Opinnäytetyöprosessissa käytetään Wihi-järjestelmää, jossa tapahtuu kaikki opinnäytetyöhön liittyvä viestintä ja opinnäytetyöhön liittyvä dokumenttien palautus. Prosessi käynnistyy aihe-ehdotuksesta (=ideapaperi), jonka täytät aivan ensimmäisenä Wihissä. Wihin ohjeet on koottu Peppi ohjeisiin.
Kun ohjaaja hyväksyy toteutetun osuuden, kirjautuu Peppiin 5/10 opintopisteen suoritus suunnitelmavaiheesta.
Työelämälähtöisen opinnäytetyön aiheen valitseminen
Opinnäytetyön tulee liittyä koulutuksen keskeisiin sisältöihin ja alan ammattikäytäntöihin. Opinnäytetyön suunnittelu alkaa aiheen valinnasta ja rajaamisesta. Keskeistä on ilmiöön perehtyminen, tiedon hankinta ja käsittely sekä aihevalinnan perustelu. Aiheen on tarkoitus kytkeytyä kiinteästi opiskelijan oman henkilökohtaisen osaamisen, oman työn, työuran tai työyhteisön kehittämiseen. Aiheen olisi hyvä luoda uutta tietoa myös laajemmin kyseessä olevalle alalle.
Opinnäytetyön toimeksiantajana voi toimia ulkopuolinen yhteistyötaho, Lapin ammattikorkeakoulu tai Lapin ammattikorkeakoulun ulkoisen rahoituksen hanke.Keskustele esimerkiksi oman organisaatiosi kanssa mahdollisista aiheista. Lapin ammattikorkeakoulun hankkeissakin voi olla kiinnostavia aiheita tarjolla.
Opinnäytetyö aloitetaan laatimalla aihe-ehdotus Wihissä. Opinnäytetöiden koordinoiva opettaja tarkastaa aihe-ehdotuksesi ja lisää työlle ammattikorkeakoulun puolesta vähintään yhden ohjaajan. Kun työsi aihe-ehdotus on hyväksytty, saat luvan aloittaa opinnäytetyösi tekemisen.
Opinnäytetyön tulee liittyä koulutuksen keskeisiin sisältöihin ja alan ammattikäytäntöihin. Aihe-ehdotus laaditaan aiheen hyväksyttämistä varten, mahdolliselle seminaariryhmälle keskustelun pohjaksi ja itselle jatkotyöstämisen avuksi.
Aihe-esitys on opinnäytetyön alustava suunnitelma, josta ilmenee: mitä, miksi, miten ja milloin aiotaan tehdä.
Lapin ammattikorkeakoulussa on laadittu ohjeet Wihin käyttöön opiskelijoille.
Taustatiedot tekijöistä/tekijästä
Työn sisällön, tavoitteen ja tuloksen kuvaus
Mahdollisimman yksityiskohtainen määritys työn sisällöstä, tavoitteesta ja tavoitellusta lopputuloksesta. Selvitys siitä, mitä työn lopputuloksena konkreettisesti syntyy. Jos kyseessä päiväkirjatyyppinen opinnäytetyö, tähän kuvaus keskeisimmistä työtehtävistä.
Kuvaus työn tulosten merkittävyydestä, hyödyntämisestä
Selvitys siitä kuka tulosta tarvitsee ja mihin tarkoitukseen sekä mitkä ovat valmiin tuloksen käytön aikaiset hyödyt. Jos kyseessä on päiväkirjatyyppinen opinnäytetyö, tähän kuvaus keskeisimmistä vaadituista osaamisista. Suunniteltu työvälineistö (laitteistot, ohjelmistot, yms.)
Suunnitellut työmenetelmät (menetelmät, työtavat yms.)
Toimeksiantajan tiedot (voivat olla alustavia)
Valmiudet
Opiskelijan edellytykset toteuttaa ehdotettu työ. Luettelo syventävistä ammattiopinnoista, jotka opiskelija on suorittanut ennen opinnäytetyön aloittamista, vähintäänkin ehdotettua opinnäytetyötä tukevat TKI-opinnot. Mahdollisesti muut opinnot tai työkokemus, joka tukee opinnäytetyön tekemistä.
Koulutuksen toimintatavasta riippuen esittelet aiheesi koulutuksesi ohjeistamalla tavalla.
Opinnäytetyön sopimukset suunnitteluvaiheessa
Opinnäytetyösuunnitelma