SORA-menettelyohjeistus

Sivu luotu: 28.6.2024
Viimeksi päivitetty: 12.11.2024

SORA-lainsäädäntö

SORA-lainsäädännön tavoitteena on parantaa turvallisuutta koulutuksessa ja työelämässä. Lainsäädäntöä sovelletaan aloilla, joilla on alaikäisten turvallisuutta, potilas- ja asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.

Lainsäädäntö koskee:

  • sosiaali- ja terveys-, humanistisen- ja kasvatus-, liikunnan- ja merenkulun alan koulutuksia.
  • ammatillista koulutusta, ammattikorkeakouluja ja yliopistoja.

Edellytyksenä on, että opiskelija on, terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihinsa liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun. Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelulle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi yksilöllisin järjestelyin poistaa. SORA-lainsäädäntä koskee edellä mainituissa koulutuksissa opiskelijaksi ottamisen edellytyksiä, opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista, rikostaustan selvittämistä alaikäisten parissa harjoittelevilta, huumausainetestausta sekä kurinpidollisia kysymyksiä.

Opiskelijaksi ottamisen edellytykset

Kun suunnittelet hakevasi edellä mainittujen alojen ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen, sinun tulee jo hakuvaiheessa arvioida omaa soveltuvuuttasi terveytesi ja toimintakykysi perusteella. Suosittelemme ottamaan terveydentilaasi ja toimintakykyysi liittyvät rajoitteet puheeksi oman opinto-ohjaajasi kanssa jatko-opintosuunnitelmaa laatiessasi. Noudatamme valtakunnallisia ohjeita opiskelijavalintaan liittyen. Lisätietoa ja toimintaohjeet löydät ammattikorkeakouluun.fi verkkosivuilla.

Opiskeluoikeuden peruuttaminen ja palauttaminen

Opiskeluoikeuden peruuttaminen on mahdollista opiskeltavalle alalle soveltumattomuuden vuoksi

  • jos opiskelija ei täytä terveydeltään tai toimintakyvyltään opiskelijaksi ottamisen edellytyksiä
  • jos opiskelija on salannut aikaisemman opiskeluoikeuden peruuttamisen
  • jos opinnot edellyttävät olennaisesti alaikäisten kanssa toimimista ja opiskelijalla on ko. ryhmään kohdistuva rikosrekisterimerkintä

Ennen opiskeluoikeuden peruuttamista selvitämme yhdessä opiskelijan kanssa mitä tukitoimia opintojen suorittamiseksi on mahdollista tehdä sekä mahdollisuutta hakeutua muuhun koulutukseen.

Rikosrekisteriotteet lasten kanssa toimimiseen

Sinun tulee toimittaa rikosrekisteriote silloin, kun opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttää alaikäisten parissa työskentelyä. Koulutuksesi harjoitteluvastaava antaa tarkemmat ohjeet rikosrekisteriotteen toimittamisesta. Voit tilata rikosrekisteriotteen opiskelua, työtä tai vapaaehtoistoimintaa varten helposti Oikeusrekisterikeskuksen (ORK) sähköisestä asioinnista. Lisätietoa rikosrekisteriotteen tilaamisesta löydät Oikeusrekisterikeskuksen verkkosivuilta

Huumausainetestaus

Jos on syytä epäillä huumausaineiden käyttöä, voidaan opiskelijalta vaatia huumausainetestausta. Toimintakäytänteet ovat kuvattuna Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden päihdeohjelmassa.

Kurinpidolliset kysymykset

Kurinpidolliset toimenpiteet ja menettelyt on kuvattu Lapin ammattikorkeakoulun tutkintosäännössä.

Lähteet: