Luonnonvara-alalla toimivat kymmenen ammattikorkeakoulua ja kaksi yliopistoa ovat sopineet biotalouden erikoistumiskoulutuksesta. Koulutus on kehitetty työ- ja elinkeinoelämän kanssa kehittyvän biotalouden tarpeisiin.

Biotalouden erikoistumiskoulutus tulee korkeakoulujen tarjotaan vuodesta 2018 alkaen eri puolilla Suomea.

Maamme koulutusjärjestelmää on täydennetty erikoistumiskoulutuksilla, joiden tavoitteena on turvata korkeaa osaamista edellyttävien, Suomen hyvinvoinnin kannalta tärkeiden alojen kehittyminen ja uudistuminen. Tavoitteena on parantaa työelämässä toimivien asiantuntijoiden osaamista erityisesti korkeakoulujen tarjoamalla tutkimus- ja kehittämisosaamisella.

Biotalous on keskeinen voimakkaasti kehittyvä ala, jolla toimivien asiantuntijoiden osaamisesta tulee huolehtia. Biotaloudessa hyödynnetään uusiutuvia luonnonvaroja kehittämällä ja ottamalla käyttöön niihin liittyviä innovaatioita, uusia prosesseja ja teknologioita.

Samalla edistetään muutosta kohti uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä uusiutumattomien sijaan.

Biotalouden erikoistumiskoulutusta valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä työ- ja elinkeinoelämän kanssa yhteisissä työpajoissa, teemahaastatteluin ja kattavalla sähköisellä kartoituksella. Tavoitteena oli hahmottaa biotalouden kehityspolut ja se uusi osaaminen, jota elinkeinoelämä tarvitsee näillä reiteillä edetäkseen.

Monialaisuus on ollut tavoitteena valtakunnallisessa biotalouden erikoistumiskoulutuksessa. Tarkoituksena on ollut uudistaa työelämälle tarjottavan koulutuksen sisältöjä viemällä koulutusta elinkeinoelämän ympäristöihin monialaisella otteella. Biotalouteen siirtyminen vaatii valmiuksia synnyttää uusia innovaatioita yhdistelemällä jo olemassa olevia prosesseja, palveluita, raaka-aineita ja sivuvirtoja.

Biotalouden erikoistumiskoulutusta tullaan tarjoamaan 30 opintopisteen kokonaisuutena työ- ja elinkeinoelämälle vuodesta 2018 alkaen. Yhteistyöosapuolet järjestävät erikoistumiskoulutusta aluepainotteisina toteutuksina Etelä-Suomessa, Pohjois-Suomessa, Itä-Suomessa ja Keski-Suomessa.

Biotalouden erikoistumiskoulutuksesta ovat sopineet Hämeen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Karelia-Ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia-Ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia. Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto ovat allekirjoittaneet vastaavan sopimuksen.

Lisätietoja erikoistumiskoulutuksesta antaa Lapin ammattikorkeakoulussa lehtori Jussi Soppela, puh. 0400 128310, jussi.soppelasähköposti.jpg.

Aiheesta aiemmin: Nouseva biotalous haastaa luonnonvara-alan osaajat. Lapin AMKin uutinen 16.3.2016

 

 

Alkuperäinen tiedote: Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti