Tavoite

Hankkeen tavoitteina olivat

  • vahvistaa Suomen teollisen kiertotalouden kestävää kasvua ja innovaatiotoimintaa
  • edistää yritysten, viranomaisten ja koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden välistä vuoropuhelua
  • vahvistaa ja laajentaa alueellisten teollisen kiertotalouden ekoteollisuuspuistojen verkostoa
  • lisätä yhteistyötä ekoteollisuuspuistojen, yritysten ja koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden välille
  • selvittää teollisen kiertotalouden haasteet, mahdollisuudet ja osaamistarpeet
  • selvittää käytännön edellytykset yhteiselle pohjoismaiselle ekoteollisuuspuistoverkostolle ja laatia toimintamalli pohjoismaiselle yhteistyölle
  • kehittää teollisen kiertotalouden investointien rahoittamista edistävä EU-tason allianssimalli

Tulokset

Teollisen kiertotalouden osaamisalusta (TKO) -hankkeessa vahvistettiin teollisen kiertotalouden kestävää kasvua ja innovaatiotoimintaa erityisesti toimijoiden yhteistyön vahvistamisen kautta. Hankkeessa luotiin kansallinen osaamisalusta, joka kokoaa alueellisia ja kansallisia voimavaroja ja osaamista kehittäviä kumppanuuksia kansalliseksi osaamisalustaksi ja jota voidaan hyödyntää teollisen kiertotalouden tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnassa. Osaamisalustan avulla saadaan käyttöön koko Suomen teollisen kiertotalouden osaamis- ja innovaatiopotentiaali. Kansallinen osaamisalusta toimii teollisen kiertotalouden foorumina ja tiedon jakamisen väylänä yritysten ja viranomaisten välillä. Osaamisalusta tehostaa yritysten ja tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden yhteistyötä sekä teollisen kiertotalouden erityisosaamisen kehittämistä. Osaamisalustalla lisätään uutta teollisen kiertotalouden liiketoimintaa ja luodaan uusia työpaikkoja sekä kehitetään ja levitetään teollisen kiertotalouden osaamista Suomessa.

Keskeinen osa kansallista osaamisalustaa on ekoteollisuuspuistojen verkosto. Hankkeessa vahvistettiin ja laajennettiin ekoteollisuuspuistojen yhteistyötä ja ekoteollisuuspuistotoiminnan vaikuttavuutta. Hankkeessa lisättiin ekoteollisuuspuistojen ja niiden yritysten yhteistyötä sekä levitettiin hyviä käytäntöjä kansallisesti.

Hankkeessa lisättiin ymmärrystä ja vahvistettiin vuoropuhelua koulutusorganisaatioiden, yritysten ja viranomaisten välillä tapahtumien ja julkaisujen avulla. Vuoropuhelun ja ymmärryksen lisäämisellä vahvistettiin olemassa olevia kumppanuuksia ja luotiin uusia yhteyksiä eri ryhmien välillä. Näin luotiin edellytyksiä teollisen kiertotalouden toteutumisen vaatimalle erityisosaamisen tarjonnalle ja jakamiselle, mikä mahdollistaa yhteistyön uusien innovaatioiden kehittämiseksi.

Hankkeessa selvitettiin teollisen kiertotalouden haasteet, mahdollisuudet, mahdollistajat ja osaamistarpeet. Hankkeessa kartoitettiin, minkälaista osaamista tarvitaan teollisessa kiertotaloudessa ja sen haasteiden ratkaisemiseen.

Hankkeessa laadittiin toimintamalli pohjoismaiselle yhteistyölle sekä selvitettiin käytännön edellytykset yhteiselle pohjoismaiselle ekoteollisuuspuistoverkostolle. EU-tasolla kehitettiin teollisen kiertotalouden investointien rahoittamista edistävä allianssimalli, jossa suomalaiset toimijat ovat merkittävässä asemassa.