Lapin ammattikorkeakoulussa on laadittu eettiset ohjeet, joiden mukaan emme hyväksy epäasiallista käytöstä, häirintää, syrjintää, uhkailua tai väkivaltaa. Puutumme epäkohtiin ja häiriöihin välittömästi ja tilanteen vaatimilla keinoilla. Tutustu eettisiin ohjeisiimme.Olemme laatineet yhteisöllemme toimintaohjeet edellä mainittujen tilanteiden varalle. Tältä verkkosivulta löytyvät ohjeet opiskelijoille, henkilökunnan vastaava ohjeistus löytyy henkilökunnan intrasta.
Häirintä ja epäasiallinen kohtelu on useimmiten järjestelmällistä ja toista alistavaa toimintaa tai käyttäytymistä. Häirintää ja epäasiallista kohtelua voi tapahtua niin opiskelijoiden kesken kuin henkilökunnan ja opiskelijan tai opiskelijoiden välillä.Yhdenvertaisuuslaissa häirintä määritellään käyttäytymiseksi, joka loukkaa henkilön ihmisoikeusarvoa tarkoituksellisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen, alkuperään tai vammaisuuteen liittyvää halventavaa, nöyryyttävää, uhkaavaa, vihamielistä tai hyökkäävää toimintaa, käyttäytymistä tai ilmapiiriä. Lisätietoa yhdenvertaisuusvaltuutetun verkkosivuilta.Häirintää ja epäasiallista kohtelua voivat olla esimerkiksi toistuva uhkailu, pelottelu, ilkeät ja vihjailevat viestit, väheksyvät ja pilkkaavat puheet, opiskeluun liittyvä jatkuva perusteeton arvostelu ja vaikeuttaminen, maineen tai aseman kyseenalaistaminen, opiskeluyhteisöstä eristäminen ja seksuaalinen häirintä. Lisätietoa työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta.Kaikki ristiriitatilanteet eivät kuitenkaan sisällä epäasiallista kohtelua tai häirintää. Niin opiskelu- kuin työelämässä kohtaamme erilaisia ihmisiä ja eriäviä mielipiteitä. Myös väärinymmärrykset ovat mahdollisia. Siksi yhdessä opiskellessa on hyvä sopia mm. yhteiset pelisäännöt työskentelylle ja varmistaa yhteinen näkemys jokaiselta osallistujalta.Myöskään opintojen arviointiin liittyvät erilaiset tulkinnat, perustellun kurinpidollisen toimenpiteen aloittaminen, opintoihin liittyvien ongelmatilanteiden käsittely tai opintoihin liittyvät ohjaukselliset keskustelut ja huolen puheeksi ottaminen eivät ole epäasiallista toimintaa tai häirintää, sillä ne kuuluvat ammattikorkeakoulun toimintakäytänteisiin.Lisätietoa opintosuoritusten arvioinnin ja hyväksilukupäätösten oikaisusta sekä kurinpitomenettelystä löytyy Lapin ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä. Lue lisää tutkintosäännöstä (pdf).
Toisen henkilön tuntemuksia ei voi vähätellä, sillä raja epäasialliseksi koettujen tilanteiden ja arkipäiväisten ristiriitojen välillä ei aina ole selkeä. Epäasialliseksi koettu käytös on syytä lopettaa heti, vaikka et kokisi syyllistyneesi siihen. Kirjaa omalta osaltasi ylös tapahtumat. Sinulla on oikeus tulla kuulluksi ja esittää oma näkemyksesi tapahtuneesta. Muista huolehtia omasta hyvinvoinnistasi. Keskusteluapua tarjoavat esimerkiksi YTHS ja kuraattoripalvelut.
Häirintäilmoitukset selvitetään aina ja kaikilla osapuolilla on oikeus tulla kuulluksi. Näin varmistamme kaikkien osapuolten oikeusturvan toteutumisen. Jos häirintä tai ahdistelu sisältää fyysisen koskemattomuuden tahallisen loukkauksen tai uhkauksen siitä, asia annetaan aina viranomaisten selvitettäväksi kts. kohta 3. Selvitysprosessin käynnistämisestä vastaa osaamispäällikkö tai osaamispäällikön ollessa estynyt hänen esihenkilönsä.Osaamispäällikkö käynnistää selvitysprosessin kuulemalla osapuolia erikseen. Kuulemisessa pyritään selvittämään tapahtumat ja niiden perusteiksi esitetyt asiat. Keskustelut kirjataan ylös.
Mikäli keskustelut tilanteen ratkaisemiseksi eivät tuota toivottua tulosta, on ammattikorkeakoululla, ammattikorkeakoululain mukaiset, valtuudet ja keinot asian tutkimiseen sekä tarvittaessa toimiin ryhtymiseen epäasialliseen kohteluun tai häirintään syyllistyneen osalta. Epäasiallisesta kohtelusta voidaan häiritsijälle antaa huomautus tai varoitus. Häirintä voi johtaa myös määräaikaiseen erottamiseen. Lue lisää tutkintosäännöstä (pdf).
Seloste henkilötietojen käsittelystä, asianhallintapalvelu Lapin AMK.Rehtori on vahvistanut toimintaohjeen 3.10.2023.