Lapin AMKissa käynnistyy ensi vuoden syksyllä logistiikan insinöörikoulutus. Koulutuksen ja siihen liityvän tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyön suunnittelu on käynnistynyt DI Anu Lepistön johdolla.

Logistiikka on tavaroiden, palveluiden ja tietojen tehokasta ja sujuvaa siirtämistä paikasta toiseen. Sillä on suuri merkitys monien yritysten ja julkisorganisaatioiden toiminnan tehokkuuteen, resurssien käyttöön ja asiakastyytyväisyyteen. Olennaista on, että oikeat tuotteet, toiminta tai data ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja oikeassa kunnossa.

Lapin AMK sai tammikuussa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä luvan käynnistää logistiikan korkeakoulutasoisen insinöörikoulutuksen. Logistiikan osaajien tarve on kasvanut Pohjois-Suomessa suureksi, sillä vastaavaa insinöörikoulutusta on Suomessa tarjottu tähän asti vain Jyväskylässä, Kotkassa ja Raumalla.

Logistiikan insinöörikoulutus käynnistyy Kemissä syksyllä 2026. Koulutuksen opetussuunnitelmatyö saatiin käyntiin huhtikuussa, kun DI Anu Lepistö palkattiin alan lehtoriksi.

Globaali arktinen korostuu

Korkeakoulukenttä on Suomessa melko vakiintunut ja sen myötä myös koulutusvastuiden muutokset ovat melko harvinaisia. Uusien koulutusten tarve arvioidaan tarkasti. Alueen työ- ja elinkeinoelämän tuki Lapin AMKin uudelle koulutusavaukselle oli vahva, mikä välittyi myös ministeriöön.

Logistiset kysymykset ovat myös huoltovarmuus- ja turvallisuuskysymyksiä, ja itärajan sulkeutumisen myötä Lapin merkitys on kasvanut.

– Voimme varmaan olettaa, että maailmanpoliittisen tilanteen muuttuminen on osaltaan ollut Lapin AMKin logistiikkakoulutuksen käynnistämisluvan taustalla, Anu Lepistö arvelee.

OPS-työhön alueen toimijoita kuunnellen

Kempeleläinen Anu Lepistö on todellinen logistiikan moniosaaja. Diplomi-insinöörin tutkinnon taustalla hänellä oli jo pohjilla tuotantotalouden insinöörin tutkinto. Parin kymmenen vuoden mittaisen työuransa aikana hän on toiminut muun muassa logistiikkapäällikkönä, projektipäällikkönä ja laatu- ja hankintainsinöörinä. Lisäksi johtamis- ja esihenkilötyöstä on kertynyt laajasti kokemusta.

Anu Lepistöllä on myös pedagoginen pätevyys toimia AMK-opettajana, mutta hänen ensimmäinen lehtorin pestinsä käynnistyy melko poikkeuksellisella tavalla.

– On tämä varmasti vähän erilainen aloitus opettajan tehtävässä kuin yleensä. Harvoin työ alkaa opsin laadinnalla, Anu Lepistö hymyilee.

Ensivaikutelma Lapin AMKista työpaikkana on myönteinen. Porukka on mukavan oloista ja kaikesta huokuu tekemisen meininki. Pari ensimmäistä viikkoa uudessa työssä on käynnistynyt tunnustellen, mutta pian alkaa jo tapahtua, kun Pohjois-Suomen toimijakentän tarpeiden kartoitus käynnistyy.  

– Koulutuksen profiloinnissa tullaan huomioimaan pohjoisen alueen erityispiirteet ja tarpeet ja se tulee poikkeamaan muiden ammattikorkeakoulujen vastaavista insinöörikoulutuksista, tuore lehtori lupaa.

Käytännössä toimijakentän näkemyksiä nykyisestä ja tulevista osaamistarpeista selvitetään kyselyllä, joka lähtee noin sadalle logistiikkaan keskeisesti liittyvälle toimijalle jo tällä viikolla. Lisävaloa toimintaympäristön kartoitukseen tuo myös insinöörityö, jota aiheesta laaditaan parhaillaan.

Logistiikkaosaaminen avaa uusia näkymiä tutkimukselle ja kehittämistyölle

Mitä ammattikorkeakoulu opettaa, siitä se tekee myös tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio- eli TKI-työtä. Molemmat – sekä asiantuntijoiden koulutus että TKI-työ – palvelevat suoraan alueen elinkeinoja ja elinvoimaa.

– Kun koulutus on saatu käyntiin ja tarvittavat lisärekrytoinnit sitä varten tehtyä, avautuu seuraavassa vaiheessa ammattikorkeakoulun TKI-työlle aivan uusia näkymiä, Anu Lepistö kertoo.

Logistiikka on alueena laaja. Tavaran, aineen, palvelujen, rahan ja tiedon eri kuljetusmuotojen lisäksi siihen kuuluu muun muassa hankintaa, varastointia, turvaamista, pakkaamista, jakelua, tilausten käsittelyä, palautuskäytäntöjä ja uudelleenjakelua ja tuotteen tai tiedon elinkaaren hallintaa. Yhtymäpinnat tuotantoon ja taloushallintoon ovat ilmeiset.

TKI-työlle hedelmällisiä paikkoja ovat monialaiset tai -toimijaiset rajapinnat.  Tulee olemaan mielenkiintoista, mitä logistiikkaan liittyviä tutkimus- tai kehittämistyön kohteita löytyy eri toimialoilta ja niiden väliltä.

– Esimerkiksi matkailuelinkeino vaatii onnistuakseen logistista osaamista, kun ihmisten liikkumista ja liikuttelua matkatavaroineen suunnitellaan ja toteutetaan, Anu Lepistö valottaa.


Anu Lepistö Kemin kampuksen aulassa kirjaston edessä.

Anu Lepistö kuvattuna uudella työpaikallaan Kemin kampuksella.