Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat järjestivät Arctic Smart ICT Exhibition 2018 –tapahtuman, jossa he pitivät kausiprojektinäyttöjen esittelytilaisuudet Lapin AMKin Rantavitikan kampuksella 18.4.2018. Tapahtuman teemana oli IoT / Älykkäiden järjestelmien prototypointi.

1. Vuosikurssin opiskelijoiden toimeksiantona oli suunnitella ja rakentaa kodin turvaratkaisuihin liittyvä projekti Smart Home Security. Opiskelijat olivat toteuttaneet pienoistalomallit, joihin oltiin rakennettu erilaisia järjestelmiä toimeksiantoon liittyen. Turvaratkaisut oli tullut kytkeä internettiin, joten järjestelmää voitiin hallinnoida verkkosivun kautta.

 

IMG_7688.JPG
1. vuoden tieto –ja viestintätekniikan opiskelijat Katja Kajanki (vas.), Aleksi Narkilahti ja Jesse Viiri olivat suunnitelleet kerrostaloon sopivan turvajärjestelmän.

– Toteutimme kerrostalorakennuksen ensimmäisen kerroksen pienoismallin, sillä kuulimme, ettei tällaista ole aikaisemmin tehty. Pienoismallissamme on kolme huoneistoa, joissa jokaisella asukkaalla on oma käyttäjätunnus kerrostalon intranettiin ja isännöitsijä toimii hallinnoijana. Kun tänne kävellään sisälle, niin järjestelmä ottaa kuvan, joka näkyy intran kamerafiidissä. Sieltä voi katsoa päivämäärän ja kellonajan, milloin on saavuttu sisään. Tähän pääsee vaan admin- käyttäjät sisälle, joten kellä tahansa ei ole oikeuksia nähdä kaikkea. Normaalikäyttäjille on oma käyttäjätunnus ja salasana, jolloin pääsee kontrolloimaan esimerkiksi valoja, kertoo tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Aleksi Narkilahti.

2. vuosikurssin opiskelijoiden toimeksiantona oli Smart Office, jolla pyrittiin toimistofasiliteettien automatisoimiseen. Tarkoituksena oli toteuttaa prototyyppi, joka kertoisi onko henkilö, kuten esimerkiksi opettaja paikalla ja onko hän varattu sillä hetkellä.

 

IMG_7685.JPG
2. Vuoden tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Ivan Rinas esittelemässä älykästä koputusjärjestelmää.

 

IMG_7686.JPG
2. Vuosikurssin tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoiden Smart Office – toimeksiantoon liittyvä älykäs koputusjärjestelmä.

– Saimme toimeksiannon, jonka pohjalta toteutimme älykkään koputusjärjestelmän opettajille ja opiskelijoille. Prototyypin on tarkoitus säästää aikaa, kun ei tarvitse turhaan koputtaa tai odottaa tuleeko kukaan vastaamaan. Ideana on, että opiskelija näkee käyttöliittymästä oven ulkopuolella, ketkä opettajista ovat tavoitettavissa. Opettaja pystyy helposti omalta työpisteeltään ilmoittamaan, jos ei voi ottaa vastaan sillä hetkellä, sekä avata ovea. Toimeksiantoa toteuttaessamme opimme paljon erilaisten järjestelmien koodauksesta ja siitä, miten järjestelmät saadaan kommunikoimaan toistensa kanssa. Puhutaan ristikommunikoimisesta, joka on nykyään yllättävänkin tarpeellista, kertoo 2. vuosikurssin tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Ivan Rinas.

3. vuosikurssin opiskelijoiden toimeksiantona oli Smart Traffic. Tarkoituksena oli ideoida, suunnitella ja toteuttaa tulevaisuuden älyliikennettä palveleva laiteympäristö ja sovellus (prototyyppi), jotka palvelevat sekä autoilijoita, että palvelun tarjoajia.

 

IMG_7670.JPG
3. Vuosikurssin tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat Aleksi Juopperi (vas.), Juhani Lohiniva sekä Niko Tuovinen esittelemässä projektityötään.

– Oli mukavaa päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan Android Studion avulla toimiva prototyyppi. Projektin työstäminen sujui hyvin, ja saimme toteutettua toimeksiantoon liittyvän prototyypin turvavälitutkasta. Laite mittaa edellä olevan kohteen etäisyyden ja lähettää tiedot puhelinsovellukseen. Kun puhelinsovellus on otettu käyttöön, niin se vastaanottaa tunnin välein myös tietoa tien kunnosta ja kitkakertoimesta, jolloin saadaan laskettua tarpeellinen jarrutusmatka. Jos turvaväli pienenee liikaa, niin sovellus hälyttää. Oli mielestäni hienoa saada opiskelijoita eri vuosikursseilta yhteen tapahtumaan, jolloin pääsee tutustumaan monipuolisesti erilaiseen tarjontaan ja ratkaisuihin liittyen toimeksiantoihin, kertoo 3. vuosikurssin tieto –ja viestintätekniikan opiskelija Niko Tuovinen.

 

IMG_7676.JPG
Opiskelijat näyttivät mielellään tekemiensä prototyyppien toimintaa.

Toimeksiannot olivat olleet opiskelijoille mieleisiä, sillä ne tarjosivat mahdollisuuden päästä kokeilemaan uusia käytäntöjä ja innovoimaan omanlaisensa prototyypit. Valmiin tuotteen lanseeraaminen veisi oikeasti vuosia päästäkseen markkinoille, joten demoversiot olivat nopeammin toteutettavissa. Lapin AMKin Rantavitikan toimipisteen aulassa tapahtuva ständeily oli monen mielestä mukavaa vaihtelua opintoihin.