Sosionomikoulutuksessa opiskelet vahvan sosiaalialan ammattitaidon. Sosionomina tuet yksilön ja yhteisön hyvinvointia, toimintakykyä ja sosiaalista osallisuutta ammatillisilla menetelmillä ja verkostotyöllä. Sosionomina työskentelet erilaisissa elämäntilanteissa olevien eri-ikäisten ihmisten kanssa.


Opiskelu on työelämäläheistä. Opiskelussasi korostuu itseohjautuvuus, mutta myös yhdessä oppiminen. Harjoittelujaksot syventävät osaamistasi. 


Opintojen ensimmäisenä vuonna opiskelet sosiaalialan asiakastyön perusvalmiuksia ja tarkastelet arvojasi ja ihmiskäsitystäsi. Toisena opiskeluvuotena aloitat profiloivat opinnot, joissa valitset ammatillisten osaamistavoitteiden mukaisesti opintoja. Sisällöt liittyvät varhaiskasvatukseen, lastensuojeluun ja lasten, nuorten sekä perheiden kanssa tehtävään työhön, aikuissosiaalityöhön, osallisuuden tukemiseen ja kuntoutukseen. Kolmantena ja viimeisenä opiskeluvuotenasi syvennyt työyhteisön toimintaan ja lähijohtamiseen sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Valitse sopivin koulutus

Hakeminen koulutukseen

Koulutus alkaa syksyllä ja siihen voi hakea kevään yhteishaussa. Haku tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa, jossa koulutuksella on oma sivu. Opintopolku.fi-palvelusta löydät:

  • Tarkemmat tiedot koulutuksesta
  • Valintaperusteet
  • Hakulomakkeen, jolla haetaan koulutukseen
  • Tietoa valintakokeesta ja valintakoeajankohdista
  • Valintaprosessin seuranta tapahtuu Oma opintopolku -palvelussa.

Linkki Opintopolku.fi-palveluun: Sosionomi (AMK), päiväopinnot, Kemi

Päiväopinnot

Päivätoteutuksessa ensimmäinen 1,5 vuotta (1.-3. lukukaudet) opiskellaan kampuksella 3-4 päivää viikossa. Muut päivät on varattu itsenäiseen ja ryhmätyöskentelyyn. Ryhmätöihin ja itsenäiseen opiskeluun voi käyttää myös kampuksen tiloja. 1,5 vuoden jälkeen opetus muuttuu opintojen loppuajaksi (4.-7. Lukukaudet) monimuotototeutusmalliin.

Päiväopinnot rakentuvat opiskelusta kampuksella sekä itsenäisestä opiskelusta mm. pienryhmissä. Kampustyöskentely on ohjattua ryhmässä opiskelua; esim. luentoja, harjoituksia, ryhmäkeskusteluja ja työelämäyhteistyötä. Opiskelutavat tukevat hyvin oppimistasi ja ammatillisen osaamisesi kehittymistä. Kampuksella opiskellessa saat vertaistukea ryhmäsi opiskelijoilta ja pääset osaksi kampuksen opiskelijayhteisöä.

Neljännellä lukukaudella opetus muuttuu opintojen loppuajaksi (4.-7. Lukukaudet) monimuoto-opinnoiksi. Monimuoto-opinnoissa hyödynnetään kampuksella opiskelun lisäksi verkko-opiskelun erilaisia mahdollisuuksia. Kontaktiopetusta on max. 5 arkipäivää kuukaudessa, joista 2-3 päivää kampuksella Kemissä ja 1-2 päivää etäopetuksena (Zoom). Kontaktiopetuspäivinä Kemissä ja etäopetuspäivinä tulee olla paikalla. Yhteisissä opetuspäivissä kampuksella ja etäopetuksessa käsitellään kaikille yhteisiä ja keskeisimpiä teemoja. Yhteisten päivien aikana työskennellään siten, että yhteinen teemoihin liittyvien näkemysten ja kokemusten jakaminen onnistuu. Läsnäolo ja työskentely yhteisissä hetkissä edistää ammatillisten dialogin osaamista, omien näkemysten argumentointia ja työryhmätyöskentelyosaamista.

Harjoittelujaksot ovat kokoaikaista harjoittelua.

Päiväopinnot sote-alalla

Päiväopinnoissa pääset oppimaan siellä, missä asiat tapahtuvat – ihmisten keskellä. Lähiopiskelussa saat paljon henkilökohtaista tukea, sekä pääset kokeilemaan ja harjoittelemaan käytännön tilanteissa. Hankit itseluottamusta ja kokemusta tulevaa uraasi varten. Sosiaali- ja terveysalan lähiopiskelu tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen, käytännön taitojen harjoitteluun ja verkostoitumiseen. Opit kädestä pitäen ja lisäksi tukenasi on tiivis opiskelijayhteisö. Lue lisää päiväopinnoista sote-alalla.

Hakeminen koulutukseen

Koulutus alkaa syksyllä ja siihen voi hakea kevään yhteishaussa. Haku tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa, jossa koulutuksella on oma sivu. Opintopolku.fi-palvelusta löydät:

  • Tarkemmat tiedot koulutuksesta
  • Valintaperusteet
  • Hakulomakkeen, jolla haetaan koulutukseen
  • Tietoa valintakokeesta ja valintakoeajankohdista
  • Valintaprosessin seuranta tapahtuu Oma opintopolku -palvelussa.

Linkki Opintopolku.fi-palveluun: Sosionomi (AMK), monimuoto-opinnot, Kemi

Monimuoto-opinnot

Opinnoissa hyödynnetään kampuksella opiskelun lisäksi verkko-opiskelun erilaisia mahdollisuuksia. Oppimisympäristöinä käytämme Moodle-verkko-oppimisympäristöä ja Zoom-etäopiskelujärjestelmää. Kontaktiopetusta on max. 5 arkipäivänä kuukaudessa, joista 2-3 päivää kampuksella Kemissä ja 1-2 päivää etäopetuksena. Kontaktiopetuspäivinä Kemissä ja etäopetuspäivinä tulee olla paikalla. Opetus toteutuu ma-pe pääosin klo 8-16 välillä. Opintoihin liittyviä ohjauksia tai infoja voi toteutua myös klo 16-18 välillä. Harjoittelujaksot ovat kokoaikaista harjoittelua eikä niitä ole mahdollisia tehdä oman työn ohella.

Opinnot alkavat lähijaksolla Kemin kampuksella (3 päivää). Aloituspäiviin osallistuminen on pakollista kaikille opiskelijoille.

Monimuoto-opiskelu edellyttää sinulta aktiivista ja vastuullista opiskeluotetta, halua ja valmiuksia sitoutua itsenäiseen ja ryhmässä sekä pienryhmissä tapahtuvaan opiskeluun. Iso osa opiskelustasi on itsenäistä opiskelua, johon saat opettajien ohjausta. Opiskelusi työmäärää arvioidessa on hyvä muistaa, että 1 op tarkoittaa n. 27 tuntia.

Monimuoto-opiskelu ja erilaisten verkko-opiskelun mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää myös riittävää laitteistoa ja tietotekniikan perustaitojen hallintaa sekä motivaatiota tarttua erilaisiin tietoteknisiin sovelluksiin.

Tutustu myös opetussuunnitelmaan.

Hakeminen koulutukseen

Koulutus alkaa keväällä ja siihen voi hakea syksyn yhteishaussa. Lisätietoja koulutuksesta ja hakemisesta löydät koulutuksen sivulta Opintopolku.fi -palvelusta. Tiedot päivitetään myöhemmin.

Verkko-opinnot

Verkko-opinnoissa hyödynnät erilaisia verkko-opiskelumahdollisuuksia. Oppimisympäristönä käytämme Moodle-verkko-oppimisympäristöä ja Zoom-etäopiskelujärjestelmää. Zoom-yhteydellä tapahtuvaa opetusta ja ohjausta on 1-2 arkipäivää joka toinen viikko, joihin sinun tulee osallistua. Viikonpäivä voi vaihdella. Ko. päivä sijoittuu klo 8-18 välille siten, että klo 8-16 on opintojaksoihin liittyvää opetusta ja ohjausta ja klo 16-18 on varattu tarvittaessa opettajien ja/tai opinto-ohjaajan ohjaukseen. Opintoihin kuuluvat harjoittelujaksot ovat kokoaikaista harjoittelua eikä niitä ole mahdollisia tehdä oman työsi ohella.

Opinnot alkavat lähijaksolla Kemin kampuksella tammikuussa (3 päivää). Aloitukseen osallistuminen on pakollista kaikille opiskelijoille.

Opintojesi nopeuttaminen hyväksilukujen kautta on mahdollista, mutta voi edellyttää osallistumista eri ryhmien opetukseen, jolloin opetuspäivät kampuksella ovat mahdollisia.

Verkko-opiskelu edellyttää sinulta riittävää laitteistoa ja tietotekniikan perustaitojen hallintaa, motivaatiota tarttua erilaisiin tietoteknisiin sovelluksiin sekä itseohjautuvaa opiskeluotetta. Toimit aktiivisesti ja vastuullisesti sekä sitoudut itsenäiseen ja ryhmässä sekä pienryhmissä tapahtuvaan opiskeluun. Suurin osa opiskelustasi on etänä tapahtuvaa itsenäistä opiskelua, ja edellyttää hyviä opiskeluvalmiuksia sekä vahvaa itseohjautuvuutta opintojen suorittamisessa. Opiskelusi työmäärää arvioidessa on hyvä muistaa, että 1 op tarkoittaa n. 27 tuntia opiskelijan työtä.

Tutustu myös opetussuunnitelmaan.

Oppimisympäristöt 

Sosiaalialan tutkimus, teoria ja käytännön tekeminen kohtaavat innostavalla tavalla. Kemin Kosmos-talossa sijaitsevat seuraavat sosiaalialan oppimis- ja kehittämisympäristöt:

  • Aistihuone
  • Kotiympäristö
  • Areena

Uramahdollisuudet

Sosionomina voit toimia esimerkiksi:

  • Perheohjaajana
  • Sosiaaliohjaajana
  • Työtoiminnan ohjaajana
  • Palveluohjaajana
  • Projektityöntekijänä
  • Asiantuntijana työllisyyspalveluissa
  • Lastensuojelun ohjaajana
  • Palvelukodin vastaavana ohjaajana
  • Päihdetyöntekijänä
  • Varhaiskasvatuksen sosionomina
  • Maahanmuuttajatyössä ohjaajana
  • Koulukuraattorina
  • Sosiaalialan esihenkilönä
  • Yrittäjänä
  • Järjestötyöntekijänä

Opettajat olivat innostavia ja ihanan kannustavia sekä kertoivat paljon oikean elämän esimerkkejä mikä oli mielestäni hyvä.

Sosionomiopiskelijan antama lukuvuosipalaute

Polkuopinnot reittinä tutkintoon

Voit hakea opiskelemaan sosionomiksi myös avoimen AMKin polkuopintojen kautta. Polkuopinnot 60 op sopivat sinulle, jos tavoitteenasi on hakeutuminen tutkintokoulutukseen, mutta et vielä ole saanut tutkinto-opiskelupaikkaa yhteishaussa. Polkuopintoja voit hyödyntää myös, jos vietät välivuotta tai olet alan vaihtaja.

AMK-polkuopintoihin ei ole koulutustaustavaatimusta ja ne antavat myös hakukelpoisuuden AMK-tutkintoon johtavaan koulutukseen hakeuduttaessa. Mikäli sinulla on koulutukseen soveltuvia aikaisempia opintoja, työkokemusta tai muuta osaamista, voidaan ne tunnistaa ja tunnustaa jo avoimen polkuopintojen aikana.

Polkuopintojen avulla tutustut alaan, korkeakouluopiskeluun ja suoritat opintoja ryhmässä lukujärjestyksen mukaan. Käytännössä opiskelet yleensä ensimmäisen vuoden avoimessa AMKissa, jonka jälkeen voit hakeutua erillishaussa Lapin AMKin tutkinto-opiskelijaksi kyseiseen koulutukseen. Polkuopintojen jälkeen tutkinto-opiskelijaksi päästyäsi voit jatkaa saman ryhmän mukana opintosi loppuun.

Lisätietoa: Avoin AMK

Lisätietoa

Lisätietoa hakemisesta, opiskelumuodoista, Lapin AMKista opiskelupaikkana ja opintojen aloitusajoista:

Tutustu kampuskaupunkiin

Kemi sijaitsee Lapin maakunnassa, Kemijoen suistossa. Se on tiivis kaupunki, jossa kaikki palvelut ovat lähellä. Kemissä on helppo ja nopea liikkua. Arki on sujuvaa. Mitä näyttää Kemin kaupunki? Katso video!

Katso video

Tutustu kampuskaupunkiin

Kemi sijaitsee Lapin maakunnassa, Kemijoen suistossa. Se on tiivis kaupunki, jossa kaikki palvelut ovat lähellä. Kemissä on helppo ja nopea liikkua. Arki on sujuvaa. Mitä näyttää Kemin kaupunki? Katso video!

Katso video
Kolme opiskelijaa istuu kampuksella rennosti selät vastaikkain ja katsovat kännykän näyttöä. Kaikki hymyilevät.

Opiskelijatarinoita

Sosionomiopiskelijoiden kokemuksia

Opiskelijatarinoita