Asiantuntija | Liikunnanohjaajakoulutus
Hankkeessa toteutetaan Pelisilmä 2 -konferenssi 31.10.-1.11.2025
Digital Sport and Healthy Active Lifestyle Ecosystem -hankkeen päätavoitteena on vahvistaa Rovaniemen, Ounasvaaran ja koko Lapin kansallista ja kansainvälistä tunnettuutta liikunta- ja urheilualan innovaatiokeskittymänä. Hanke tukee paikallista elinkeinoelämää liikunta- ja urheiluliiketoiminnassa sekä liikuntamatkailussa. Hankkeessa Lapin AMK toimii päätoteuttajana ja Santasport Lapin urheiluopisto osatoteuttajana.
Miten tuemme lappilaisia?
Me Lapin AMKissa ja Santasport Lapin urheiluopistossa olemme sitoutuneet tukemaan liikunnan ja urheilun toimijoita. Kuuntelemme heidän tarpeitaan ja tarjoamme kumppaneille resursseja sekä asiantuntemusta heidän kehityksensä ja menestyksensä tueksi. Digital Sport -hankkeella edistämme liikunnan ja urheilun alan toimijoiden verkottumista ja yhteistyötä e-osaamisen, digitalisaation sekä liikuntateknologioiden kehittämisessä, hyödyntämisessä ja kaupallistamisessa. Lisäksi se tukee lappilaisten yritysten innovaatiovalmiuksia ja kykyä hyödyntää näitä mahdollisuuksia omassa liiketoiminnassaan.
Alta löydät Lapin AMKin työpakettien ajantasaiset kuulumiset ja tiedot pilottien etenemisestä.
Työpaketissa kehitetään Arctic Sport -verkoston etäliikunnanohjauksen ja -valmennuksen osaamista. Tavoitteena on vahvistaa liikuntapalveluiden saavutettavuutta erityisesti Lapissa sekä tukea liikunta-alan digitalisaatiota ja siihen liittyvää liiketoimintapotentiaalia.
Hankkeessa toteutetaan kolme pilottikokeilua, joissa testataan etäohjauksen ja -valmennuksen toimintamalleja. Mukana ovat kunnat, seurat, pk-yritykset ja paikalliset asukkaat. Piloteissa hyödynnetään olemassa olevaa teknologiaa ja tarvittaessa tehdään pienhankintoja.
Tulokset:
Työpaketista vastaa asiantuntija Mika Karusaari (mika.karusaari@lapinamk.fi).
CASE Aslakin liike -kuntosali
Digital Sport -hankkeessa toteutettu pilotti Kittilässä yhdisti Aslakin liike -kuntosalin, Lapin AMKin ja Kittilän kunnan kehittämään verkkokursseja ikäihmisille fyysisen hyvinvoinnin tukemiseksi. Yrittäjä Juuso Laitisen vetämä kuntosali toimii hankkeen keskiössä, ja yhteistyössä liikunnanohjaajaopiskelijan kanssa luotiin monipuolista videomateriaalia eri tasoisille liikkujille. Kurssien tavoitteena on parantaa ikäihmisten jaksamista ja lisätä sosiaalista vuorovaikutusta. Verkkokurssit julkaistaan vuoden 2025 aikana, ja jatkossa niitä voidaan laajentaa muille kohderyhmille sekä kehittää yritysyhteistyötä ja tilojen tehokasta käyttöä.
Työpaketissa on perustettu hankehautomo Project Lab, joka tarjoaa asiantuntijatukea ideoiden jatkojalostamiseen ja yhteistyökumppanien tunnistamiseen Lapin alueella. Hautomopalveluja voivat hyödyntää kunnat, yritykset, seurat ja opiskelijat. Project Labin toiminnan pohjana ovat yhteistoiminnalliset verkkotyöpajat, jotka ovat kaikille avoimia. Työpaketista vastaa lehtori Kaisa Pyykkönen (kaisa.pyykkonen@lapinamk.fi).
Project Labin toimintaprosessi pähkinänkuoressa:
Työpaketissa tuotetaan hankeideoinnin tekoälyä hyödyntävä työkalu. Tavoitteena on pilotoida hankeideoinnin työkalua syksyllä 2025 muun muassa verkkotyöpajoissa sekä julkaista työkalu kaikille avoimesti saataville.
Project Labin toimintaprosessin kautta useampi kehittämisidea on päätynyt jo eteenpäin rahoitushakuihin ja osa ideoista on vielä haudutettavana. Project Lab voi auttaa myös pienempien kehittämisideoiden edistämisessä ja ohjata työelämän toimeksiantoja esimerkiksi opiskelijoille harjoittelun tai opinnäytetöiden aiheiksi.
Työpaketissa toteutetaan kolme tutkimuspilottia, joiden tavoitteena on luoda uusia toimintamalleja ja palveluja yrityksille sekä lisätä niiden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiovalmiuksia. Tarkoituksena on, että pilottien tutkimustuloksia voidaan hyödyntää jatkossa käytännössä yritysten toiminnassa, esim. valmentajien työkaluna. Työpaketista vastaa asiantuntija Saara Koho (saara.koho@lapinamk.fi).
CASE Silmädominanssin tutkiminen Silmäaseman kanssa
Tutkimuksen tekemissä olivat mukana Silmäasema ja Santasport Lapin Urheiluopisto. Tutkimuksessa pilotoitiin testimenetelmiä silmädominanssin tutkimiseksi. Lisäksi tutkiin vahvan ja heikon silmädominanssin vaikutusta motorisiin suorituksiin sekä vilkkuvien Senaptec Strobe -lasien käyttöintervention vaikutusta havaintomotoriikkaan. Kyseisten lasien avulla pyritään harjoituttamaan näköaistia ja aivojen toimintaa liikunta- ja urheilusuorituksissa.
Interventiotutkimus toteutettiin syksyn 2024 ja kevään 2025 välisenä aikana. Siihen osallistui 16-vuotiaita liikunnallisia ja urheilullisia nuoria. Tulosten analysointi on yhä työn alla ja alustavat tulokset silmädominanssin osalta ovat erittäin kiinnostavia. Tuloksia ja tutkimusta esitellään tarkemmin 31.10.-1.11.2025 järjestettävässä Pelisilmä 2 -seminaarissa Rovaniemellä.
Silmäasema kehittää urheilijoiden näöntestausta ja tämän tutkimuksen tulokset ovat tärkeä työkalu kyseisessä työssä. Tutkimus on ollut antoisa kokemus myös Lapin AMKin ja Santasportin asiantuntijoille havaintomotoriikan ymmärryksen ja tutkimuksen toteuttamisen näkökulmasta.
Jatkossa Strobe-laseja ja ymmärrystä havaintomotoriikasta voidaan hyödyntää esimerkiksi valmennuksessa ja tutkimuksen tekemisessäkin. Kannustamme yrityksiä ja muita toimijoita olemaan yhteydessä, jotta voimme ideoida yhdessä ja räätälöidä lasien käyttömahdollisuuksia!
Lue Iltalehden kirjoittama artikkeli tutkimuspilotista!
CASE Voimalevyn validointitutkimuksen pilotointi
Tutkimuksessa pilotoitiin tutkimusmenetelmiä Lapin AMK Sports Labilla olevan Desmotec Eboard -voimalevyn validointia varten. Mittauksia tehtiin kolmella eri voimalevyllä. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin kiihtyvyysanturin ja videoanalyysisovelluksen luotettavuutta ja käytettävyyttä valmennuksen apuna. Tutkimuksen toteutukseen ja tulosten analysointiin osallistui Lapin AMKin liikunnanohjaajaopiskelijoita.
Validointitutkimuksen jälkeen valmennuksen sekä kuntoutuksen ammattilaiset ja yrittäjät voivat hyödyntää laitteita työssään niistä saatavan objektiivisen palautteen myötä. Pilotti antoi valmiuksia toteuttaa validointitutkimuksia myös jatkossa, joten toimijoiden omia laitteiden tai välineiden luotettavuutta on myös mahdollista arvioida.
Digital Sport -hankkeessa toteutetaan tapahtumia, jotka ovat yksi konkreettinen keinomme tukea liikunta- ja urheilualan toimijoita. Tapahtumat-listauksessa esitellään tulevia ja jo menneitä tapahtumia.
Toista kertaa järjestettävän havaintomotoriikkaan keskittyvän konferenssin teemana on tänä vuonna Havainnoista urheilusuoritukseksi. Tapahtuma koostuu asiantuntijaluennoista sekä käytännön demonstraatioista.
Toukokuussa 2025 toteutettiin verkkotyöpaja liikunta- ja matkailualan yrityksille. Työpajassa ideoitiin yhdessä uusia kehittämismahdollisuuksia ja rakennettiin pohjaa tuleville hankkeille
Pelisilmä 1 -konferenssi järjestettiin 19.-20.4.2024 Rovaniemellä. Suositun tapahtuman teemana oli Aistit ja havainnointi urheilussa. Konferenssissa kuultiin laajaa asiantuntijajoukkoa sekä päästiin seuraamaan demonstraatiota visuaalisten taitojen harjoittamisesta.
Hankkeen rahoitus: EAKR 2021-2027/Toimintalinja: 1 Innovatiivinen Suomi / 1.1 Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen.
Lapin AMK yhteensä 245384 €, josta EU rahoitus 196307 €