Outi Koivuranta on tutkinut YAMK-opinnäytetyössään ennalta ehkäisevän työn mahdollisuutta ja keinoja.

Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke, joka kehittää monialaista yhteistyötä Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) kehittämää perhekeskustoimintamallia hyödyntäen. Hanke tukee myös kunnissa tehtävää lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittämistyötä hyödyntäen perhekeskustoimintamallia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Lapin kuntien oppilashuollon henkilöstön mielipiteitä riittävästä henkilöstöresursseista ja mahdollisuuksista tehdä ennalta ehkäisevää mielenterveystyötä ja mitä keinoja olisi tilanteen parantamiseksi. Aineisto kerättiin Webropol-kyselyllä kesän 2022 aikana.

Tuloksista nousi esiin, että nykyresursseilla voitiin vastata kasvaviin lasten ja nuorten mielenterveyshaasteisiin riittävästi. Lisäksi kokemukset tehtävän työn edellytyksistä mielen-terveyden tukemiseen ja ennaltaehkäisyyn sekä työn toteutumiseen koronavirustilanteen aikana osoittautuivat myös riittäviksi. Osa vastaajista kuitenkin toivoi resursseja olevan enemmänkin. Vastaajien mielestä myös kaikkien mielenterveysosaamista tulisi lisätä ja vahvistaa, ei pelkästään ammattilaisten. Ennalta ehkäisevään mielenterveystyöhön voitaisiin vastata selkeämmillä palvelupoluilla, yhteneväisillä tavoitteilla ja monialaisen verkostotyön suunnitelmallisella kehittämisellä.

Tiedolla johtaminen ja kehittämisehdotukset

THL:n tietokantaraporteista ja tilastoista saatujen tietojen avulla tarkasteltiin ahdistuneisuuden, koulu-uupumuksen ja yksinäisyyden oireiluja kunnittain. Kasvua oli selkeästi nähtävissä. Kunnissa oli käsitelty lasten ja nuorten ennalta ehkäisevän mielenterveystyön kehittämistä tai siihen panostamista. Kuntien päätöspöytäkirjojen ja hyvinvointisuunnitelmien tai -kertomusten mukaan kaikilla kunnilla oli kiinnostusta ja pyrkimystä kehittää ja parantaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia.

Tiedon hyödynnettävyys palveluihin ja niiden suunnitteluun, järjestämiseen ja kehittämiseen tukee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Tiedolla johtamisen välineinä voidaan käyttää THL:n Kouluterveyskyselyn tuloksia, lapsivaikutusten arviointia ja erillisiä hyvinvointisuunnitelmia suunnattuina lasten ja nuorten asioihin ja ottamaan myös osaksi vakiintunutta päätöksentekoa. Jatkossa voisi olla aiheellista tutkia, miten tiedolla johtaminen mielenterveyden edistämisessä on kohdennetusti vaikuttanut tulevalla Lapin hyvinvointialueella ja sen päätöksenteossa. Lisäksi voisi tutkia, miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää perhekeskusten digitaalisissa palveluissa. Yhtenä tutkimuskohteena voisi olla myös tiedon louhiminen.

Kehittämistehtävän toivotaan lisäävän tietoa ja uudenlaista näkökulmaa toimeksiantajalle hankesuunnitelman mukaiseen kehittämistyöhön. Lisäksi toivotaan tiedon tuovan pohdintaa Lapin kuntien ja tulevan Lapin hyvinvointialueen prosesseihin ja päätöksentekoon tiedolla johtamisen näkökulmasta. Lasten ja nuorten mielenterveyden edistämistyö on tärkeää ja työ on jatkuvaa.

Opinnäytetyö Theseuksessa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112524181

Lisätietoja: Outi Koivuranta, YAMK Tradenomi, Tiedolla johtamisen asiantuntija -koulutus, Lapin ammattikorkeakoulu, outikkoivuranta@gmail.com