erinomaisen vastaanoton saanut YAMK-koulutus käynnistetään Lapin AMKissa uudelleen jo ensi tammikuussa.

Lapin ammattikorkeakoulussa käynnistyi viime syksynä Liikunnan ja urheiluvalmennuksen asiantuntijoiden ylempi ammattikorkeakoulutus (YAMK), jonka keskeisenä tavoitteena on antaa opiskelijoilleen korkeatasoista liikunta- ja urheiluvalmennusosaamista hyödyntämällä kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia. YAMK-koulutus on EQF7-tason koulutus, joka vastaa yliopistojen maisteritason koulutusta.

Koulutusyhteistyön perusajatuksena on, että kansalliset urheilun huippuosaajaorganisaatiot, Jyväskylän yliopisto, Huippu-urheilun Instituutti (KIHU), Suomen Palloliitto, Santasport Lapin Urheiluopisto sekä Lapin ammattikorkeakoulu, yhteisesti osallistuvat koulutuksen tuottamiseen.

Käytännön urheiluvalmennukseen ja -johtamiseen tarvitaan enemmän korkeakoulutettuja osaajia

Koulutuksen valmistelussa ja toteutuksessa ovat olleet tärkeässä roolissa yliopettaja, TtL, Heikki Hannola Lapin AMK Master Schoolista ja työelämäprofessori, LitT, Sami Kalaja Jyväskylän yliopistosta.

Heikki Hannola kertoo, että opintojaksojen keskeisiä sisältöjä ovat taidon oppiminen ja opettaminen, soveltava valmennuksen psykologia, teknologia- ja testausosaaminen, soveltava suorituksen analysointi sekä liikunta-alan koulutusosaaminen.

Valmentajan osaaminen jaetaan yleensä neljään kokonaisuuteen, joita ovat voimavarat, ihmissuhdetaidot, itsensä kehittämisen taidot sekä urheiluosaaminen. Suomalaisessa valmennusosaamisen mallissa painotetaan myös yleisiä työelämävalmiuksia.

– Ammattispesifinen urheiluosaaminen, joka tekee valmentajasta valmentajan, muodostaa nykyajattelun mukaan vain neljäsosan valmentajan osaamisesta. Useassa eri yhteydessä koulutusorganisaatioissa ja käytännön kentillä on todettu, että erityisesti tätä valmentautumisen sisältöihin liittyvää urheiluosaamista tulee nykyisestään huomattavasti vahvistaa, Hannola ja Kalaja toteavat.

Tutkimustieto ohjaa valmennustyötä

Kaikki liikunta-alan YAMK-koulutuksen ensimmäisessä ryhmässä mukana olevat opiskelijat työskentelevät päivittäin urheiluvalmennuksen parissa. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna ja näin ollen opiskelu työn ohessa on mahdollista ja jopa toivottavaa.

– Perusfilosofiana koulutuksessa on vahvan ammattispesifisen tiedon näyttäytyminen käytännön tekemisenä, osaamisena, Heikki Hannola valottaa.

Tutkitun tiedon käyttö edellyttää valmentajalta kriittistä työotetta sekä liikuntaan ja urheiluun liittyvän teorian ymmärtämistä ja kykyä soveltaa saatua tietoa käytännön valmennukseen.

– Erityisen keskeistä valmentajille on tunnistaa mikä on luotettavaa, näyttöön perustuvaa tietoa ja mikä yksittäisten ihmisten kokemuksiin perustuvaa – ja usein kaupallisesti värittynyttä – tietoa, tähdentää Sami Kalaja.

Koulutuksen keskeisenä ajatuksena on myös, että opintojaksoihin ja opinnäytetyöhön liittyvät tehtävät ovat mahdollisimman työelämälähtöisiä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koulutuksen tuottama osaaminen tukee hyvin vahvasti ko. tehtävää missä opiskelija tällä hetkellä toimii, Heikki Hannola täsmentää.

Opiskelijoiden kokemuksia – YAMK-koulutuksesta lisäarvoa valmennustyöhön

”Ryhmämme laaja osaaminen, vertaistuki ja keskustelut ovat olleet koulutuksen parasta antia. Vastaavien opettajien panostus ja tuki, sparraaminen ja apu ovat olleet koulutuksessa parasta. Kansallisesti ja kansainvälisesti mittavan tason kouluttajilta on saanut paljon.

Vaikka minulla on pitkä, yli kahdenkymmenen vuoden kokemus urheiluvalmennuksesta, niin koulutus tuo lisäarvoa työhön ja syventää osaamista. Koulutus on pysäyttänyt miettimään, mitä teen työssäni ja avannut silmiä. Tutkittu tieto ja laaja-alaisuus on tärkeää.

Vuodesta 2014 lähtien olen ollut sitten naisten jääkiekkomaajoukkueen mukana, samalla kun olen toiminut opettajana urheiluopistolla Rovaniemellä. Tehtävänäni urheiluopistolla on ollut mm. valmentajan ammattitutkinnon vetäminen ja koko ajan on tässä samalla tehty yhteistyötä ammattikorkeakoulun kanssa. Opintojen jatkaminen YAMK-tutkintoon Lapin AMKissa oli luonnollinen valinta, kun suoritin liikunnanohjaajan tutkinnon jo 2000-luvun puolivälissä.”

Juuso Toivola
Päävalmentaja naisleijonat
Suomen Jääkiekkoliitto ry.

”Opinnoissa on yhdistynyt hyviin uusin tutkimustieto ja käytännön valmennusosaaminen, jota on tukenut useat eri alojen asiantuntijoiden vierailuluennot. Opiskelussa ollaan oltu koko ajan ns. asian ytimessä, eikä aikaa ole tuhlaantunut aikaisempien ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintojen tavoin yleissivistäviin opintoihin, jonka vuoksi oppimismotivaatio on pysynyt jatkuvasti korkealla. Opiskelu on tuonut kaivattua vaihtelua valmentajana toimimisen arkeen ja antanut uutta energiaa itsensä kehittämiseen.”

Jyri Korsman
ammattivalmentaja
Floorball Köniz

”Työkokemusta urheiluvalmennuksesta, valmennuksen johtamisesta sekä verkoston/järjestelmän kehittämisestä ja johtamisesta on minulle kertynyt jo 27 vuotta ennen koulutukseen hakeutumista. Kokemus on tärkeää, mutta tarvitsee tuekseen jatkuvasti uusia virikkeitä, tutkittua tietoa ja asioiden pohtimista erilaisen taustan omaavien ihmisten kanssa. Vain siten kokemus säilyy tuoreena ja elää ajassa. Tämä koulutus on palauttanut kertaamaan, oppimaan, tutkimaan ja pohtimaan urheiluvalmennuksen perusasioita. Niitä asioita, joita nykyisessä työssäni eri lajien urheilijoiden, valmentajien ja valmennuksen johtajien kanssa pyrin kehittämään. Koulutussisältö on rakentunut keskeisiin kokonaisuuksiin ja koulutus on ollut mahdollista työnantajan myötämielisellä suhtautumisella toteuttaa työn ohessa. On vaatinut töitä ja sitkeyttä, kuten hyvät urheilusuoritukset aina!”

Antti Paananen
Urheiluakatemiaohjelman johtaja
Suomen Olympiakomitea

”Uudet toimintamallit, tutkittu ajankohtainen tieto ja opiskeluyhteisön tarjoama moniosaaminen ovat asioita, jotka saivat minut hakemaan mukaan koulutukseen.

Olen vuosien aikana toiminut seuratoiminnan kehittäjänä, toiminnanjohtajana, kouluttajana ja vastuuvalmentajana taitoluistelussa. Koen, että ajatusten herättely, uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen hyödyttävät minua työssäni.”

Katja Lähteenmäki
Yksinluistelun vastuuvalmentaja
Nurmijärven Taitoluistelijat NTL ry

Koulutus käynnistyy seuraavan kerran jo tammikuussa 2023

Haku Lapin ammattikorkeakoulun Liikunnan ja urheiluvalmennuksen asiantuntija (ylempi AMK) monimuoto koulutukseen järjestetään osana valtakunnallista syksyn yhteishakua 31.8.2022 – 14.9.2022 osoitteessa opintopolku.fi. Haun perusteella hakijat kutsutaan varsinaiseen valintakokeeseen. Valintakoe sisältää ennakkoaineistoon perustuvan kirjallisen esseetehtävän sekä hakijan esittelyvideon.