Farmer-hanke

Sivu luotu: 2.10.2024
Viimeksi päivitetty: 2.10.2024

Future agriculture requires motivation, education and retainment -hanke eli tuttavallisemmin Farmer-hanke on Erasmus+-hanke, jonka tavoitteena on lisätä maatalous- ja maaseutukoulutuksen houkuttelevuutta erityisesti toisella asteella. Tavoitteena on saada euroopanlaajuisesti enemmän opiskelijoita maatalouskoulutukseen.

Lapin AMKin tavoitteena on määritellä toiselta asteelta korkekouluhin haluavien opiskelijoiden tarvittava pohjatieto, määritellä väyläopintojen mahdollisuus ja tätä kautta lisätä myös AMK-tasolle agrologikoulutukseen hakeutuvien opiskelijoiden määrää.

Hankkeen perustiedot

  • Hankkeen kesto: 1.9.2020–31.8.2023
  • Päätoteuttaja: Asmildkloster Landbrugsskole (Tanska)
  • 8 hankekumppania Serbiasta, Ranskasta, Espanjasta, Italiasta, Kroatiasta, Belgiasta ja Suomesta (Lapin AMK)
Lapin AMK on osatoteuttajana mukana F.A.R.M.E.R.-hankkeessa, jonka ydin on maatalouskoulutuksen vetovoiman lisäämisessä. Valtaosa hankkeen osanottajista on toisen asteen oppilaitoksia eri Euroopan maista. Hankkeessa hankekumppanimaat järjestävät tapaamisia, joissa tarkoituksena on tutustua hankekumppaneiden oppilaitoksiin ja koulutusjärjestelmiin sekä oppia erilaisia toimintatapoja agrologikoulutuksen järjestämisessä. Viimeisimmässä tapaamisessa kesäkuun alussa kokoonnuttiin Rovaniemelle Lapin AMKin isännöimään kahden päivän tilaisuuteen, jossa tutustuttiin suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja Lappia Ammattiopiston maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskukseen Louella.

Suomalainen koulutusjärjestelmä ihastutti maksuttomuudellaan ja Lappia ammattiopiston laaja koulutustarjonta maatalous-, metsä- ja puutarha-aloilta sekä monipuolinen oppimisympäristö saivat aikaan innostusta. Hankekumppanit pääsivät tutustumaan Louella toimiviin yrityksiin sekä maistelemaan paikallisia tuotteita, kun Arctic Ice Cream Factoryn yrittäjä Anna-Riikka Lavia esitteli yrityksensä toimintaa ja yhteistyötä Lappian kanssa. Louen toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi esitteli yksikön toimintaa ja merkitystä alueelle.

”Yhteistyö yritysten, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen kanssa on meille tärkeää. Kun toimimme eräänlaisena keskuksena ja yhdistämme yritykset ja opiskelijat, he saavat jokapäiväistä vuorovaikutusta keskenään”, Saariniemi valaisee Louen yksikön toimintaa. Louelle on tulossa myös elintarvikeosaamiskeskus, jonka yhteyteen saadaan elintarvikealan yrityksiä sekä elintarvikealan perustutkinto osaksi kokonaisuutta. Suomesta ei monta vastaavaa yksikköä löydy!

Vierailu Louella piti sisällään myös tutustumiskierroksen koulun tiluksiin lehmineen, hevosineen ja viljelyalueineen.
”Kataloniassa meillä ei ole vastaavaa maatilaa koulun yhteydessä. Ajattelimmekin olla Jarmoon yhteydessä opiskelijoiden lähettämisestä vierailemaan Louelle”, Ester Estruch Boch Kataloniasta kommentoi ilahtuneena vierailua.