Lapissa tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa työvoimaa. Sosiaalinen kestävyys parantaa yritysten kilpailukykyä vastuullisuutta ja kestävyyttä korostavilla markkinoilla.

Positiivisesta pöhinästä huolimatta Lapin olemassa olevaa työvoimapotentiaalia ei ole saatu hyödynnettyä riittävästi. Lapissa on 8 000 työtöntä ja 10 000 avointa työpaikkaa. Kaksi kolmasosaa lappilaisista yrityksistä kokee rekrytointivaikeuksia.

Juuri käynnistyneessä Lapin sosiaalisesti kestävä kädenjälki -toimintamalli -hankkeessa luodaan malli, jolla edistetään nuorten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymismahdollisuuksia ja haetaan ratkaisuja Lapin työvoiman kohtaanto-ongelmaan, jotta olemassa oleva työvoimapotentiaali tulisi paremmin hyödynnettyä. Lisäksi sosiaalisesti kestävästä kädenjäljestä tavoitellaan hyvinvoinnin brändiä, joka lisää Lapin veto- ja pitovoimaa.

Lapin ammattikorkeakoulun vetämän hankkeen taustalla on Lappi-sopimus ja sen toimeenpanosuunnitelmaan kirjatut toimet työvoiman kohtaanto-ongelmien ratkaisemiseksi. Toimeenpanosuunnitelmassa on asetettu tavoitteeksi, että jokaisella tulisi olla mahdollisuus löytää paikkansa työelämästä oman osaamisen ja voimavarojen pohjalta. Lapin sosiaalisesti kestävä kädenjälki -mallilla luodaan edellytyksiä heikommassa asemassa olevien työllistymiselle, edistetään yritysten yhteiskuntavastuun toteutumista ja tuetaan työyhteisöjä moninaisuuden hyväksymisessä.

Yhteiskehittämällä pysyviä vaikutuksia

Hankkeessa käynnistetään kehittämistoimenpiteitä laajassa verkostoyhteistyössä. Ensivaiheessa tunnistetaan kohderyhmän henkilöiden työllistymisen nykyesteet ja haetaan työllistymistä parantavat kehittämispolut, rahoitusmahdollisuudet sekä kehittämistoimenpiteisiin sitoutuneet toteuttajatahot ja verkostot.

Muun muassa tätä varten lappilaistoimijoita kutsutaan työpajoihin, jotka järjestetään 12.10. ja 7.11. verkossa.

Pidemmän aikavälin tavoitteena on, että kohderyhmään kuuluvat nuoret ja muut heikossa työmarkkina- asemassa olevat työllistyvät aiempaa paremmin ja alueen yritykset ja muut työnantajat saavat tarvitsemaansa työvoimaa.

Lapin sosiaalinen kädenjälki -toimintamallin kehittämishanke on jaettu kolmeen loogisesti toisiinsa liittyvään osakokonaisuuteen. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan ja tuodaan esille Lapin sosiaalinen kädenjälki toimintamallin tarpeet ja mahdollisuudet sekä kootaan kehittämisverkosto. Ensimmäisessä vaiheessa esille nousseiden kartoitusten pohjalta käynnistetään konkreettisia kehittämistoimenpiteitä kohderyhmän työllistymisen edistämiseksi, Lapin sosiaalisen kädenjäljen kasvattamiseksi ja kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi. Lopuksi Lapin sosiaalisesti kestävä kädenjälki -toimintamalli tehdään tunnetuksi Lapissa ja kansallisesti.

Hankeinfo

Hankkeen nimi: Lapin sosiaalisesti kestävä kädenjälki -toimintamalli
Hanketoimija: Lapin ammattikorkeakoulu
Hankkeen kesto: 31.12.2023 asti
Rahoitus: Hanke saa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ESR-rahoitusta ja valtion rahoitusta 223 754 €.

Lisätietoja: projektipäällikkö/erityisasiantuntija Marko Palmgren, p. 040 358 8273, marko.palmgren(a)lapinamk.fi