Lapin AMKin verkkolehti Lumen käsittelee kevätnumerossaan pohjoisen palvelutuotannon ja Lapin yrittäjyyden teemoja monista näkökulmista.

Lumen on Lapin ammattikorkeakoulun verkkolehti, jonka jakaa pohjoista tietoa ja levittää arktista osaamista. Lehti on luettavissa osoitteessa www.lumenlehti.fi.

Palveluliiketoiminta ja yrittäjyys ovat Lapin ammattikorkeakoulun strategian keskeinen osa-alue. Yritysten syntyminen, kasvu ja kansainvälistyminen ovat Lapin elinehto. Tästä syystä Lapin AMK kiinnittää erityishuomiota yrittäjyyden ja yritysten kehittämiseen.

Teemanumeron kolumnistina vierailee Lapin kauppakamarin johtaja Timo Rautajoki, joka käsittelee kirjoituksessaan Lapin näkymiä nimenomaan palveluliiketoiminnan näkökulmasta. Hän kirjoittaa:

”Palvelujen voimakas kysyntä luo myös haasteita. Mikäli nykyinen kehitys jatkuu läheskään samaan tahtiin, matkailu on muuttumassa Lapissa ympärivuotiseksi toimialaksi ja muiden palveluiden on tultava perässä. Yritysten on uskallettava kasvaa ja investoida aika epävarmassa maailmassa. Puhtaan luonnon ja siihen liittyvien elämysten lisäksi Lapin vetovoimaa on lisännyt alueen turvallisuus verrattuna moniin muihin perinteisiin matkailukeskuksiin. Myös ammattitaitoisesta työvoimasta tulee pula hyvin pian. Itse asiassa työvoimapula on jo tosiasia myös talvikaudella.”

Numeron päätoimittaja on yliopettaja, KTT Marita Wahlroos. Lehden 32 artikkelia ja puheenvuoroa on ryhmitelty niin, että ensimmäiset artikkelit käsittelevät palveluliiketoimintaa, joiden jälkeen seuraavat yrittäjyyttä käsittelevät kirjoitukset. Julkaisun viimeiset artikkelit käsittelevät opetusta ja oppimista.

Palveluliiketoimintaa käsitellään muun muassa koulutusviennin, AMKin palveluliiketoiminnan, mobiilipalvelujen muotoilun ja palvelumuotoilun innovaatiomallin näkökulmista.

Yliopettaja Leena Viinamäki kirjoittaa yhdessä Vaasan ja Lapin yliopistojen tutkijakollegoidensa kanssa siitä, miten digitalisaatio on toisille totta ja toisille tarua.

Yrittäjyys-teema innosti useita AMKin asiantuntijoita. Artikkelien ote on Lapin tulevaisuutta ennakoiva ja sitä konkreettisin yrittäjyyden keinoin kehittävä.

Kirjoitusten aiheet liikkuvat yritys- ja työelämän tulevaisuuden ennakoinnista  ja Y- ja Z-sukupolvista yrittäjinä yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen, kausityöntekijöiden työllistymiseen, startup-valmennukseen ja yritysten innovaatioassistentti-valmennukseen.

Elintarvikkeiden ja ruuantuotannon pohjoisia näkymiä ja potentiaalia (lähiruoka, kalanjalostus ja luomukeruu) avataan kolmessa eri asiantuntija-artikkelissa.

Eläinten hyvinvointi on tärkeää sekä matkailun bränditekijänä että osana Green Care –hyvinvointipalveluja. Kevätnumerossa on artikkelit kummastakin aiheesta, samoin kuin Green Care –palveluiden luokituksesta Suomessa.

Matkailuyrittäjyyttä käsitellään sekä alan tilastotietojen käytön ja saatavuuden että harmaan talouden ja ihmiskaupan riskien näkökulmasta.

Tekniikan ja rakentamisen alueilta on tämän kertaisessa numerossa käsitelty lämpöyrittäjyyttä kuntien elinvoimatekijänä ja puurakentamisen uusia hybridirakenteita.

Yrittäjyys- ja siihen valmentaminen näkyy vahvasti myös AMKin opetuksessa ja oppimisessa.

 

Syyskuussa ulos arkisen yhteistyön kansainvälinen numero

Lumen ilmestyy kolme kertaa vuodessa, ja lehden pääasiallinen kieli on suomi.

Seuraavassa numerossa kieli vaihdetaan kuitenkin englanniksi, sillä sen pääteemana on Arktinen yhteistyö ja pohjoinen rajaosaaminen. Syysnumeron päätoimittaja on yliopettaja, FT Esa Jauhola.


Aiemmin ilmestyneet numerot

Numero 1/2015. Teemana Arktisuudesta elinvoimaa. Päätoimittaja rehtori Martti Lampela. Ilmestynyt 9.12.2015
Numero 1/2016. Teemana Luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen. Päätoimittaja Seppo Saari. Ilmestynyt 28.4.2016
Numero 2/2016. Teemana Turvallisuusosaaminen. Päätoimittajana Merja Koikkalainen. Ilmestynyt 29.9.2016
Numero 3/2016. Teemana Etäisyyksien hallinta. Päätoimittaja Leena Viinamäki. Ilmestynyt 8.12.2016.


Lisätietoja

Lehden toimitussihteeri, viestintäkoordinaattori Heli Lohi (heli.lohisähköposti.jpg), puh 040 524 9836.