Kevään toisessa yhteishaussa 17.3. – 31.3. on mukana uutena koulutuksena rakennusmestarikoulutus ja ensi syksynä rakennusmestareita aletaan kouluttaa Rovaniemellä, Rantavitikan kampuksella.

Osaamispäällikkö Kai Ryynäsen mukaan koulutuksen aloittaminen on ollut koko Pohjois-Suomen rakennusalan, yritysten ja etujärjestöjen, yhteisen ponnistelun tulos. Rakennusmestarikoulutuksen lisäämiseen on vankat perusteet, sillä rakennusalan työnjohtoa poistuu kovaa tahtia työelämästä eläköitymisen vuoksi. Opetushallituksen ennakointien mukaan koko Suomessa talonrakentamisen ja suunnittelun parissa työskentelevistä poistuma on vuosien 2017–2035 aikana 46 % vuoden 2016 tasosta laskettuna, yhteensä 49 800 henkilöä. Maa- ja vesirakentamisessa poistuma samassa ajassa ennustetaan olevan 43 % (42 900 henkilöä). 

Kaivattu lähiesimies

Lapin AMKissa toteutetaan jo ennestään tuotantopainotteista rakennusinsinöörin koulutusta. Tuotantopainotteiset insinöörit työllistyvät rakennustyömaille pääosin työnjohtoon sekä projektien muihin johto- ja asiantuntijatehtäviin. ”Rakennusala on kuitenkin pitkään kaivannut perinteistä rakennusmestarien ammattikuntaa erityisesti lähiesimiestyöhön”, kertoo puolestaan lehtori Ari Romakkaniemi. Rakennusmestarikoulutuksessa panostetaankin erityisesti esimiestyöhön ja työnjohtamiseen erilaisissa rakennusolosuhteissa pohjoisen työmailla. Uudet rakennusmestarit voivat valintansa mukaan suuntautua talonrakentamisen tuotantotekniikkaan tai infra-, kaivos- ja ympäristörakentamiseen.

Ennakointia tulevaisuutta varten

Työllisyysnäkymät ovat hyvät, sillä opetushallituksen ennakointien mukaan Suomessa tarvitaan talonrakentamisessa ja suunnittelussa vuosien 2017–2035 ajan jaksolla yhteensä 49 900 uutta työntekijää, arviosta ammattikorkeakoulutettuja on 43 % rakennusinsinöörejä ja rakennusmestareita. Maa- ja vesirakentamisessa vastaavat luku on 74 300, josta ammattikorkeakoulutettuja on 34 %.

Tulevat rakentamisen suurinvestoinnit Lapissa lisäävät osaavan työvoiman tarvetta. Mikäli kaikki suunnitellut hankkeet toteutuvat, tulee näiden hankkeiden työllisyysvaikutus olemaan merkittävä koko Lapin alueella. Rakentamisessa on myös ennakoitavissa painetta uudis- ja korjausrakentamiseen, kunhan nykyinen koronatilanne rauhoittuu. Yritykset ovat lykänneet ja jopa keskeyttäneet rakentamiskohteita erityisesti matkailualalla. Tulevista vuosista tulee haastavia, koska osaavasta työvoimasta on jo pitkään ollut pulaa rakennusalalla työnjohtoa myöten, pohtivat Ryynänen ja Romakkaniemi.

Joustavat monimuoto-opinnot

Opinnot toteutetaan joustavina monimuoto-opintoina, mikä mahdollistaa opiskelun työn ohessa tai toiselta paikkakunnalta. Monimuoto-opinnoissa opiskellaan sekä itsenäisesti että ohjatusti verkossa että lähijaksoilla kampuksella. Kampuspäiviä on lukuvuodessa noin kuusi kolmen päivän lähijaksoa. Opinnot sopivat sekä jo työkokemusta alalta hankkineille että ammattiin vastavalmistuneille. “Koulutuksen avulla mm. alan pienyrittäjät voivat hankkia kaivattua lisäpätevyyttä”, muistuttaa Ryynänen.

Hakuaika 17.3. – 31.3. Aloituspaikkoja on 30. Lisää koulutuksesta verkkosivuillamme.

Lisätiedot: 

osaamispäällikkö Kai Ryynänen, puh. 040 526 1596

lehtori Ari Romakkaniemi, puh. 040 729 1254