Lapin AMK on mukana Oulun yliopiston johtamassa Sustainable Healthcare with Digital Health Data Competence (SUSA) -hankkeessa kymmenen muun eurooppalaisen korkeakoulun kanssa. Hankkeessa kehitetään terveydenhuollon nykyisten ja tulevaisuuden ammattilaisten digi-  ja dataosaamista.

Aloitteen taustalla on tarve kehittyneiden digitaalisten taitojen hallintaan terveydenhuollossa. Alan ammattilaisille halutaan taata taitoja ​​navigoida nopeasti digitalisoituvassa ympäristössä ja antaa heille mahdollisuus hyödyntää dataa kestävien terveydenhuoltoratkaisujen kehittämiseksi.

SUSA on laaja projekti, jonka kokonaisbudjetti on 12,4 miljoonaa euroa. Hankekonsortiossa on mukana 12 korkeakoulua yhdeksästä Euroopan maasta. Yhteistyön tuloksena on tarkoitus tarjota 46 uudistettua ja integroitua kandidaatin ja maisterin tutkinto-ohjelmaa sekä jatkuvan oppimisen modulaarisia oppimismahdollisuuksia. Koulutusten myötä tavoitellaan  6558 tutkinnon suorittanutta uutta osaajaa ja 660 täydennyskouluttautunutta ammattilaista, joilla on erityistä digitaalista osaamista terveydenhuollon käytäntöjen edistämiselle kaikkialla Euroopassa.

– Tämä on keskeinen hetki eurooppalaiselle terveydenhuollon koulutukselle. Projektin avulla luomme työvoimaa, joka voi hyödyntää uudella tavalla digitaalista terveystietoa potilaiden hoitoon ja edistää kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa terveydenhuoltojärjestelmää. Integroimalla huipputeknologian ja tieteidenvälisen yhteistyön koulutukseen emme pelkästään valmista opiskelijoita tulevaisuutta varten, vaan  me varustamme heidät myös muokkaamaan sitä, pohtii Minna Isomursu, SUSA:n projektijohtaja ja professori Oulun yliopistosta. 

Koulutus digitaaliselle aikakaudelle

Uuteen koulutuskokonaisuuteen otetaan sisältöä datasta, tekoälystä, kyberturvallisuudesta, esineiden internetistä (IoT), kestävyydestä ja sääntelystä. Moduulit sisällytetään hankkeessa mukana olevien korkeakoulujen 20 kandidaatin ja 26 maisteriohjelmiin sekä 16 jatkuvan oppimisen moduuliin, joista viimemainitut on suunnattu digitaalisten taitojensa päivittämisestä kiinnostuneille terveydenhuollon ammattilaisille. Opintokokonaisuudet antavat terveydenhuollon eri ammattiryhmille mahdollisuuden hyödyntää työssään digitaalisia työkaluja.

Yliopettaja Milla Immonen Lapin ammattikorkeakoululta kertoo, että uutta sisältöä tulee sekä AMK- että YAMK-tutkinto-ohjelmiin. 

– Digitaalisten taitojen merkitys kasvaa nykyaikaisessa terveydenhuollossa, erityisesti pitkien etäisyyksien Pohjois-Suomessa. On tärkeää, että tarjoamme ajantasaista koulutusta myös tästä näkökulmasta, hän toteaa.

Hankkeessa painottuu yhteistyö terveydenhuollon keskeisten toimijoiden välillä. Koska kumppaniorganisaatioihin kuuluu sairaaloita, tutkimuslaitoksia ja teknologian tarjoajia, voidaan varmistaa, että opiskelijat saavat käytännön kokemusta ja altistuvat todellisille haasteille.

Sustainable Healthcare with Digital Health Data Competence – hankeinfo

SUSA-hanke saa rahoitusta Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta, noudattaa tiiviisti Euroopan unionin Green Deal – ja Digital Decade -tavoitteita ja edistää kestäviä terveydenhuoltoratkaisuja koulutuksen avulla.

Hanke on käynnissä 1.1.2025 – 31.12.2028 ja siinä ovat mukana Oulun yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu, Thessalonikin Aristoteles-yliopisto (Kreikka), Sevillan yliopisto (Espanja), Łódźin yliopisto (Puola), University College Dublin (Irlanti), Limerickin yliopisto (Irlanti), Trinity College Dublin (Irlanti), Lähi-idän tekninen yliopisto (Türkiye), Slovakian teknillinen yliopisto ( Slovakia), Erasmus University Medical Center (Alankomaat) ja Zagrebin yliopisto (Kroatia). Lisäksi mukana on viisi alan yritystä: Success Clinic (Suomi), Gnomon Informatics (Kreikka), iCognitus (Portugali), Skillnet (Irlanti), Innovation through Health Data (Belgia) sekä tutkimuskeskukset Ruđer Bošković Institute (Kroatia), National Children’s Hospital (Irlanti), DigitalEurope ja DigitalSME.

Kouluttamalla datalähtöiseen päätöksentekoon perehtyneiden ammattilaisten sukupolvea hanke tukee pitkän aikavälin poliittisia tavoitteita, kuten ympäristövaikutusten vähentämistä, resurssitehokkuuden parantamista ja potilaan hoidon lopputulosten  parantamista.

Hankkeeseen osallistuvat maat merkittynä Euroopan kartalle.