Olen valmistunut ammattilukiosta matkailupalveluiden tuottajaksi ja ylioppilaaksi. Muutaman työn ja uusien kokemusten täyteisen välivuoden jälkeen minulla oli kova polte opiskelemaan. Polte heräsi kesällä, jolloin oli jo liian myöhäistä hakea yhteishaun kautta. Vaihtoehtoni olivat, joko odottaa seuraavaan yhteishakuun tai hakea avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintojen kautta opiskelemaan.

Kyselin muutamalta tutulta kokemuksia opiskelemisesta avoimessa AMKissa, sillä minulle oli tärkeää päästä normaalin luokan mukaan, tehdä päiväopintoja ja olla osa porukkaa. Kaikki se oli mahdollista, joten hain avoimeen ammattikorkeakouluun polkuopintoihin (60 op)  ja pääsin ensimmäiseltä varasijalta opiskelemaan. Paikat täytettiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Hain ainoastaan Lapin AMKin avoimeen Rovaniemen kampukselle, sillä muutaman seikkailullisen välivuoden jälkeen halusin opiskella lähellä perhettäni. Valitsin tradenomiopinnot, sillä en ollut täysin varma mitä haluan tehdä tulevaisuudessa työkseni. Tradenomina on laajat työllistymismahdollisuudet ja halutessani voisin yhdistää koulutuksen aikaisemman ammattini, matkailupalveluiden tuottaja, kanssa.

Tradenomiopinnoissa olen päässyt luomaan oman uniikin opiskelupolkuni. Ensimmäisen vuoden jälkeen hakeuduin erillishaussa Lapin AMKin tutkinto-opiskelijaksi ja jatkoin  toiselle vuodelle tutkinto-opiskelijana. Erikoistuin markkinointiin ja toisen vuoden opinnot keskittyivät monipuolisesti siihen. Kolmantena vuotena lähdin vaihtoon, jossa pääsin opiskelemaan kestävää liiketoimintaa (Sustainable business).

Opintoihini on sisältynyt monipuolisesti erilaisia kursseja. Olen käynyt kursseja mm. juridiikasta, yrittäjyydestä, liiketaloudesta, markkinoinnista, palvelun tuotteistamisesta sekä asiakkuudenhallintaohjelmistosta. Lisäksi opintoihin on sisältynyt englannin ja ruotsin kielen kursseja. Vaihdossa valitsin kursseja kestävästä kehityksestä ja Campusonlinen kautta on ollut myös mahdollista valita kursseja eri ammattikorkeakoluista ja yliopistoista.

Ensimmäisenä vuonna pyöritimme Lapin AMKin virtuaalisessa oppimisympäristössä, Napalaaksossa, kuvitteellista yritystä koko vuoden ajan. Tunneilla opittuja asioita pääsi soveltamaan käytäntöön yritystä pyörittäessä. Toisena vuonna teimme parille paikalliselle yritykselle projekteja, joissa suunnittelimme ryhmissä jonkin palvelutuotteen palvelupolkuineen, jota yritys voisi halutessaan käyttää. Lisäksi esittelimme suunnitelmamme palvelutuotteet ja teimme niille mainokset.

Opiskelut ovat sisältäneet paljon ryhmätöitä. Ryhmätyöt ovat parhaimmillaan opettaneet paljon ja antaneet tiiviin, motivoivan opiskelijaporukan ympärille. Opiskelu on ollut käytännönläheistä ja antanut hyvät eväät tulevaan työelämään.

Lapin AMKissa parasta ovat olleet avuliaat opettajat, jotka tunnistavat opiskelijan. Sähköposteihin vastataan nopeasti ja asiat ovat hoituneet tehokkaasti niin avoimesta AMKin opintojen perusteella haettaessa tutkinto-opiskelijaksi kuin vaihtoon lähtiessä ja kaikessa siltä väliltä.

Valmistumisen jälkeen työllistymismahdollisuudet ovat laajat. Esimerkiksi markkinointia tarvitaan jokaisessa yrityksessä. Unelmatyöpaikkani liittyisi kestävän kehityksen toimintojen tukemiseen yrityksissä tavalla tai toisella. Valmistumisen jälkeen haluan lähtökohtaisesti jäädä Lappiin. Tärkeintä olisi kuitenkin löytää omia arvoja ja mielenkiintoja vastaavaa työtä.

Veera Välitalo, tradenomiopiskelija