Tavoite

Lapin alueen tarpeisiin kohdistettua, ilmiöpohjaista, laadullista ja analysoitua hyvinvointi- ja turvallisuustietoa (hytu-tietoa) ei ole riittävästi ja systemaattisesti saatavilla päätöksentekoa, toimenpiteiden kohdentamisesta sekä niiden vaikuttavuuden arviointia varten. Tilasto- ja indikaattoritietoa on saatavilla, mutta ilmiöpohjaisen, laadullisen tiedon kerääminen ja hyödyntäminen on vähäisempää, eikä tiedon analysointiin tai sen tehokkaaseen jakamiseen toimijoiden kesken ole suoraan hyödynnettäviä digitaalisia työkaluja.

Hankkeen kehittämistavoitteena oli edistää digitalisaation mahdollisuuksia lappilaisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämisessä ja organisaatiorajat ylittävässä verkostoyhteistyössä. Hankkeen välittömänä tavoitteena oli vahvistaa ilmiöpohjaisuutta, ennakointia ja laadullista tietopohjaa hyvinvointi- ja turvallisuustiedolla johtamisessa digitaalista ratkaisua testaamalla. 

Kohderyhmänä olivat Lapin kuntien, hyvinvointialueen asiantuntijat ja päättäjät, sekä järjestöjen, yhdistysten, seurakuntien ja yrittäjien toimijat, jotka tarvitsevat ajankohtaista tietoa tukemaan päätöksentekoa ja työskentelyä hyvinvoinnin, turvallisuuden ja osallisuuden parissa. 

Tulokset

Tavoitteeseen pääsemiseksi hankkeessa

1) Tehtiin taustakartoitus laadullisen, ilmiöpohjaisen ja ennakoivan hytu-tiedon nykytilasta ja tiedollisista tarpeista digitaalisen demon rakentamista varten.

2) Kartoitettiin mahdolliset digitaaliset vaihtoehdot demoa varten.

3) Toteutettiin demo laadullisen ja ilmiöpohjaisen tiedon keräämiseksi, jakamiseksi ja analysoimiseksi yhteistyökumppanien ja loppukäyttäjien kanssa. Demoa kehitettiin ja testattiin sekä tiedon tuottajien että loppukäyttäjien kanssa. 

4) Tuettiin alueen hytu-toimijoiden ja alueen yritysten verkostoitumista ja yhteistyötä, lisättiin yhteistä ymmärrystä tiedolla johtamisen mahdollisuuksista verkostoyhteistyössä ja edistettiin digitaalisuuden hyödyntämistä julkisen sektorin kehittämisessä.

Demon toteutus

Demolle eli kokeiluversiolle digitaalisesta työkalusta rakennettiin ensin vaatimusmäärittely ennen sen toteutusta. Demo rakennettiin kahden ilmiön ympärille; yksinäisyys ja digisyrjäytyminen. Digisyrjäytyminen -ilmiötä muokattiin pilotoinnin yhteydessä ’digitaalisuudeksi’, jotta se kuvastaisi paremmin digiasioihin liittyviä erilaisia tilanteita. Toteutusta pyrittiin tekemään yhdessä käyttäjien kanssa siten, että koottiin yhteiskehittäjäryhmä, joka käyttäisi tämän kaltaista digitaalista työkalua omassa työssään. Näin työkalusta pyrittiin tekemään mahdollisimman käyttäjälähtöinen alusta saakka.

Demon kokeilut keskittyivät laadullisen tiedon keräämiseen ja käsittelyyn. Keväällä 2024 järjestetyissä työpajoissa esiteltiin demon ensimmäinen mobiilisovelluksen toiminnallinen malli, joka sisälsi sekä lomake- että chat-pohjaisen mallinnuksen. Syksyllä 2024 määriteltiin verkkoselainpohjainen sovellus, jonka avulla ilmiöpohjaista tietoa sai kirjattua sekä mobiililaitteilla että pöytäkoneilla. Sovellusta pilotoitiin Lapin alueen hyvinvointilähetteen linkkihenkilöillä ja Rovaniemen Neuvokkaan digikaveritoiminnan vapaaehtoistoimijoilla. 

Keväällä 2025 järjestetyissä työpajoissa esiteltiin demoa ja kerättiin palautetta sen toimivuudesta. Osallistujat pitivät sovelluksen ulkoasusta ja esittivät kehittämisehdotuksia, kuten saavutettavuuden parantamista ja käyttöliittymän selkeyttämistä. 

INDI-demosovelluksella testattiin ilmiölähtöisen tiedon keräämistä ja selvitettiin sen tuomista päätöksen tekoon. Sovellus mahdollistaa ajankohtaisen, ja paikallisen tiedon yhdistämisen sekä visuaalisen esittämisen helposti ymmärrettävässä muodossa. Malli tukee kuntien, hyvinvointialueiden ja muiden toimijoiden kykyä tunnistaa sekä ymmärtää hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä ilmiöitä. 

Linkki INDI-demoon: https://indi-5ff24.web.app Huomaa, ettei demoa ja sen dataa käsitellä enää hankkeen päättymisen jälkeen (30.6.2025).

Hankkeessa toteutettu demosovellus on esimerkki ja toimiva demonstraatio laadullisen ilmiötiedon keräämiseksi ja tiedolla johtamisen työkaluksi. Demo toteutettiin alusta alkaen laajan verkoston tuella, jotta saatiin huomioitua monipuolisesti eri asiantuntijoiden näkökulmia.  Mukana oli yli 270 hyvinvoinnin ja turvallisuuden toimijaa eri puolilta Lappia – kunnista, hyvinvointialueelta, järjestöistä, yrityksistä, seurakunnista ja viranomaisista.  Suositukset tällaisen digitaalisen työkalun jatkosuunnittelua varten on kirjattu  Yhteenvetoraporttiin. 

Hankkeen päätuotos oli INDI-demo ja lisäksi hankkeen aikana tehtiin seuraavat julkaisut: 

1. Blogikirjoitus sisäministeriölle: ’ Verkostoyhteistyöstä voimaa Lapin arjen turvallisuuteen ’ https://sisainenturvallisuus.fi/blogit/-/blogs/verkostoyhteistyosta-voimaa-lapin-arjen-turvallisuuteen  

2. Blogikirjoitus hankkeen verkkosivuilla: Vuorovaikutteisuus hyvinvointi- ja turvallisuustiedolla johtamisessa – kohti alueellista vaikuttavuutta ja arvonluontia? https://indikaattoreistailmioihin.fi/2025/02/03/vuorovaikutteisuus-hyvinvointi-ja-turvallisuustiedolla-johtamisessa-kohti-alueellista-vaikuttavuutta-ja-arvonluontia/  

3. Yhteisartikkeli Lumen -lehdessä 1/2025: VASA2-hankkeen toimijoiden kanssa: ’Hyvinvointi- ja turvallisuusilmiöt vaativat monitoimijaisia ratkaisuja’ https://blogi.eoppimispalvelut.fi/lumenlehti/2025/02/06/hyvinvointi-ja-turvallisuusilmiot-vaativat-monitoimijaisia-ratkaisuja/ 

4. Pohjoisen tekijät – Lapin AMKin asiantuntijablogi: ’Ihminen yhteiskehittämisen keskiössä – digitaalinen palvelu hyvinvointi- ja turvallisuustoimijoiden käyttöön’ https://lapinamk.fi/blogiartikkeli/ihminen-yhteiskehittamisen-keskiossa-digitaalinen-palvelut-hyvinvointi-ja-turvallisuustoimijoiden-kayttoon/?? 

5. Pohjoisen tekijät – Lapin AMKin asiantuntijablogi: ’Ilmiötieto päätöksenteon tueksi: INDI-sovelluksen mahdollisuudet hyvinvointi- ja turvallisuustoimijoille’ https://lapinamk.fi/blogiartikkeli/ilmiotieto-paatoksenteon-tueksi-indi-sovelluksen-mahdollisuudet-hyvinvointi-ja-turvallisuustoimijoille/ 

6. Podcast ’Ohjelmistokehittäjän kokemuksia digitaalisen palvelun yhteiskehittämisestä hyvinvointi ja turvallisuustoimijoiden käyttöön’ https://soundcloud.com/user-173295947/ohjelmistokehittajan-kokemuksia-digitaalisen-palvelun-yhteiskehittamisesta-hyvinvointi-ja-turvallisuustoimijoiden-kayttoon?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Tulosten hyödynnettävyys

Nyt toteutetulla demoversiolla testattiin laadullisen, ilmiötiedon keruuta, jakamista ja hyödyntämistä tiedolla johtamisen tueksi Lapin liiton rahoittamassa hankkeessa. Sovellus tukee poikkihallinnollista yhteistyötä ja tiedolla johtamista. Laadullinen data voidaan esittää ajantasaisesti ja paikallisille nouseville ilmiöille voidaan luoda faktapohjaa. Ajantasaisen raportoinnin mahdollisuus tukee päätöksentekoa ja kehittämistä. Hankkeessa tuotetut raportit ja muut aineistot löytyvät mm. Lapin AMKin verkkosivuilta: https://lapinamk.fi/hanke/indikaattoreista-ilmioihin-hyvinvointi-ja-turvallisuustiedolla-johtaminen-lapissa-indi/ Kaikki aineistot ovat hyödynnettävissä lisenssillä CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.fi).