Opiskelin peruskoulun jälkeen media-alaa, joka jäi harrastukseksi. Sen jälkeen tein töitä usealla eri ASPA töissä, jonka jälkeen opiskelin vuodessa nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi, josta siirryin suoraan opiskelemaan sosionomiksi.

Helppo vastaus sosiaalialalle lähteäkseen on, kun on sosiaalinen. Sillä minäkin alun perin mietin. Olen aina ollut jossain hommissa missä olen päässyt työskentelemään ihmisten parissa ja halusin syventää työtä ja päästä auttamaan ihmisten elämänlaatua. Voisin sanoa, että elämäntavoitteenani sosiaalialalla on, että jos parannan yhdenkään ihmisen elämänlaatua, olen tyytyväinen ammatilliseen itseeni. Tosin tarkoituksena on auttaa mahdollisimman monta!

Lappi

Muutin Rovaniemeltä Kemiin opiskelemaan. Kemissä on pienemmät piirit mutta silti ollaan lähellä isompia kaupunkeja sekä Lapin luontoa. Ehdottomasti mikäli tykkää luonnosta: ei ole parempaa kuin Lapin luonto. Isommatkin laskettelukeskukset jopa alle parin tunnin päässä. Tekemistä riittää lisäksi koulun ja luentojen ulkopuolelta.

Opinnoista

Olen vasta toisella vuodella opintoja, joten olemme päässeet saamaan hieman pintaraapaisua syvempi kosketus sosiaalialaan. Seuraavaksi vaiheena on valita mihin suuntautuu sosiaalialalla, eli profiloivat opinnot ovat edessä. Itse olen jo lastensuojelussa töissä, joten sinne ainakin osittain suuntaudun. Lastensuojelun lisäksi minua kiinnostaa koulusosiaalityö ja projekti-/hanke-/kehitystyö sosiaalialalla.

Luennoilla yksi parhaista asioista on, että opettajat ovat olleet töissä useita vuosia sosiaalialalla ja osaavat yhdistää luennolla kertomaansa myös ihan käytäntöön. Eli kun esim. luennolla kerrotaan näin ja näin, se tapahtui työelämässä esimerkiksi näin ja näin.  Alallamme keskustellaan aika paljon, eikä tehdä ns. fyysisiä töitä, joten luokkahuoneissa tai luentosaleissa vietetään suurin osan ajastamme. Tosin nämä luokkatilat ovat monipuolisia jo pöytien ja tuolien suhteen, joten niissä ei haittaa istua useampikin tunti.

Työelämä ja opinnot kulkevat kyllä käsi kädessä. Töissä ollessani osaan yhdistää koulussa kerrottuun ja opittuun, kun taas koulussa osaan yhdistää kerrottavaa työelämän tilanteisiin. Päiväopinnot tukevat omaa oppimistani ja edistää osallistamista. Koronan takia etätyöskentelyssä luokan väliset keskustelut huomattavasti vähenivät kuin taas koulussa.

Parasta opinnoista on ollut tähän asti ehdottomasti asiantuntevat opettajat ja heidän tuoma työelämän materiaali ja esimerkit luennoille sekä luokkatoverit sillä hyvä ilmapiiri motivoi opintoja.

Valmistumisen jälkeen voin työllistyä  melkein kaikille sosiaalialan areenoille. Oma unelmaduuni olisi koulukuraattori tai oman hanketyön pyörittäminen. En osaa vielä päättää jäänkö valmistumisen jälkeen Lappiin.  Lapissa on niin paljon hyvää ja vetovoimaa, lisäksi myös sosiaalialan työpaikkoja. Mutta vaihtelukin virkistäisi, sillä olen asunut aikuisikäni Lapissa. Hyvä työllistymistilanne antaa myös varaa valita.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

  • ihana Lappi
  • asiantuntevat opettajat
  • käytännön läheisyys

Jarmo Karppinen, sosionomiopiskelija