Lapin AMK juhlittiin virallisesti kymmenvuotiaaksi torstaina 5. syyskuuta. Juhlaseminaari kokosi Rovaniemen kampukselle koko joukon ammattikorkeakoulun ystäviä.

Juhlaseminaari avauksessa rehtori Riitta Rissanen kävi läpi Lapin AMKin historiaa, joka todellisuudessa ulottuu yli kolmenkymmenen vuoden taakse. Matkan varrelle on mahtunut monia uudistuksia, innovaatioita ja kiperiäkin käänteitä, jotka on käännetty voitoiksi viisaalla johtamisella. ”Yhteisöllisyys ja yhteistyö ovat olleet kantava voima.” Lapilla menee hyvin, ja Lapin AMK on lunastanut paikkansa. ”Myös opiskelijamme tunnetaan Pohjoista tekoa -asenteestaan.”

AMK_10V_SEMINAARI_07

Valtiovallan tervehdyksen toi juhlaseminaariin videon välityksellä tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala. ”Ammattikorkeakoulu on Lapin kehityksen tärkeimpiä vetureita.” Ministeri kiitti Lapin ammattikorkeakoulua hyvin valituista toiminnan painopisteistä, ja että strategiaa tehdään todeksi ympäristön muiden toimijoiden kanssa. ”Lapin AMK on osoitus siitä, että järkevä alueellinen yhteistyö kannattaa.”

Kansainvälisen yritystoiminnan tervehdyksen toi Outokummun Tornion tehtailla vastuullisista tuotteista ja operaatioista vastaava johtaja Petri Mure. Lappi on varsin kansainvälinen monilla toimialoilla ja kansainvälinen teollisuus on monille nuorille ja nuorille aikuisille mahdollisuus toteuttaa unelmiaan, oli tervehdyksen pääviesti.

Lapin hyvinvointialueen kehitysjohtaja Mikko Häikiö kiitti puheenvuorossaan ammattikorkeakoulua ja sen edeltäjiä yhteistyöstä, joka on monella tavalla rikastanut ja kehittänyt sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen käytäntöjä. Hän toivoo, että yhteistyö tulee jatkumaan yhtä hyvänä nykyisten ja tulevaisuuden haasteiden ratkomisessa. ”Lapha ei kehity yksin, vaan tarvitsee kumppaneikseen sekä yrityksiä, kuntia, yhdistyksiä että oppilaitoksia.”

Seminaarin ansiokkaasta juoksutuksesta ja tunnelman ylläpidosta vastasivat opiskelijat Petra Turunen ja Leevi Viljanen.

Alumnien tervehdyksen toi seminaariin ratkaisuarkkitehti Sanna-Maria Kumpula. Puheenvuorossaan hän kertoi sykähdyttävästi, miten hänestä tuli YAMK-tutkinnon jälkeen versio Sanna piste kaksi. Verkko-opiskelu oli hänelle todellinen mahdollisuus. Vaikka kaikki tapahtui etänä ja verkossa, oli opettajien tuki ja yhteisöllisyys käsinkosketeltavaa, ja hän saattaa nyt sanoa: ”Minä olen Pohjoista tekoa.” 

Yleisö kuunteli keskittyneesti, kun lehtori ja ammattikorkeakoulun hallituksen jäsen Kenneth Karlsson korosti sitä konkreettista hyötyä, jota ammattikorkeakoulu antaa yhteiskunnalle, alueelle ja opiskelijoille. ”Tämän konkretian vuoksi tulemme töihin joka päivä.” Opiskelijat ovat henkilökunnalle ehtymätön inspiraation lähde. ”Tulevaisuus tehdään. Se tehdään yhdessä.”

Opiskelijoiden tervehdyksen toi juhlaväelle restonomiopiskelija Ida-Maria Saarakkala, joka kertoi saaneensa opintojen aikana opin lisäksi valtavan tärkeitä verkostoja. Alun perin ilmajokinen Ida-Maria kertoo jakavansa ammattikorkeakoulun arvot. ”En ole syntyjäni pohjoista tekoa, mutta nämä vuodet ovat tehneet minusta sitä.”