Tutkintojen tavoitteelliset suorittamisajat:
Ammattikorkeakoulututkinto
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto
Opiskelijalla on oikeus suorittaa opinnot yhtä vuotta niiden tavoitteellista suorittamisaikaa pidemmässä ajassa. AMK-tutkintokoulutuksen opiskelija, jonka tavoitteellinen opiskeluoikeusaika on päättymässä, tulee ottaa yhteyttä koulutuksen opinto-ohjaajaan HOPSin päivittämiseksi. HOPSin päivityksen jälkeen opiskelija voi tehdä Pepissä lukuvuosi-ilmoittautumisen ilmoittautumisaikana.
Ammattikorkeakoulu voi myöntää opiskelijalle harkinnanvaraista lisäaikaa, mikäli hän ei ole valmistunut opiskeluoikeusaikana (ks. Opiskeluoikeuden harkinnanvarainen lisäaika).
Opintojaan jatkavan opiskelijan on joka lukuvuosi ilmoittauduttava ammattikorkeakoulun määräämällä tavalla läsnä olevaksi tai poissa olevaksi (932/2014, 29§). Ilmoittautuminen tehdään lukuvuodeksi kerrallaan (1.8.–31.7.). Jos opiskeluoikeus päättyy joulukuussa, ilmoittautumisen voi tehdä vain syyslukukaudeksi. Läsnäolevaksi ilmoittautunut tutkinto-opiskelija on velvollinen maksamaan terveydenhoitomaksun (YTHS). Terveydenhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia. Vaikka sinun ei täytyisi maksaa terveydenhoitomaksua, voit silti käyttää YTHS:n palveluita.
Opintojaan jatkava opiskelija ilmoittautuu 15.4.-31.8. välisenä aikana läsnä- tai poissaolevaksi Pepissä Opiskelijan työpöydällä. Opiskelija (voi muuttaa ilmoittautumistietoa ilmoittautumisaikana (15.4.-31.8. koskien syys- ja kevätlukukautta ja 15.11.-6.1.2025. koskien kevätlukukautta). Opiskelija menettää opiskeluoikeutensa, mikäli hän ei tee lukuvuosi-ilmoittautumista määräaikaan mennessä (ks. Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus).
Opiskelijalla on oikeus suorittaa opintoja, saada suoritusmerkintöjä opintorekisteriin ja saada opintoihin liittyvää ohjausta vain läsnäolevana opiskelijana. Läsnäolevaksi on ilmoittauduttava myös opiskelijavaihdon, harjoittelun ja opinnäytetyön tekemisen ajaksi.
Jos sinulla on ongelmia ilmoittautumisen kanssa, ole yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen opiskelijarekisteri@lapinamk.fi.
Poissaolo-oikeus ensimmäisenä opiskeluvuotena
Ammattikorkeakoululain (932/2014) mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan seuraavista syistä:
1) suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
2) on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.
Voit ilmoittautua poissaolevaksi Lapin ammattikorkeakoulun Oili-palvelua käyttäen, mutta sinun tulee todistaa poissaolosi lakisääteinen syy. Kohdat 1 ja 2 eivät kuluta opiskeluoikeuden poissaolokausia eikä opiskeluoikeusaikaa. Poissaolon lakisääteisyyden todentavat dokumentit tulee toimittaa salattuna sähköpostina. Dokumentit tulee toimittaa viimeistään 2 viikon sisällä opiskelijapaikan tiedoksisaannista, jolloin myös postitse toimitettujen dokumenttien tulee olla perillä.
Jos poissaolon lakisääteinen syy osuu vain toiselle lukukaudelle (esim. tammikuussa alkava asepalvelus tai äitiysvapaa), voit halutessasi ilmoittautua poissaolevaksi koko lukuvuodeksi. Voit myös muuttaa kevätlukukautta koskevan läsnäoloilmoittautumisen poissaoloilmoittautumiseksi kevätlukukauden ilmoittautumisaikana.
Jos ilmoittaudut ensimmäisenä opiskeluvuonna poissaolevaksi, mutta et toimita riittävää selvitystä poissaolon syystä korkeakoulun määräämään ajankohtaan mennessä, menetät opiskeluoikeutesi. Jos haluat myöhemmin aloittaa opintosi, sinun on haettava korkeakoululta oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi. Opiskeluoikeuden palauttaminen ei edellytä osallistumista opiskelijavalintaan.
Poissaolo-oikeus ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen
Jos olet ottanut opiskelupaikan vastaan 1.8.2015 jälkeen, sekä olet ilmoittautunut läsnäolevaksi ensimmäiseksi lukuvuodeksi, sinulla on oikeus ilmoittautua poissaolevaksi yhden lukuvuoden (kahden lukukauden) ajaksi mistä syystä tahansa opintojesi loppuaikana.
Voit olla poissaolevana myös seuraavien lakisääteisten syiden perusteella:
1) suoritat asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla
Poissaolon lakisääteisyyden todentavat dokumentit tulee toimittaa salattuna sähköpostina osoitteeseen poissaolotodistukset@lapinamk.fi. Dokumentit tulee toimittaa ennen lukukauden alkamista.
Mitä poissaolo tarkoittaa?
Poissa olevana opiskelijana et voi osallistua ammattikorkeakoulun järjestämään opetukseen, tentteihin, suorittaa opintoihin kuuluvaa harjoittelua, saada ohjausta opinnäytetyöhön tai muihin oppimistehtäviin.
Poissaolevana opiskelijana sinun on huolehdittava seuraavan vuoden ilmoittautuminen aikataulun mukaisesti. Huomioithan, että koulutuksesi toteutustapa ja sisältö voivat vaihdella vuosittain. Huomioi myös, että koulutus, johon sinut on valittu, alkaa mahdollisesti vain kerran vuodessa. Kun palaat poissaolosi jälkeen jatkamaan opintojasi, tarkista henkilökohtainen opiskelusuunnitelmasi (HOPS) sekä noudata silloin voimassa olevaa, mahdollisesti muuttunutta opiskelusuunnitelmaa.
Mikäli salasana on vanhentunut poissaolosi aikana, vaihda salasana.
Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan opiskeluoikeusajassa (tavoitteellinen aika + 1 vuosi), menettää opiskeluoikeutensa, jollei ammattikorkeakoulu myönnä hänelle harkinnanvaraista lisäaikaa opintojensa loppuun saattamiseen.
Hakemus opiskeluoikeuden lisäajasta on jätettävä viimeistään kaksi kuukautta ennen opiskeluoikeusajan päättymistä. Opiskelija liittää hakemukseen suunnitelman opintojen loppuun suorittamiseksi ja maksaa hakemuksen tallennusvaiheessa käsittelymaksun 50 € (A1440/2014§3).
Hakemus täytetään Pepissä Opiskelijan työpöydällä. Opiskelija saa tiedon päätöksestä sähköpostitse.
Opiskelija, joka ei ole tehnyt lukuvuosi-ilmoittautumista ammattikorkeakoulun määräämällä tavalla, menettää opiskeluoikeutensa.
Mikäli opiskelija haluaa myöhemmin aloittaa opintonsa tai jatkaa niitä, hänen on haettava ammattikorkeakoululta uudelleen opiskeluoikeutta.
Mikäli opiskelijalla on tutkinnon laajuuden mukaista opiskeluaikaa jäljellä, opiskeluoikeus voidaan myöntää. Muussa tapauksessa opiskelija hakee uutta opiskeluoikeutta ammattikorkeakoulun ilmoittamalla tavalla.
Opiskelija maksaa hakemuksen tallennusvaiheessa käsittelymaksun 50 € (A1440/2014 §3).
Ohjeet uudelleen myönnettävään opiskeluoikeuteen.
Mikäli haluat erota Lapin AMKista, täytä eroilmoitus Pepissä opiskelijan työpöydällä.
Ennen eroilmoituksen täyttämistä suosittelemme, että käyt keskustelun koulutuksesi opinto-ohjaajan kanssa.
Opiskelija, joka eroaa ammattikorkeakoulusta oma-aloitteisesti, katsotaan eronneeksi siitä päivästä lähtien, jolloin hän on ilmoittanut eroamisestaan.
Erotodistus ja opintosuoritusote lähetetään opiskelijan Pepissä olevaan henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen.
Opiskeluoikeutta koskevaan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.
Lisätietoa Lapin ammattikorkeakoulun oikaisuvaatimusmenettelyyn löytyy sivulta https://www.lapinamk.fi/fi/Opiskelijalle/Oppaat-ja-ohjeet/Oikaisuvaatimusmenettely.