Alueidenkäyttöinsinööri Hannu Raasakka Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (Lapin ELY) päätti päivittää osaamisensa Lapin AMKissa tämän päivän tarpeita vastaaviksi .

Alueidenkäyttöinsinööri Hannu Raasakka Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (Lapin ELY) päätti päivittää osaamisensa tämän päivän tarpeita vastaaviksi. Hänen työtehtäviin kuuluvat mm. kuntien kaavaohjaus, YVA-yhteysviranomaisen yhdyshenkilön tehtävät, poikkeamispäätösten esittely sekä kuntien lupaseuranta. Työssään hän on tekemisissä mm. tuulivoimarakentamisen kanssa sekä niiden lupa-asioissa.

Kiinnostus opintoihin heräsi jälleen

”Nykyään kun ei ole enää ns. eläkevirkoja, vaan työpaikkaa voi joutua tai päästä hakemaan yllättävänkin usein. Eikä hyvästä koulutuksesta ainakaan haittaa ole. Ja kyllähän se opiskelu lisää osaamista toi, ei kukaan niin täydellinen ole edes omalla alallaan.” tiivistää Hannu.

Maanmittausinsinööriksi Hannu valmistui vuonna -96 Rovaniemen Teknillisestä oppilaitoksesta. Jokunen vuosi sitten, hän huomasi Lapin Ammattikorkeakoulussa (Lapin AMK) Alueiden käytön suunnittelun, Tekniikan ylemmän AMK-tutkinnon. Koska koulutukseen vaadittiin AMK tutkinnon suorittaminen ja kiinnostus kasvoi niin suureksi, elokuussa 2014 Hannu aloitti monimuoto-opinnot (ent. aikuiskoulutus) Maanmittauksen koulutusohjelmassa Lapin AMKissa. Opistotason tutkinnosta ja 18 vuoden alan työkokemuksesta oli hyötyä niin paljon, että lähes kaikki perusopinnot Hannu sai hyväksi luettua eikä harjoittelujaksoa vaadittu. Suoritettavaksi näinollen jäivät virkamiesruotsi, vapaasti valittavat opinnot, joista hän suoritti mahdollisimman paljon omaan työhön liittyviä kursseja sekä tietenkin opinnäytetyö aiheesta Tuulivoimarakentamisen haasteet erityisesti Lapissa. Keräämällä pikku hiljaa erilaisia johtoajatuksia paperille, kirkastui opinnäytetyön aihe. Hannu haastattelikin aiheen tiimoilta tuttuja viranomaisia eri virastoissa, joita pitkän työuran vuoksi onkin kertynyt melko joukko.

Koulun käytössä olevia verkko-opetus iLinc luentoja Hannu kehui tosi käteviksi, koska erillistä lastenhoitoa ei tarvittu eikä töistä pitänyt järjestellä liikoja vapaita. ELY kyllä tuki opiskelua myöntämällä opintovapaata irrallisina päivinä niin syksyllä kuin keväällä. Toisilla paikkakunnilla asuville etäopiskelumahdollisuus on tietysti vielä merkityksellisempää, kun ei joka päivä tarvitse olla paikan päällä. Myös monimuoto-opiskelijoiden aikatauluttomuus sai häneltä kiitosta, kun tehtäviä pystyi tekemään juuri silloin kun itselleen parhaiten sopi.

Projektitöitä oli eri aineissa, joista mielenkiintoisin oli kaavoitukseen liittyvä tehtävä. Vaikka hän ohjaakin työkseen kuntien kaavoitusta, ei hän ollut koskaan itse suunnitellut tai piirtänyt asemakaava-aluetta.

Kaikilla jotain annettavaa opiskelijakavereille

Lähiopiskelujaksoilla eri alojen aikuisopiskelijoiden kanssa kokemusten vaihtaminen oli Hannun mielestä antoisaa ja se palveli myös hänen omaa osaamista. ”Toivottavasti minullakin oli vastaavasti jotain annettavaa opiskelijakavereilleni. Porukka kun oli muutenkin tosi mukavaa.” hän muistelee. ”Kaavoitus ja maankäytön suunnittelu ei lopu koskaan ja näkisin, että tulevaisuudessa sillä alalla on töitä niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla, kun vielä suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle. Niin ja korkeampi koulutus voi avata ihan uusiakin mahdollisuuksia.”

Keväällä 2015 Hannu sai AMK tutkinnon Maanmittauksen koulutusohjelmasta suoritettua. Ja tänä syksynä hän viettää taas iltoja koneen äärellä iLinc luennoilla. Sillä nyt hän aloittaa ne alun perin kiinnostamaan jääneet Alueiden käytön suunnittelun –koulutusohjelman ylemmän AMKin opinnot.

LIITE: Opinnäytetyö, Tuulivoimarakentamisen haasteet erityisesti Lapissa