Opintojen vaihtoehtoiset suoritustavat

Sivu luotu: 28.6.2024
Viimeksi päivitetty: 12.11.2024

Osaamisperustainen opetussuunnitelma mahdollistaa aiemmin hankitun osaamisen hyväksiluvun. Hyväksiluku edellyttää osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen.

Osaamisen tunnistamisella tarkoitetaan, että ymmärrät ja jäsennät aiemmin hankkimaasi osaamista suhteessa opintojaksojen osaamistavoitteisiin. Pystyt kuvaamaan ja osoittamaan osaamisesi niin, että se voidaan hyväksilukea osaksi opintojasi.

Osaamisen tunnustamisella tarkoitetaan korkeakoulun toimenpiteitä ja käytäntöjä, joilla tunnistamasi ja esittämäsi osaaminen tehdään läpinäkyväksi, dokumentoidaan ja arvioidaan. Tunnustamisessa korkeakoulu vahvistaa osaamisesi ja se tulee osaksi opintojasi.

Hankitun osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa huomioidaan erilaisen oppimisen kautta syntynyt osaaminen:

  • Formaali eli virallinen oppiminen tarkoittaa korkeakoulussa suoritettuja opintoja, joista saa luotettavan dokumentin, todistuksen
  • Non-formaali eli epävirallinen oppiminen tarkoittaa järjestelmällistä, tarkoituksellista ja tavoitteellista opiskelua esimerkiksi työpaikan järjestämässä koulutuksessa tai vapaan sivistystyön organisaatiossa. Opiskelu ei kuitenkaan kuulu virallisen koulutusjärjestelmän piiriin.
  • Informaali oppiminen eli arkioppiminen tapahtuu päivittäisessä työhön, perheeseen ja vapaa-aikaan liittyvissä toimissa. Se ei ole järjestelmällistä oppimistavoitteiden, oppimiseen käytetyn ajan tai oppimiseen saatavan tuen osalta eikä siitä yleensä saa todistusta.

Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen menettelyt

Hyväksilukumenettelyn tunnistamisvaiheessa tarkastellaan miten hankkimasi osaaminen ja opintojakson osaamistavoitteet vastaavat toisiaan. Mikäli osaamistavoitteet ja aiemmin hankkimasi osaaminen vastaavat toisiaan, voidaan osaamisesi tunnustaa ja hyväksilukea kokonaan tai osaksi opintojaksoa.

Tutkintosääntö

Aiemmin suoritettujen opintojen hyväksiluku

Korvaamisella tarkoitetaan opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojen korvaamista muualla suoritetuilla, sisällöiltään samantyyppisillä korkeakoulutasoisilla opinnoilla.

Sisällyttäminen tarkoittaa muualla suoritettujen opintojen tai muulla tavoin hankitun osaamisen liittämistä osaksi opintoja.

Muulla tavoin hankitun osaamisen hyväksiluku

Muulla tavoin hankitun osaamisen hyväksiluku voidaan todentaa osaamisen näytöllä. Osaamisen todentamisen ja näkyväksi tekemisen tapoja voivat olla esimerkiksi osaamisportfoliot, osaamista yksilöivä työtodistus, työnäytteet, osaamispäiväkirjat, haastattelut tai kirjalliset tuotokset. Alla esiteltynä vaiheet:

Perehdy koulutuksen opetussuunnitelmaan ja opintojaksojen osaamistavoitteisiin.

    1. Vertaa omaa osaamistasi sinun opetussuunnitelmassasi olevaan opintojakson osaamistavoitteisin.
    2. Tunnista omaa olemassa olevaa osaamistasi
    3. Jäsennä osaamistasi suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin (esim. MindMap). Tutustu opetussuunnitelmaan: https://opinto-opas-amk.peppi4.lapit.csc.fi/
    4. Mieti millä tasolla osaamisesi on verrattuna opintojakson arviointikriteereihin.
    5. Mieti miten todennat sinun osaamisesi konkreettisilla asioilla.

Ole yhteydessä koulutuksesi opinto-ohjaajaan hyväksilukusuunnitelman laatimiseksi.

 

Aiemmin suoritettujen opintojen hyväksiluku

Tee HOT-hakemus Pepin eAHOTissa korvaavuudesta tai sisällytyksestä. Lähetä se käsiteltäväksi koulutuksesi opintoasioiden suunnittelijalle, johon voit olla yhteydessä, mikäli tarvitset opastusta hyväksilukuhakemuksen laatimiseen Pepissä.

Koulutuksen opintoasioiden suunnittelija tarkistaa hakemuksen tiedot ja on sinuun yhteydessä, mikäli hakemuksessa on korjattavaa tai täydennettävää. Tee pyydetyt korjaukset tai täydennykset ja palauta hakemus opintoasiain suunnittelijalle. Tämän jälkeen suunnittelija lähettää hakemuksen opinto-ohjaajan käsiteltäväksi.

Ohjeet HOT-hakemuksen täyttämiseen löytyvät täältä.

 

Muulla tavoin hankitun osaamisen hyväksiluku

Ole yhteydessä suunnitelman mukaisesti opintojakson opettajaan, jonka kanssa sovitte osaamisen näytön todentamisen tavan. Osaamisen todentamisen ja näkyväksi tekemisen tapoja voivat olla esimerkiksi osaamisportfoliot, osaamista yksilöivä työtodistus, työnäytteet, osaamispäiväkirjat, haastattelut tai kirjalliset tuotokset.

Pepin sopimuspankki

Sisällytys tai korvaavuus hakemukset käsittelee opinto-ohjaaja ja tekee myönteisen tai kielteisen päätöksen osaamisen tunnustamisesta.

Osaamisen näytössä opettaja arvioi yhdessä sovitun suoritustavan mukaisesti osaamisesi ja kirjaa arvioinnin opintojaksolle.

Tutustu saamaasi päätökseen eAHOTissa. Mikäli olet tyytymätön päätökseen, voit laatia oikaisuvaatimuksen 14:sta vuorokauden kuluessa siitä, kun olet saanut päätöksen.