Toista kertaa Lapissa järjestettävän Mahtava -innovaatiokilpailun teemana ovat tänä vuonna yritys-, tuote- ja palveluideat, jotka edistävät kestävyyttä ja yhdenvertaisuutta.

Kilpailuun haastetaan mukaan kaikki Lapin alueella vaikuttavat yrittäjät tai yrittäjäksi haluavat, joilla on uusi idea, jonka haluavat viedä markkinoille. Kilpailussa on oma sarja yrittäjyyttä vasta suunnitteleville ja niille, joilla on jo kokemusta yrittäjyydestä ja pidemmälle kehitetty idea.

Kilpailun hakuaika on 15.6. – 15.9.2021 jonka jälkeen esikarsinnassa valitaan finaaliin osallistujat. Verkossa järjestettävässä finaalissa 6.10.2021 kilpailijat esittelevät ideansa asiantuntijoista kootulle tuomaristolle. Lisätietoja ja ohjeet hakuun löytyvät kilpailun hakuilmoituksesta.

Lapin ammattikorkeakoulussa syyskuussa 2021 käynnistyvä Rohkea -ideakehittämö tarjoaa monenlaista tukea ja tekemistä yrittäjyyden polulle. Luvassa on esimerkiksi ideahautomo oman idean edistämiseen ja valmennusta hyvän myyntipuheen pitämiseen. Rohkea kannustaa opiskelijoita, alumneja ja alueen yrittäjiä toteuttamaan yrittäjyyteen liittyviä ideoitaan ja kehittämään Lappiin kestävää yritystoimintaa. Rohkeasta saa tukea myös innovaatiokilpailun finaaliin valmentautumiseen.

Yrittäjyyttä tukemalla voidaan vaikuttaa yhteiskuntaan


Yrittäjyyden tukipalveluiden yhdenvertaisuudessa on vielä kehitettävää. Suomessa naisten perustamat startup-yritykset saavat vain 5 % rahoituksesta, ja tilanne on samansuuntainen myös muissa maissa. Maahanmuuttajat perustavat yhä suuremman osan yrityksistä, mutta eivät välttämättä saa tarvitsemaansa tukea esimerkiksi yrityspalveluista. Nuorille työssä on yhä tärkeämpää työn merkityksellisyys, ja yrittäjyydessä arvoja ja merkitystä on mahdollista toteuttaa yhteiskunnallisella yrittäjyydellä, jossa kannattavalla liiketoiminnalla ratkotaan myös yhteiskunnallisia tai ympäristöön liittyviä ongelmia. Harvaanasutuilla alueilla yrityksen perustaminen voi olla ainoa keino työllistyä, ja yrittäjyydellä on tärkeä vaikutus maaseudun elinvoimaisuuden säilyttämiseen.

Suomalaisista ja etenkin lappilaisista yrityksistä valtaosa on pieniä, alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Talouden rakenteen muuttuessa uudet työpaikat ovat viime vuosina syntyneet nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joten kokonaisuutena niiden työllistämisvaikutus on merkittävä. Yrittäjyyden kehittämisessä on tärkeää huomioida yrittäjien ja yritysten monimuotoisuus, jotta yrittäjyyttä tukevilla rakenteilla ei epäsuorasti suosita vain tietynlaista yrittäjyyden mallia.

Kansainvälinen Empowering Women Entrepreneurs in sparsely populated Northern communities (W-Power) -hanke tukee ja kannustaa naisia eri puolilla Eurooppaa, jotta yhä useampi nainen rohkaistuisi yrittämään tai hankkimaan yrittäjämäisiä taitoja. Hanketta rahoittaa Euroopan Unionin Northern Periphery and Arctic Programme -ohjelma. Suomesta hankkeessa ovat mukana Lapin AMK, Karelia AMK ja Business Joensuu oy.

Lisätietoja


– W-Power -hankkeesta ja Mahtava -innovaatiokilpailusta: reeta.sipolaharmaasähköposti.jpg
– Rohkea -toiminnasta: elisa.maljamakiharmaasähköposti.jpg

Wpower hankkeen logot