Konetekniikan lehtori Ari Pikkarainen ja sähkötekniikan lehtori Jaakko Etto kävivät viime syksynä opettamassa Wienin teknisessä ammattikorkeakoulussa Itävallassa. Vierailu herätti sikäläisissä opiskelijoissa kipinän tulla vaihtoon Lapin AMK:n tekniikan yksikköön Kemiin.

Nyt Kosmoksen tiloissa työskentelee kuusi wieniläistä opiskelijaa tekemässä insinööriopintoihinsa kuuluvaa harjoittelua. Vaihto-opiskelijoitakin on yksi Wienistä ja toinen Saksan Bremenistä.

Kemissä insinöörejä koulutetaan suomeksi. Vaihto-opiskelijoiden myötä opetus- ja työkieli saattaa kuitenkin vaihtua lennosta englanniksi. Englanninkielisiä opetusjaksoja järjestetään toki tietoisestikin; kun kone- ja sähkötekniikan tarjonta lasketaan yhteen, on englanninkielisiä opintojaksoja vuoden aikana peräti 45 opintoviikon edestä.

Kesken töidensä energiatekniikan laboratoriosta yllätetyt koneinsinööriopiskelijat kertovat, ettei opiskelu englannin kielellä ole mitenkään vaikeaa. He myös osasivat sitä odottaa koulutukseen hakiessaan.

Torniolainen Santeri Poikela vahvistaa opiskelukavereidensa näkemyksen.
– Hyvinhän sitä ymmärtää kun toinen puhuu, mutta vähän meinaa puhuminen tökkiä, Santeri virnistää.

Kolmannen vuoden opiskelijana hänellä on enää viimeinen työharjoittelu tekemättä. Aiemmat harjoittelujaksot Santeri on tehnyt Outokummun Tornion tehtaalla. Sinne hän mielii myös jatkossa. Kun puheeksi tulee unelmien työharjoittelupaikka ulkomailla, ei vastausta tarvitse kauan miettiä.

– Saksaan jos pääsisi Mersun tehtaalle, sehän se on insinöörin unelma.

Itävaltalainen Stefan Jerabek tuli Kemiin vuoden vaihteessa. Heavy Metalin ystävälle Suomi oli jo entuudestaan kiinnostava maa.

– Kun Ari kävi meillä opettamassa, en enää jäänyt miettimään.

Stefan oli opiskellut joitakin opintojaksoja englanniksi aiemmin kotikoulussaan Wienissä, eikä opiskelu englannin kielellä muutenkaan häntä huolettanut. Englanti tulee myös itävaltalaisnuorille tutuksi peleistä, musiikista ja elokuvista.

Stefan opiskelee kevätlukukauden Kemissä, mutta ei sulje pois vaihtoehtoa, että tulisi ensi keväänä tekemään myös työharjoittelun Lapin ammattikorkeakouluun.

– Täällä nyt työharjoittelussa olevat kuusi opiskelukaveriani tykkäävät olla täällä, koska he pääsevät tekemään oikeita ja mielekkäitä tehtäviä.

Lehtori Ari Pikkarainen ohjaa myös Stefanin kaukolämmityksen kaukoverkkoja käsittelevän opinnäytetyön. Ari kertoo, että kaikissa wieniläisopiskelijoiden opinnäytetöissä vertaillaan Suomen ja Itävallan käytäntöjä ja ratkaisuja. Tulokset ovat olleet hyvin kiinnostavia.

– Syksyllä on tulossa uusia vaihto-opiskelijoita, mikä on hyvä. Tällaista lisää, Ari iloitsee.

FAKTAT

  • Koneinsinööri (AMK) -tutkintoon voi opiskella Lapin AMK:ssa Kemin Kosmoksessa.
  • Opiskelu kestää 4 vuotta.
  • Opiskella voi joko päätoimisesti päivisin tai monimuotoisesti työn ohessa.
  • Mukana yhteishaussa 16.3.-6.4.


Oho!

Koneinsinöörien vuosipalkka on koko maassa 37 200 euroa vuodessa. Kemistä valmistuneilla peräti 42 500 euroa. (Lähde: YLE 3.3.2014)


Tämä juttu on julkaistu aiemmin Kemi-Tornio kaupunkilehdessä 2.3.2016